Skúsenosti s makovým olejom

inuska1507
11. apr 2017

Ahojte.. chcela by som sa spytat, ci mate niektora skusenosti s makovym olejom..zacala som ho brat kvoli vapniku.. ale pocula som, ze by sa mal brat aj s horcikom a vitaminom D3.. popripade ci ho davate aj detickam od 3 rokov🙂

sykorkauhliarka
11. apr 2017

a K2

1988majka
12. apr 2017

Mak a makovy olej obsahuje aj horcik takze netreba. Vit.D3 je potrebny na vyuzitie vapnika v organizme ale ak nemate dokazany nedostatok vit. D alebo nejaku vaznejsiu chorobu kosti pecene alebo obliciek netreba ho osobitne brat. Vytvori sa v tele pri beznom pobyte na slnku.

lorela
12. apr 2017

@inuska1507 Žiaľ, makový olej v súvislosti s obsahom vápnika je len ďalší šikovný marketingový ťah (obdobne ako makové mlieko).
A, áno, na to, aby sa vápnik dobre zabudoval v organizme musí byť prijímaný s vitamínom D a K2. No netreba siahať hneď po doplnkoch výživy 😉. Príklad jedla s plne využiteľným vápnikom je napríklad varené vajíčko s avokádom, avokádová pomazánka s parmezánom, bravčová panenka s kyslou kapustou a kuracia pečeň (domáca) a ružičkový kel.
Čo sa týka vit. D, v našich končinách naň trpíme veľkým nedostatkom. Najmä v mesiacoch november - marec. Osobitná kapitola sú deti, keďže do 3 rokov nemajú byť vystavované pobytu na priamom slnku. A na slnku sú natierané krémami s ochranným faktorom, čo sú presne obmedzenia na tvorbu vit. D.

1988majka
12. apr 2017

@inuska1507 @lorela ano vedu sa polemiky o obsahu mineralov v makovom oleji, preto aj pisem mak a makovy olej. ale ked si vezmeme fakt ze olej sa ziskava lisovanim zo semien maku tak kam sa potom strati ten vapnik? 🙂 okrem vajec syra a pecene vitD este v rybach a vit. K listova zelenina 🙂

balsamea
12. apr 2017

@inuska1507 Presne tak ako pise @lorela. Je to krasny marketingovy tah nic viac a ludia uveria barsakej sprostosti...Nie je dolezity len obsah vapnika v potravine ale hlavne jeho biologicka dostupnost, to znamena, ze kolko z toho vapnika je telo aj realne schopne vyuzit. Napriklad pri mlieku a mliecnych vyrobkov sa bezne udava okolo 35% zatial co u maku je to menej ako 5%. A to preto, ze vapnik je tu viazany v nerozpustnych komplexoch, ktore ludsky organizmus spracovat nevie a tak ako ich prijme tak ich aj vyluci.