Skúsenosti s popôrodnou depresiou

timkao
13. máj 2021

Ahojte. Máte niekto skúsenosti s popôrodnou depresiou? Ako prebieha liečba? Stačí vám psychoterapeut, alebo je potrebný psychiater? Viete mi niekoho odporučiť v okolí Trenčína? Mladšia dcéra má 10 mesiacov a staršia 3 roky. Myslím, že som to celé zanedbala ešte po prvom pôrode. Tehotenstvo aj pôrod boli bezproblémové, ale dcéra bola veľmi náročné bábo. Manžel dlho v práci zvyšok rodiny ďaleko. Nejak som to celé vydržala, prestala som kojiť a vtedy som sa začala cítiť lepšie. Chvíľku na to som znova otehotnela. Zase tehotenstvo ok, pôrod tiež a aj prvé mesiace. Dcérka bola kľudné dieťatko. Dlho spinkala, mala som čas aj na staršiu. Lenže potom prišla druhá vlna korony, my sme ostali trčať doma, tatko stale v práci, rodina stále ďaleko a s nikým sme sa nestretávali. Do toho mi v januári na koronu umrel ocko. Staršia dcéra začína rebelovať, v škôlke častejšie nie je ako je. Mladšia začína práve chodiť. Všetko si dáva do úst a ja mám paniku z toho, že prehltne nejakú sponku alebo iný ostrý predmet. Už nevládzem okolo nich skákať. Poslednú dobu už mám chuť so všetkým skoncovať. Nechcem to urobiť, ale núka sa mi to ako možnosť. Bojím sa, že mi jedného dňa raz ozaj prepne a čo bude potom s mojimi deťmi? Na koho sa prosím vás obrátiť? Ďakujem.

meluela
13. máj 2021

@timkao psychiater. Volaj si este dnes a ak nezozenies, tak zajtra rano, cakacky su dlhe. Povedz presne o co ide, aj o tych samovrazednych myslienkach, aby si dostala cim skor termin. Vymenny listok nepotrebujes. Okrem liekov si potom zozen aj terapie. Daju sa najst aj taki terapeuti, ktori robia na poistovnu (vacsinou v poliklinikach). Tu je zoznam psychiatrov podla krajov aj s kontaktami: https://ipcko.sk/mapa-pomoci/psychiatricka-pomo... V pripade, ze si mala aj nejake konkretne predstavy co by si si spravila a zasa sa ti tie predstavy vratia, tak 112 alebo nech ta muz odvezie na urgent.

dena22
13. máj 2021

@timkao ahoj, bola som na tom velmi podobne pri malej, mam len jednu, uz ma vyse dvoch rokov a tiez na vsetko sama, okrem toho statok, zvierata a stavba, kde bol muz od rana do vecera a este v praci. Malá bola velmi náročná, a doteraz je to "iné" dievčatko, niekedy padám vycerpaním na hubu. Mala som aj popôrodnu depku, z únavy, vycerpania tak fyzickeho ako psychickeho, pomohli mi nekonečne telefonaty kamaratkam a dlhe pobyty v prirode. Prvy pol rok bol najťažší, potom sa to zacalo zlepsovat a je to stale lepsie. Planujeme uz druhe babo. Ale chcem ta podporit, nie si v tom sama, aj ine to takto prezivaju, najmä my, ktore nemame ziadnu pomoc. Na vsetko si sama, a ja ta chapem. BTW nebývame od seba daleko, ak budes potrebovat niekam uniknuť, vypadnut, zmeniť vzduch, kludne ma kontaktuj cez spravu. A nevzdavaj to. Deti su absolutne najviac v tomto zivote. Nic vzácnejsie nez zdrave dieta neexistuje. Ver mi. Das to, tak ako ostatne. Zeny su absolútne najsilnejsie tvory, aké som mala česť spoznať 🙂

macekovam
13. máj 2021

@timkao pomôže ti odborník... Ale aj ohrádka pre mladšiu... Tam jej dáš bezpečné hračky a oddýchneš si trochu.. Keď bude pekne aj von si daj ohradku..

marucia
13. máj 2021

Ja mam 9 mesačného a 2,5 rocnu. Začala som chodiť psychológovi a uz mam aj termín u psychiatra. Tiež som v meste sama a nemáme tu rodinu a muž je stále v robote. Plačem, tiež myslím na to najhoršie. Chod za odborníkom. Lebo bude to trvať dlho, kým sa das dokopy. Napíš, ak sa budeš potrebovať vyžadovať. Aj to veľmi pomáha.