Slabé nohy po Covide a zadýchavanie

21. nov 2021

Ahojte, som 12 den po pozit. Pcr. A stale nevladzem. Ledva prejdem na wc. Hore schodmi vyjdem a neviem sa dodychat. Aj nohy ma strasne bolia. Kedy to prejde? 🙏🙏🙏

dadis
21. nov 2021

To nemas slabe nohy po covide, ale stale si v akutnej faze ochorenia. Covid je dlhsie ochorenie nez sme zvyknuti pri chripke ci inych infektoch. To, ze sa zadychavas po schodoch znamena, ze mas asi zapal pluc. Mas doma oximeter, virs si zmerat saturaciu? Nepises kolko mas rokov..snad keby si napisala viac

sssss123
21. nov 2021

to ešte môže chvílu trvať, tiež som to tak mala, ledva som po schodoch vyšla, strašne sa mi ťažko chodilo, zadýchavala som sa tiež, treba vydržať, prejde to

luccija
21. nov 2021

To je ešte skoro aj si ležala, možno mala teploty si oslabena....
Bolo by dobré potom ísť na pľúcne na spirometriu a k fyzio tam robia dychové cvičenia s pacientmi ..

janinah
21. nov 2021

dúfam,že to riešiš s dr. a nečakáš,že to prejde samé

lacibo
21. nov 2021

Chod na rontgen a dat si zmerat u dr saturaciu...ci nemas zapal pluc, ja som bola na 22.den a iba zapal priedusiek, uz sa doliecuje, aj bez atb..ale nohy a krize ma stale velmi bolia...celkovo vela casu z dna prelezim..som na PN stale..dcera sa tiez zadychavala ale uz jej je lepsie...po 3 tyzdnoch..mala aj pcr negativny uz..obe sme uzivali aj isoprinosine dlhodobo

mariejenka
21. nov 2021

Zajtra volaj svojmu obvodnemu,kup si oximeter. Berieš nejaké lieky?

autor
21. nov 2021

Oximeter meriam. Mam obcas 95.ale vacsinou 96-97.teploty som mala do 8. Dna. Dlho som lezala. Mam 33r.

lacibo
21. nov 2021

@luccija spirometriu jej teraz nikto neurobi...max ten rontgen, u naa robia normalne..aj pozitivnym robia ale autorka uz nemusi byt po 12.dnoch infekcna, aj ked vylucit sa to neda, ked je stale chora..vtedy sa nevychadza z karanteny

katren
21. nov 2021

drzim palce......ocino sa dal dokopy po cca 5mesiacoch....

nevenka
21. nov 2021

@lacibo no dobre, ale aj choreho cloveka treba vysetrit, to co, se sa nevychadza...??? A co ak uz potom clovek vyjde len nohami napred? Pre toto zomrelo prilos vela ludi, ze ich nechali o Ibalgine a vitaminoch...😖

mariejenka
21. nov 2021

Dobre. Okysličenie by malo byť ok,no určite volať ráno dr. , Ked si lahnes skus si pocvicit len tak,ze napinas svalstvo na nohách, v lahu na chrbte si pod kolená daj na hrubo zlozenu deku, vankúš a zatlacaj kolená dole, pri zatlačení nadych,podz tri sekundy,a uvoľniť tlak kolien a výdych. 10 x opakuj daj si 5 min.pauzu a zase. Môjmu mužovi pomahal flector na tieto bolesti

panelacikova
21. nov 2021

@nevenka čítaš ty vôbec s porozumením? spirometriu jej teraz robiť nebudú. po "B", bola by zbytočná. RTG pľúc robia. aj pozitívnym. normálne pošlú na RTG vo vyhradených hodinách.... najprv čítaj po druhých, potom po sebe 3x čo si napísala a potom sa sťažuj na lekárov. ale v prvom rade sa sťažuj na debilov, čo nechali zdravotníctvo viac než 12 rokov "kapať".... už keď sa teda chceš sťažovať....

luccija
21. nov 2021

@panelacikova môjmu mužovi nespravili RTG bolo to minulý rok cez Vianoce ešte bol v karanténe.ani pes po nás nestekol obvodni mali dovolenku, keď som poslala údaje, že sme chorí ozvala sa po 2,5 t.
Mal bolesti hrude možno normálne človek sa bál nevie čo je normal a čo nie.Potom po mesiaci mu robili RTG

luccija
21. nov 2021

Ja som ani teploty nemala a bola som unavená mesiac, keď si mala 8 dni teploty telo je veľmi oslabene

panelacikova
21. nov 2021

@luccija áno, minulý rok to bolo všetko zastavené a naozaj sa to tak dialo. ja píšem o súčasnej situácii. teraz RTG robia. sama som naň bola. bolo nás tam 20. covidových. a viem, že robia bežne RTG. vyhradzujú im tam hodiny, aby neprišli do kontaktu so zdravými ľuďmi. hoci dnes sa na toto nedá spoľahnúť, že áno....

luccija
21. nov 2021

@panelacikova tak super človek má ako takú istotu, že sa dostane na vyšetrenie.Ja som potom pozerala dôveru elektronickú pobočku hlavne, že si obvodná vyučovala 3x telemedicinu ani raz so mnou nevolala hnus zmenila som ju tak či tak

panelacikova
21. nov 2021

@luccija ja som zmenila detskú. Človek si aspoň vyselektuje ľudí, ktorých "nemusí"

indiankaindi
21. nov 2021

Ja som mala covid na Vianoce pred rokom. A pred asi mesiacom sme boli na takej light túre, v podstate to bola nenáročná prechádzka lesom. Bolo to do mierneho kopca, malo to trvať asi 35 minút, ale mne to trvalo 1,5 hodiny, stála som každé 4 kroky a to nemyslím obrazne. Nevládala som absolútne s dychom, nohy mi išli odpadnúť. Keď sme prišli do cieľa, myslela som, že to najhoršie je za mnou, ale dole kopcom to bolo veľmi podobné. Proste som mala pocit, akoby som dýchala cez hrubú látku a nemohla sa normálne nadýchnuť. Takže to kľudne môže trvať aj dlhšie. Napríklad ja stále kašlem, keď viac chodím (po meste, nie na túre) tak ma bolí na hrudi a kašlem.

lacibo
21. nov 2021

@nevenka vysetrila nas po telefone a mali sme tu najlepsiu dostupnu liecbu..nas riesil imunolog lebo sme astmaticky s dcerou..mali sme instrukcie co a ako robit a kedy ist na rontgen v pripade potreby..

lacibo
21. nov 2021

Od 97 do 98 je norma tak mi povedal dr, 95 je uz znizena

panelacikova
21. nov 2021

@indiankaindi tak v tvojom prípade by bolo fakt na mieste kontrolné RTG aj spirometria 😨

lacibo
21. nov 2021

@panelacikova ja si veru nechcem predstavit ako by som to prekonavala bez ockovania..my sme to vsetci relativne dobre zvladli, muz ma 58 a nemal vobec ziadne priznaky, dcera 23 sa z toho tiez uz dostala, ja sa doliecujem ale bez atb v podstate povedali dr ze dobre som to zvladla, na rontgeni sa zapal pluc vylucil, ani ziadne zmeny covidove nemam na plucach..takze my sme velmi velmi radi ze sme dostali az ako plne zaockovani..moja segra pred rokom skoro umrela..teraz mal jej syn zase covid, prekonany aj zaockovany, a ona to od neho ani nedostala..tiez je uz zaockovana od maja..takze je to 100% lepsi priebeh..u vsetkych co poznam..

nevenka
21. nov 2021

@panelacikova ano, stazujem sa, pretoze to je o ludoch, sesternica chora na skapatie sa starala o muza, co mal 39 horucky 9 dni, tazko dychal, do toho 3 rocne a 11 mesacne to iste, neboli jej schopni na pohotovosti napisat lieky, ani obvodacka ziadne rady. Nakoniec si vyzobrala pre seba antibiotika, jasne povedala, ze ma alergiu na penicilin, kym jej lieky vobec brat mohol doniest, presiel cely den, nakoniec si ich ani nemohla nasadit, musela cakat do pondelka, aby mala spravne lieky a pre muza Prednison, Ventolin. Na radu pediatricky. Obvodacka na salame. Kamoska pediatricka mi potvrdila, ze ona vysetruje aj deti s covidom, ze to nemoze take male nechat len tak, co ak maju zapal pluc? Lenzenoni sa nrmali ako dopravit k doktorovi, takze dufali, ze to prejde.
Uz su postupy, ktore sa maju aplikovat, podla slov pediatricky, nie ze "dajte si Ibalgin", takze tak.
Svagor sa po 15 dnoch teplot a 2 antibiotikach sam odviezol na urgent, podozrenie na zapal pluc, nakoniec ze zrazenina na plucach, ale zaver nastastie bol, ze ma "len" postcovidove zmeny na plucach. Je s vaznou poruchou imunity a nechali ho tak, keby mal lieky skor, napriklad monoklonalne protilatky, tak nemusel skoncit so znicenymi plucami. Tak toto nie je vina zdravotnictva ako takeho, ale konkretnych ludi. Lebo nikoho o nicom neinformuju. A obvodaci ako sa zabarikadovali na jar 2020, tak niektori v tom pokracuju aj teraz. Cest svetlym vynimkam, su take.

panelacikova
21. nov 2021

@nevenka ja mám, našťastie, opačnú skúsenosť. obvoďák je fantastický a kam ma poslal, tam ma vyšetrili bez väčšieho odkladu (v prípade covidu do 1 dňa v prípade inej dg.do týždňa-dvoch)

dollyzv
21. nov 2021

Ja som sa zadychavala aj vyše mesiaca po covide,bola som aj na RTG, pľúca úplne čisté..dosť robí aj chrbtica a celkovo svalstvo ktoré je covidom tiež zasiahnuté,taktiež ak si niekoľko dní len ležala v posteli,môžeš mať aj preto nohy slabé a zadychavat sa..ale určite by bolo lepšie skočiť na covid ambulanciu poprípadne nech ťa pošlú na RTG alebo popocuvaju

nic0le
21. nov 2021

Máš aj nejaké predpísané lieky na covid? Alebo len vitamíny a paralen?

lacibo
21. nov 2021

@nevenka preco ho neriesil jeho alergolog imunolog, to su teraz podla mna najvacsi odbornici na liecbu covidu, maju prehlad o najlepsej dostupnej liecbe...nas sledovala po telefone uplne perfektne..presne naordinovana co robit, co ako uzivat, co sledovat, kedy volat dr..riziko je najma zapal pluc..to uz clovek trosku aj musi odhadnut, ze ak mam horucky, nizku saturaciu a zle sa mi dycha, pytam sa hned na rontgen..a podl vysledku potom dr ordinuje dalsi postup..nie je pravda ze by sa clovek nedostal k zdravotbeh starostlivisti..klobuk dole pred zdravotnikmi..co dokazu aj v tychto casoch vydrzat..aspon ockovanim seba aj celej rodiny sme ich trosku odbremenili...nech mozu riesit inych, co to viac potrebuju..ale co mam v okoli..uz fakt melu z posledneho..treba im pomoct a nie sa stazovat..

lacibo
21. nov 2021

@dollyzv presne aj mna boli velmi chrbat a krize..este stale a to som uz 25.den

lacibo
21. nov 2021

@nevenka predovsetkym by som nikdy nesla s potvrdenou pozitivitou na pohotovost..medzi inych ludi..konzultovat po telefone a ked treba volat rychlu..upozornit ze sme pozitivni...

vivincek
21. nov 2021

na 12-ty den uz nemusi byt vobec infekcna a ma problemy,ktore uz s pozitivitou vobec nesuvisia....