Skúsenosti s migrénou

hruska91
23. feb 2022

Ahojte, pred mesiacom a min týždeň som mala silne bolesti hlavy zhoršené videnie fleky pred očami a od bolesti hlavy som až opakovane zvracala min týžden som skoncila až na infúziách a mi povedali že je to silná migréna, záchvat? Bola som na CT mám lieky od bolesti. Odvtedy sa mi to dnes zopakovalo znovu.
Máte s migrénou skúsenosti? Čo to spusta alebo čomu sa mám vyhnúť? Dakujem za tipy som v tom nova 🤷🏻‍♀️Čo vám nato pomaha dakujem

jana005
23. feb 2022

@hruska91 u môjho syna sú príznaky stres, nedostatok spánku a zmena počasia.
Koľko máš rokov, že ti migrény začali až teraz?

simsalabim
23. feb 2022

@hruska91 spustac je vysoko individualny. Treba si to odsledovat a skusit zistit. U mna to je kombinacia zmena pocasia+menzes+unava - vtedy pride silny zachvat. Moja dcera spustac nepozna, migreny ma od 2 rokov, viedli sme migrenovy dennik, no na spustac sme neprisli.
Ak mas pred zachvatom auru, vtedy si treba okamzite dat liek - zachvat sa nerozbehne ci zmierni. Naozaj necakat ani sekundu. Mne migreny zacali po prvom porode.

deti95060810
23. feb 2022

mám roky migrénu od cca 10 rokov...ale ísť do nemocnice s takou blbosťou? Však daj si predpísať sumatriptan - predpíše obvodný ... inak poznáme 160 druhov migrén, a spúšťačom môže byť úplne hoc čo...

kristinadurbakova
23. feb 2022

Mám potvrdenú migrénu už od mojich 6 rokov (bohužiaľ), už s ňou mám čo to preskákané. Mávam migrénu s aurou, čiže sa mi stáva, že vidím flaky, niekedy prestanem dokonca vidieť, silné bolesti hlavy, že by som si najradšej ukusla ruku, obrovskú citlivosť na svetlo a hluk, prakticky som cca týžden v mojom prípade úplne nepoužiteľná. Pobehala som všetkých lekárov. Spúšťač je u mňa vždy niečo iné. Väčšinou to ale je psychická únava. Nepomáha mi nič, ani lieky, ktoré mi predpísali doktori. Vyhýbam sa hlavne stresu a keď cítim, že už nevládzem musim na nejaký čas vypnúť ( oddýchnuť si), mne občas ešte pomôže magnézium, ak si ho dám včas.

kataina
23. feb 2022

u mna je spušťačom okrem stresu aj strava, mam histaminovu intoleranciu, ked porušim dietu, migrena sa dostaví, niekedy už do 15 minut. Odsleduj aj stravu.

marca12
23. feb 2022

U kazdeho je to rozne bud strava,stres,zmeny pocasia,unava,hormonálne zmeny. Ja uz poznam svoje telo a viem,kedy pride migrena,nie som vo svojej kozi,som nervozna vtedy ak si stihnem dat liek,tak pomoze,ale nie vzdy. Pricinu som neodhalila,ale mam aj problemy s krcnou chrbticou a odkedy chodim na masaze a pravidelne cvicim,tak mam menej caste migreny. Ale celkovo pri migrenach si treba dopriat klud a neprepinat sily. Ja mavam aj pri zmenach pocasia a vtedy nepomaha nic,len to pretrpiet.

simsalabim
23. feb 2022

@deti95060810 pri naozaj silnej migrene sa naozaj chodi do nemocnice… na infuzky. Co sa ti na tom zda divne? Aj som bola svedkom toho, ako hospitalizovali teenagerku so 4 dnovou migrenou. Niekedy treba pomoct zachvat stopnut… akebo nieco na zvladnutie bolesti.

mikadooo
23. feb 2022

@hruska91 uch, no ja mám migrény 25 rokov a všelijako sa to vyvíja, ani sa mi nechce písať, to by tu bolo na dve strany 🤭. Musíš sa sledovať a zistiť, či to môže byť nejaká zložka stravy (všeobecne sa odporúča vyhodiť zo stravy kakao/čokoládu, červené víno a plesňové syry), ale môže to byť aj stres, zmeny počasia, hormóny (ovulka, menzes), môže to byť aj dôsledok nejakej intolerancie, zmena prostredia, nové okolností, nepravidelný denný režim,...🤷. Určite kontaktuj neurológa, ten spraví základné vyšetrenia a možno bude hneď vedieť z fleku pomôcť. Mal by ti spraviť CT alebo mr, mne robili aj niečo s takými elektródami na hlave. A potom úplne základné vyšetrenie reflexov s kladivkom, plus nechá ťa trochu pocvičiť. Ak nič nezistí, tak potom to bude "chvalabohu len migréna". Držím palce....

marlent
23. feb 2022

Hned ako zacne zle videnie tak lieky...
U mna je spustac pocasie, stres a mam to aj ako pms...a ak sa stretne pocasie a pms a stres tsk to je dovidenia

kristinadurbakova
23. feb 2022

@simsalabim to podľa mňa tvrdia iba ľudia. ktorí poriadnu migrénu nezažili, sama som v nemocnici niekoľkokrát kvôli migréne bola a nemám rada takéto názory, že veď daj si tabletku alebo nech to nepreháňam

matafri
23. feb 2022

@hruska91 tiez mam par krat do roka migrénu s aurou( zrakove mracky, oblasti v zornom poli ktore nevidim) . Vzdy to zacina tou aurou a potom pride prudka bolest hlavy. Pomaha mi ked za vcasu vezmem tabletku od bolesti. Skor ako sa ta bolest plne rozbehne. Potom uz mi ani lieky nezaberaju. Musim si to odtrpiet aj napriek tabletke mam bolesti, vadí mi hluk, svetlo...

hruska91
autor
23. feb 2022

@jana005 mám 30 rokov a začali až po 2. Pôrode už je to skoro rok…

kacena4
23. feb 2022

@kristinadurbakova ak mas take silne migreny beries denne lieky? a zvazil dr. biologicku liecbu - u mna to je podobne cca 15migren do mesiaca od zacatia bioliecby mam cca 4 migreny mesacne

petronellla87
23. feb 2022

@hruska91 ja ich nastastie nemavam casto...myslim ze spustacom je u mna stres a nizky tlak...tabletky mi nepomahaju vobec...jedine co mi pomaha je magnezium, absolutna tma a ticho

ericavargo
23. feb 2022

@deti95060810 nevnímam to ako blbosť, tiež mám migrenozne záchvaty so zvracaním a po 24hod. utrpení keď sa už nevládzem ani hýbať som tak vyčerpaná, dehydratovaná a pomôcť mi vedia len na pohotovosti, zastaviť zvracanie a dat infúziu..každý môže mať iný stupeň intenzity, niekto si s migrénou v pohode pracuje, niekto len pohotovosť...

ericavargo
23. feb 2022

@hruska91 u mna je spúšťačom stres, zlý spánok, vynechanie obeda - hladovanie - na to si dávam veľký pozor, ale aj čas menzesu - hladina hormónov, životospráva - nesmiem majonezu napr., treba odsledovať, čo je spúšťačom a snažiť sa tomu predísť, najlepšia je prevencia, a ked už príde, jedine lieky - znova, odsledovať, ktoré účinkujú..držím palce

renny8
1. apr 2022

@hruska91
Ahoj, migrénou trpím už 20rokov, momentálne som šťastná už asi druhý mesiac si všímam ze spustenie migrény sa neudeje. Pre mňa je to niečo neskutočné naozaj nezabralo nič iba čipky občas aj to mi z nich bolo veľmi zle, zvracanie atď stále dookola to isté. Pred dvoma mesiacmi sa ku mne dostala morská riasa s obsahom organického jódu ktorý má vplyv na štítnu žľazu na jej správnu funkciu. Ja som mala nadbytok estrogénu, ktorý mi spôsobil aj iné zdravotné problémy a samozrejme spúšťal migrenove stavy. Teraz sa mi stalo veľakrát ze vlastne migréna ako chce začať tak hneď odíde úplne sa stratí 😍🥰🤗 vďaka tej riase. Aj dnes ráno začínala po prebudení a hneď som si dala riasu. Papám ju už dva mesiace a nedam na ňu dopustiť. Ak by si mala záujem môžeme popísať viac ozvi sa ak chceš. S pozdravom Renca 😊🌷🌺

lucinkaboz
1. aug 2022

@kristinadurbakova krčna v poriadku aj oci?

bejby21
14. mar 2024

@petronellla87 ale magnezium znizuje tlak

bejby21
14. mar 2024

Hlavne ked zvraciate ( mne to zabera vacsinou) neuzivam tabletky ale cipky. Davam si 500 paralen, vypijem vela slanej vody a ak sa mi da vyvraciam sa viac krat a potom jem zemiaky. Najidealnjesi ist pospat si. Aj nalgesin S dve naraz mi celkom pomahaju.

mamatroch
14. mar 2024

@simsalabim mne tiez migreny zacali po 1. porode. Mala si epidural? Ja ano.
@hruska91 treba sa objednat k neurologovi a on Ta posle na vysetrenia (EEG, MR). Potom Ti nasadi liecbu. Ja som predtym vyskusala 8 roznych liekov od bolesti, ci volnopredajne, ci na predpis, nepomohol mi ani jeden. Az ten od neurologicky (ja mam Rizatriptan - triptany sa na migrenu predpisuju asi najcastejsie).
Mne nepomaha ani studeny obklad, tma, ticho, nic... Raz som mala tri dni a noci v kuse migrenu, na stvrty som uz sla do nemocnice, dostala infuzie... Aj tie mi len trochu pomohli, uplne to ustalo este x hodin potom. Mavala som hrozne tie migreny, hnacka, zvracanie...
Ako radili vyssie, uz ked citis, ze migrena prichadza, uzit liek, ziadne cakanie na zazrak, ze to prejde.
Spustac u seba neviem vzdy identifikovat, stres isto, ale napr. aj zmeny teploty, chodit v zime po lekaroch je pre mna horor, vonku zima, potom prekurena cakaren, zase von... Inokedy neviem. Proste pride, v niektore tyzdne aj 3x po sebe... Teraz mam pravidelnu liecbu od neurologicky kvoli platnickam, ale aj predchadza migrene, takze uz su zachvaty zriedkavejsie, ale liek na migrenu mam v kazdej kabelke a ruksaku, bez toho ani na ihrisko ci do mesta.
Neboj, naucis sa s tym zit. Tu neuro + vysetrenia isto absolvuj a potom liek pri zachvate (ja do hodiny uz ani neviem, ze mi cosi bolo).

mamatroch
14. mar 2024

@kacena4 ta bioliecba je co vlastne? Nejake infuzie? Ako dlho si na nej? Hradi to poistovna?

simsalabim
15. mar 2024

@mamatroch nie, pri prvom porode som nemala epidural, porod bol uplne prirodzeny. Pri druhom ano a nemam pocit, ze by sa po nom migreny zhorsili.

kacena4
15. mar 2024

@mamatroch je to injekcia berie sa 1x do mesiaca ale predchadza tomu liekova liecba min. 3 roznymi liekmi (denne) a min. 6 zachvatov za mesiac

mamatroch
15. mar 2024

@simsalabim len som tak rozmyslala, ci by to mohlo by epiduralom, ale zda sa teda, ze nie.

renike575
28. jún 2024

@renny8 pisala som spravu

kristiank
25. sep 2024

@hruska91 Krásny večer, píšem už riadne opozdene no predsa napíšem svoje zážitky s migrenou. Prvé bolesti sa u mňa prejavili keď som mal 12 v jeden večer z ničoho nič som sa pripravoval do školi a prišla ukrutná bolesť hlavy, odvtedy mám bolesti každé 3dni, najviac sa bojím keď meškajú a prídu o týždeň vtey sú duplovane silné. Obyčajná migréna ktorú zažívam začína tlkotom srdca v hlave, cítim pulzovanie, potom to prejde zvyčajne do pravého oka, celá pravá strana mi strpne a potom príde silná bolesť ktorá mne osobne pripomína ako keby mi z hlavy štiepili časti šrobovákom. Nakoniec to celé sa zhorší pocitom na vracanie, pred očami sa mi zjavia fialovo bielé svetlá, potom jasná žiara a nakoniec príde vracanie, po ňom nasledujú 4dlhé dni v bolestiach ležať v posteli s vedrom vedľa seba. Po týchto hrozných 4dňoch mám pokoj približne 2 až 3 dni a proces sa zopakuje. V poslednej dobe asi mesiac sú bolesti výraznejšie, teráz mávam časté záchvaty ktoré začnú veľmi silným tlakom na pravej a lavej strane, postupujú dopredu a okamžite upadám na zem, kde chvíľu poležím a na kolenách sa musím odplaziť do postele kde to vyležím, na chvílu to prejde no nie úplne vždy je tam nejaká časť tej bolesti ktorá ostane. Mne jedine pomáha Novalgin, vždy však z neho zaspím osobne mňa uspáva takže sa snažím ho nebrať, keďže stále som na SOS v poslednom 5ročníku a chýbať kôli takej blbosti sa neopláca. Tento týždeň som doma už 3deň a hrozí mi že ma nepustia k maturitám keďže mi už neveria. Mám však migrénu potvrdenú no jednoducho sa mi vyhrážajú že si nemám vymýšľať a nebyť lenivý. človek ktorý nemá migrénozné bolesti nikdy nepochopý čo to je. Mne to nevyvoláva nič čo som si osobne všimol proste to len príde a odíde a znova príde a odíde v 3 dňových intervaloch. Dá sa s tým žiť len je to obtiažné v škole a určite aj v práci no čo narobíme treba brať čo mme. hádam vám pomohli odvtedy ako ste tu písala svoju skúsenosť nejaké rady, alebo lieky a už Vám je lepšie. Prajem veľa zdravíčka a posielam veľa pozitívnej energie.

renike575
26. sep 2024

@kristiank no zit sa s tym neda a bude to horsie kedze ja mam migreny od detstva a uz mam 45 rokov. Treba neurolog urychlene toto je velmi zle co opisujes. Novalgin nie dobry na zaludok mne osobne nezabera. Necakaj s tym skus predpisat maxalt ale ten total uspava. Teraz mam relpax a to je bomba. Drz sa zvladni maturity ale s migrenou to nedas