Skúsenosti s ľanovým olejom

majka777
11. jún 2014

Ahojte...potrebovala by som poradiť...nedávno som si kúpila ľanový olej, dátum spotreby je 1/2015...na nte som však čítala, že po otvorení je dobré skonzumovať ho do 2 týždňov...čo nie je až taký problém. Mňa by však zaujímalo, akú farbu a chuť má mať...niekde sa píše, že žltú farbu a horkú chuť. Keď je pokazený je toxický, tak by som nerada niečo zanedbala. Ďakujem za pripomienky 🙂

tana85
11. jún 2014

@majka777 mala som doma lanovy olej a chut som si nijak zvlast nevsimala, proste olej, len som to prehltla rychlo nech t necitim. ale je pravda, ze sa musi rychlo spotrebovat. podla datumu vyroby je ok. farbu si vobec nepamatam, bol v tmavej flasticke. skus kontaktovat priamo vyrobcu ak je uvedeny na etikete. poradi najlepsie podla mna

belllinka
11. jún 2014

@majka777 Ja som citala ze lanovy olej kupovat iba tam, kde ho skladuju aj neotvoreny v chladnicke a ked je na chut horky, tak je uz pokazeny.

denkaajejdeti
11. jún 2014

@majka777 Ahoj, ľanový olej je fantastická vec z nutričného hľadiska, ale pozor ! - veľmi rýchlo oxiduje (aj keď je držaný v chlade v tmavej sklenenej fľaši) a telo z neho nemá takmer žiadne benefity. Treba si kúpiť bio ľanové semienka, klasický mlynček na mak (existujú aj mini elektrické priamo na to určené) a vždy tesne pred konzumáciou si požadované množstvo namlieť a čo najrýchlejšie skonzumovať - nikdy nemlieť do zásoby, len to, čo v danej chvíli spotrebuješ (oxiduje - horkne - stráca na kvalite - stáva sa pre telo neprospešným).

twinflame
11. jún 2014

@majka777 najlepší je ľanový olej v bio kvalite. Mal by byť balený v tmavej fľaši a najlepšie ešte aj v papierovej krabici. Má mať žlto-oranžovú farbu a páchne po rybacine. Nesmie byť horký, údajne, keď je nahorklý, je toxický. Ak však dátum spotreby je ešte ďaleko, mal by byť ten tvoj olej v poriadku. Ja ho skladujem v chladničke, pre istotu. Hlavne ho treba chrániť pred svetlom, lebo na svetle stráca na kvalite - preto tmavá fľaša a papierová krabička na uskladnenie.

majka777
autor
12. jún 2014

@twinflame ved preto som v pomykove, lebo datum spotreby je 1/2015, v bio obchode ho maju uskladneny v chladnicke v tmavej flasi, aj ja doma, ale je horkasty. Ale uz som mala 2 predtym a tiez boli horkaste. A kde ho nakupujete vy? Mozno keby som vyskusala iny, tak viem porovnat chut.

anah88
12. jún 2014

@majka777 ahoj...pridám aj ja svoju skúsenosť s ľanovým olejom...prvý krát som kúpila v bio obchode, mali ho uskladnený v chladničke a do chladničky som ho šupla hneď aj ja...bohužiaľ po 10 dňoch od otvorenia mal inú chuť-aj napriek tomu,že som mala ľanový olej prvý krát,tá chuť sa mi nezdala,bol taký horký,tak už som ho radšej nekonzumovala...no som z toho sklamaná..dátum spotreby mal myslím rovnaký ako tvoj...zarazilo ma,že na fľaške bolo uvedené-po otvorení spotrebujte do 3 mesiacov!!!...takže som prešla na tie ľanové semiačka a keďže nemám mlynček, poctivo ich hryziem...no a olej by mal byť tak pekne žltý a chutiť po orechoch...inak som našla na internete,že niekde uvádzali,že mierne horká chuť nevadí,niekde,že nahorklá chuť už hovorí o pokazenom oleji...tak neviem

ivetoy
12. jún 2014

@majka777 aj ten moj bol horkasty...wow...nevedela som ,ze tak rychlo oxiduje...teraz mam konopny aj ten tak rychlo oxiduje?? musim zistit

denkaajejdeti
13. jún 2014

@anah88 Kúp si mlynček - stačí aj ten na mak, nikdy semiačka nepožuješ tak, ako ich mlynček dokonale pomelie. Ľanový olej by som nekupovala, pretože je viac na škodu ako na osoh, ak čo i len trochu zoxiduje (to je ako vykrojiť nahnilé jablko a myslieť si ako veľa pre seba robím, keď jem ovocie ....pričom pleseň sa už dávno rozšírila do celého jablka a telo musí následne bojovať s toxínmi z plesní). Pozri si Bukovského odporúčania.
Ja som sa raz pýtala v Racio obchode, či vedia, že ľanový olej rýchlo oxiduje a hoci ho predávajú, tak ľuďom osoh neprinesie a odpoveď predavačky ma "dorazila" : Nie každý je tak informovaný ako vy a vždy sa nájdu ľudia, ktorí si ho kúpia, tak prečo to nepredávať". Takže žienky bacha, niekedy aj tie najlepšie úmysly ohľadom zdravia nemusia byť pre telo osožné, treba si viac naštudovať o jednotlivých prirodzených doplnkoch výživy a až potom vytiahnuť peňaženku - biznis je biznis aj v rámci bio/raw stravy, ktorá teraz prežíva boom.

anah88
13. jún 2014

@denkaajejdeti ďakujem za radu, určite máš pravdu,že ten mlynček je najlepší, keď máš také skúsenosti, tak sa po nejakom poobzerám...a máš pravdu aj s tými jablkami a v podstate so všetkým čo je plesnivé, je dobré akurát na vyhodenie...inak ja som bola tiež nemilo prekvapená s jednaním v obchode,kde ma obvinili,že ja som skladovala olej pri zlej teplote v chladničke...a keď som im tiež povedala,že iná spotreba od otvorenia je na fľaške a inú sa človek dozvie keď sa priamo spýta,tak mi povedali,že ľudia čo kupujú vedia....snažím sa študovať okolo zdravej výživy, no ale niekedy sa asi človek poučí až na vlastnej hlúposti

denkaajejdeti
15. jún 2014

@anah88 Ahoj, vieš to je tá logika a etika niektorých obchodníkov na Slovensku....vždy je lepšie, ak si naštuduješ čo najviac o tom, čo sa chystáš kúpiť - najmä, ak je to niečo nové, čo chceš sebe a svojej rodinke zaviesť do stravy. V opačnom prípade im môžeš skôr zhoršiť ako zlepšiť zdravotný stav.
Prajem krásnu nedeľu.
Denisa

anah88
15. jún 2014

@denkaajejdeti Ahoj...ďakujem ešte raz za dobré rady, si milá....peknú nedeľu aj Tebe 😉

maser
17. jún 2014

Dobrý den. Lanový olej - Všetky dostupné informácie nájdete tu- http://jozefurban.webnode.sk/clanky-masaze/lano... Tento olej by nemal mať dlhšiu spotrebu ako 2 mesiace. Uskladnený musí byt v chladničke. Dôležité je aby bol hned po vylisovaní uložený v chlade.

Prajem všetko dobré.

katcok
1. aug 2014

Ľanový olej - môže byť žltej, žlto-oranžovej až žlto-hnedej farby. Ľanový olej by mal byť chutný, nie štipľavý, môže niekomu sa zdať že má orieškovú chuť. Vonia po rybacine. Mal by prejsť len sedimentáciou, nie filtráciou - tá ho ochudobňuje o lignany. Lignany, to je tá čierna usadenina na spodku fľaše. Samozrejme musí byť za studena lisovaný a skladovaný v chladničke a v skle. Po otvorení fľašky, treba ľanový olej spotrebovať do 14 dní. Ak sa človek musí prekonávať, aby ho zjedol, tak olej nie je v poriadku. Aby si mala s ľanového oleja osoh mala by si ho jesť s mliečnym produktom (tvaroh, cottage chesse alebo jogurt) prípadne s kapustovinami alebo cibuľovinami. Ináč sa jedná o vyhodený čas a peniaze.

smile388
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
orchidea79
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
leeo
9. feb 2021

ja som si objednala olej v biokvalite. Ked som ho ochutnala, tak bol velmi horky. Volala som do obchodu, ze preco je taky velmi horky a majitel ma ubezpecoval, ze je to v poriadku. No on sa neda jest, je velmi horky, hoci je v zaruke. Moze to byt tak, ze velmi horka chut je v pohode?