Skúsenosti s klinikou Spinn - neurológia

femme_fatale_svk
16. jún 2020

Ahojte,
Prosím Vás má niekto skúsenosti z Clinicou SPINN v RK, konkrétne Neurológia?
Ďakujeme 😊

hellwant
16. jún 2020

no ja som bol na magnetickej rezonancii, krize, koleno, hrudna chrbtica, bolo vsetko ako ma byt, pristup slusny, vnutro pekne, nove, vysledky na CD, platil som si to sam, nie cez obvodnu a neurologa, nechcel som cakat 3 mesiace v rade. Bol som pred 1 a pol rokom.

femme_fatale_svk
autor
16. jún 2020

@hellwant koľko Vás to vyšlo? Potrebovali ste aj výmenný lístok?

panelacikova
16. jún 2020

@hellwant
@femme_fatale_svk aj mňa by to zaujímalo. plus to, či je možná tam aj konzultácia s lekárom (samozrejme za vlastné....) hrozne trpím už dlhodobo. domnievam sa, že od chrbtice alebo obličiek, no doteraz mi nič nenašli :( Ďakujem za odpoveď!

gemerka17
16. jún 2020

Spinn clinic vlastní najnekvalitnejsi prístroj na magnetickú rezonanciu na Slovensku. Neviem ktorý normálny lekár vie nieco z toho vyčítať. Je nedostatočná uplne na všetko.

zirafienka
16. jún 2020

@gemerka17, prosím ťa, to je ktorá MGR? Tá pri stanici? Ďakujem.

gemerka17
16. jún 2020

@zirafienka tu nájdeš všetky MR na Slovensku, aj s adresami kde sa nachádzajú
https://mapazdravotnictva.sk/#mr
Dôležitý údaj je prístrojové vybavenie, v prípade spinn clinic to je 0,25 Tesla, čo je vážne bieda. Bežné MR prístroje sú 1,5 Tesla alebo 3 Tesla. Tie sú schopné zobraziť dane časti tela v dobrej kvalite. Pokiaľ niekto netrpí klaustrofobiou tak treba ísť normálne do tunela kde je silný magnet, čo sa rovná normálna kvalita obrazu. Je hento tam je stará lacná 20 ročná šunka - zbytočne vyšetrenie.

panelacikova
16. jún 2020

@gemerka17 fúha, ďakujem, to som nevedela napríklad. Ale nie je to tak, že čím vyššie číslo, tým nejaké škodlivejšie vyšetrenie, že?

zirafienka
16. jún 2020

@gemerka17 Ďakujem krásne, popozerala som si to.

zirafienka
16. jún 2020

@panelacikova zas, keď si zoberieš, na také vyšetrenie nechodíš každý mesiac. Myslím, že to vôbec nemôže uškodiť. A ak to má mať efekt, tak by som sa radšej podrobila kvalitnejšiemu vyšetreniu.

panelacikova
16. jún 2020

@zirafienka ja ich mám za sebou už fúru 😀 tou 1,5-kou. ale dcéru čaká "mozog" a bola na 1,5-ke, ale uvažujem, že ju dám na tú 3-ku, navyše ju mám v mieste bydliska...

gemerka17
16. jún 2020

@panelacikova
@zirafienka baby kľud, magneteticka rezonancia nie je škodlivá. Čím je magnet silnejší tým je lepší obraz a tak isto trvá vyšetrenie kratšie. 3 Teslova MRI trvá kratšie ako 1,5 tesla a tá 0,25 T to ani nebudem komentovať - celá večnosť. Mám skúsenosti a kôli takémuto nekvalitnemu stroju som sa u mňa MR musela opakovať, aby to tam bolo vidno. Čiže viem už čo to je kvalitná a nekvalitna magnetická rezonancia. Len žiaľ veľa ľudí to nevie, ani ja som nevedela, teraz už viem. Takéto nekvalitné MRI majú súkromné kliniky (sportclinic, clinica ortopedica v Bratislave a spinn clinic v Ružomberku a myslím že aj v Nitre majú takýto nekvalitný prístroj) z dôvodu že ten prístroj je výrazne lacnejšii a náklady na údržbu sú nižšie. Ale žiaľ už zobrazenie je nedostatočné. Ak sa ešte niekto bojí ísť do tunela tak myslím že Košice - Šaca majú takto otvorený magnet ale je väčší a silnejší a je to 1,5 T, čiže to už je ok.

femme_fatale_svk
autor
16. jún 2020

@panelacikova to by ma tiež zaujímalo, moja Neurologička tvrdí že to mám z krčnej chrbtice, no neposlala ma ani na röntgen. Tak by som to riešila radšej takto cez Spinn, nech viem na čom som.

hellwant
17. jún 2020

@gemerka17 vazne, to som nevedel , ze maju najnekvalitnejsi. Bol tam predo mnou kamarat, ten mi ju odporucil.

ninapat
25. jún 2020

@femme_fatale_svk Na tejto klinike som bola niekolkokrat na neurologii a robili mi aj magneticku, nemala som problem s nicim. Prave naopak 🙂 Dr. Sagatova je odbornicka vo svojom odbore, vypocuje, vysetri, vysvetli a pomoze 🙂 Mala som kvantum otazok a doktorka mi ich vsetky bez problemov zodpovedala, co ma potesilo. Takze za seba ti mozem povedat, ze chod do toho 😉

femme_fatale_svk
autor
30. jún 2020

@ninapat ďakujem veľmi pekne, hneď dnes tam zavolám a objednám sa.

ninapat
16. júl 2020

@femme_fatale_svk Nemas zaco? Ako si pochodila? Uz si tam bola? 🙂

b33ro
3. feb 2021

Zapojím sa do diskusie aj keď je staršieho dáta. Pracujem na rovnakom prístroji esaote s scan. Je ich na Svk viac. Tak to trosku objasním. Za prvé magnet je neškodný.(jediná kontraindikácie je kardiostimukator) Za druhé áno 0.25 je slabý magnet a áno staršieho dáta vyrába sa od 2008. Ten prístroj nevyrobil nikto doma v garazi ale. Je to certifikovaný prístroj. A vyšetrenia na ktoré bol navrhnutý zvlada. (cize hlavne chrbticu a kĺby) Na náročnejšie vyšetrenia a väčšie objemy tkaniva sú tu väčšie magnety. Tak ako ten prístroj tak aj vyšetrenie niečo stojí. (na tomto ako píše pan hore "lacnom" magnete stojí 1 cievka zo 4-8 potrebných kusov 30 000 eur, cize lacny? Nemyslím si) Podstata je v tom ze veľkému magnetu sa nevypláca robiť kolená členky atď. keď za pečeň a mozog dostanú 2x toľko peňazí. Tu prichádzajú na rad menšie slabsie magnety. Na ktoré lekári pacientov posielajú už takmer tak často rutinne ako na rtg a to by veľký magnet neuzivilo a čakacie doby by boli ešte dlhsie ako sú. Lekár ktorý popisuje pre nás začínal ešte ked boli displeje na rtg prístrojoch malé ako obrazovka telefónu a obrazy zrnite. Mnohí dnešný lekári sú pohodlní a keď na nich samo niečo nevyskoci tak obvinia obraz. Tento lekár popisuje aj pre veľké magnety a povedal ze su tam pri 90% vysetreni minimálne rozdiely (bavime sa o kĺboch a chrbtice iné sa tam nerobíi) Cize ak nieste obezny (a ze takych je, a to ovplyvňuje kvalitu snímkov takisto ako pohyb pacienta počas snimania ) tak na rozrthnuty kolenny vaz bolavu pätu, rameno pripadne aj útlak miechy malý magnet plne postačuje. Ale každopádne už sa tlačí na to aby bolo minimum 1.5 teslové magnety cize tieto malé 0.25 úplne vymiznú a nebudú už nikomu tŕňom v oku. Len som zvedavý kam budú chodiť ľudia s klbnymi náhradami keďže 0.25 je unikátny v tom ze robí menšie artefakty (tzn čiernobiele necitatelne nič) v okoli umelých kĺbov. A tak je možné vyšetriť aj kĺby ktoré na silnom magnete nevysetrite.

gemerka17
5. feb 2021

@b33ro Som rada, že ste sa zapojili do diskusie, avšak považujem za viac ako nutné poopraviť, vami uvedené nepravdivé výroky z dôvodu, aby ste tým nezavádzali zbytočne pacientov a dovolím si ich uviesť na pravú mieru a popísať ako to v praxi v skutočnosti aj je. Magnetická rezonancia od výrobcu Esaote so silou magnetu 0,25 tesla má vážne veľmi slabý magnet a kvalita snímkou je častokrát mizivá. Ani na to koleno či rameno to častokrát nestačí a mnohokrát sú z toho iné diagnózy. Toto je žiaľ fakt. Veľa pacientov to však nevie. Treba podotknúť že tieto staré prístroje vlastnia výlučne súkromné kliniky, najnovšie aj jedna súkromná nemocnica. Sú to Sportclinic, Clinica ortopedica, Spinn clinic, Zion clinic a túto MR obstarala aj nemocnica Košice – Šaca. Prečo ich teda súkromné zariadenia obstarávajú ? Odpoveď je jednoduchá: CENA. Takáto nekvalitná magnetická rezonancia stojí do pol miliona eur za prístroj, pričom prístroj MR, ktorý má 1,5 Tesla stojí okolo 1 milión eur a najkvalitnejšia magnetická rezonancia, čiže 3 teslová stojí okolo 2 miliónov eur. Áno je to parádny rozdiel. Treba ešte počítať aj s náhradnými dielmi, s pravidelnou potrebnou údržbou (servisom), ako aj s nákladmi na klasickú prevádzku, ktoré sú pri kvalitnejších prístrojoch výrazne väčšie. Preto sa nemôžeme čudovať, že všetky tieto pofiderne slabé MRka vlastnia len súkromné kliniky. Je to teda z dôvodu ceny prístroja a s ním spojené náklady na prevádzku, lebo normálny prístroj na MR si nemôžu dovoliť a bolo by to pre nich pridrahá investícia. Takto sa takéto pofiderné kliniky chvastajú ako majú svoje magnetické rezonancie a lákajú tak pacientov. Samozrejme pacient si vyšetrenie musí zaplatiť ale je rád, že sa dostal na magnetickú rezonanciu, zväčša má aj pomerne rýchly termín, to že je to nekvalitné to chudák pacient nevie, resp. nemá odkiaľ vedieť. Ešte horší prípad nastáva v tom, že niektoré súkromné kliniky sú tak drzé, že si za takéto hračkárske vyšetrenie nechajú zaplatiť, čo sú častokrát vyhodené peniaze pre pacienta. Ak sa majiteľom kliniky náhodou podarí presvedčiť poisťovňu (má očividné konexie), aby im výkon zazmluvnila, tak má šťastie. Ale aj pre poisťovňu sú to niekedy vyhodené peniaze, lebo vyšetrenie sa musí opakovať na druhom prístroji, aby boli snímky v danej kvalite a vedelo sa kde je daný problém (na prístroji 1,5 Tesla alebo 3 Tesla). Preto ako píšete sa tlačí mať minimálne 1,5 teslové magnetické rezonancie z dôvodu, aby sa vyšetrenie nemuselo opakovať 2 krát z dôvodu nekvalitných snímkou a tak to nebola 2 krát zaťaž pre poisťovňu, ktorá tak potomu musí preplatiť to isté vyšetrenie 2 krát.
To čo píšete že veľkému magnetu sa neoplatí robiť kolená, členky, ramená je dobrá blbosť a zavádzanie. Je pravda, že za mozog, brucho alebo chrbticu dostanú od poisťovne za vyšetrenie o cca 50-70 eur navyše, nie je to však 2 krát toľko. Avšak treba podotknúť, že také vyšetrenie trvá aj viac času a podáva sa väčšia s ním kontrastná látka do žili, čiže treba na to vyšetrenie pacienta pripraviť, urobiť vyšetrenie a ešte treba pacienta po vyšetrení sledovať, či nemá po vyšetrení alergickú reakciu na kontrastnú látku a vyriešiť prípadné vzniknuté komplikácie. Všetko je 2 krát časovo náročnejšie. Ak ide pacient na MR napr. s kolenom tak za 10-15 minúť je vybavený, opúšťa dané pracovisko, netreba ho zvláštne pripraviť (len ľahne na stôl) a po vyšetrení ho nie je nutné odsledovať. Čiže dané pracoviská vôbec nesledujú, kto s akou časťou na vyšetrenie prichádza, zoskenujú všetko a vždy v primeranej kvalite.
Čiže ak to zhrniem tento prístroj so slabým magnetom (0,25 Tesla) nepostačuje takmer na nič, je to iba divadielko pre pacienta, ktorý je štastný, že sa niekam dostane a preto má tento prístroj len súkromná sféra. Klasická nemocnica si nemôže dovoliť mať takýto nedostačujúci šmejd, lebo všetci lekári vedia v akej kvalite tie snímky nakoniec vychádzajú. Nie, vážne nie sú častokrát postačujúce. Ono sa tieto stroje by už nemali používať. Medzi prístrojom 1,5 vs 3 Tesla nie sú až také rozdiely. 1,5 Teslová magnetická rezonancia postačuje pre drvivú väčšinu diagnóz. Samozrejme 3 teslová magnetická rezonancia má svoje opodstatnenie a snímky sú na tom o niečo lepšie ale taký veľký rozdiel tam nie, sú však diagnózy a lokality kde treba 3 Teslovú magnetickú rezonanciu. Ešte posledné porovnanie medzi kvalitným a nekvalitným prístrojom je že ak si vezmeme napr. koleno tak na prístroji so slabým magnetom vyšetrenie trvá cca 30 minúť kdežtak na silnom magnete je to cca 10 minúť. Čiže dané pracovisko s normálnou a nie pofidernou magnetickou rezonanciou dokáže vyšetriť výrazne viac pacientov za daný časový úsek.

b33ro
12. feb 2021

Tak ono celkovo by to chcelo veľkú reformu zdravotnictva aj poisťovníctva. A potom by mozno bolo viac magnetov, menej neopodatatnenych vysetreni. Hlavný problém s veľkými magnetmi sú terminy. Ak je niekto po úraze proste nemôže čakať 2 mesiace na termín lebo potom už rehabilitácia nepomôže alebo len obtiažne. A tu si myslím pomôže aj výsledok z 0.25 magnetu ktorý potvrdí alebo vyvráti podozrenie napr na roztrhnuty vaz atď. aj keď nezobrazí tak detailné ako veľký magnet. Ja vychádzam z toho ze k nám odosielaju ortopedi aj chirurgovia z rôznych miest a dlhé roky, (aj športovcov) a stále odosielaju pacientov k nám. Ak by tam nebol aspoň nejaký prínos tak si myslím ze by povedali tie vaše snímky stoja za prd nedá sa podľa toho operovať a už by nikoho nikdy neposlali. Každopádne chápem aj váš názor a taktiež dúfam ze co najskôr budú dostupné pre všetkých aspoň 1,5 magnety a hlavne s rozumnými termínmi.

gemerka17
14. feb 2021

@b33ro Neopodstatnené vyšetrenie, inak povedané veľmi dúfajúc, že takí lekári, ktorý sa na koleno ani nepozrú keď bolí a predpíšu lieky proti bolesti (neurobia žiadne vyšetrenie, nemôžu dať poriadnu a správnu diagnózu, ale vedia pchať do pacienta len lieky na bolesť ) už vymreli. Ale je to iba moje zbožné prianie. Bohužiaľ prax je často taká, že časť lekárov predpíšu tabletky proti bolesti namiesto toho aby zistili ich príčinu. Pacient sa znova vracia k lekárovi s bolesťou a problémami, lekár sa bojí poslať na vyšetrenie a posiela pacienta na rehabilitácie. A stále sme v tomto momente bez diagnostiky, nevieme čo liečime a len si pacienta pohadzujú ako horúci zemiak medzi lekármi. Čiže prvý lekár posunie problém a ťažkosti pacienta k druhému lekárovi, ktorý ale bez skenovacích metód tiež netuší čo poriadne lieči, tak skúša. Takto to často krát funguje v praxi, čo je vážne tragédia a vždy na to dopláca zdravie pacienta. Píšete o zdravotníctve a poisťovniach. Áno najväčší problém v tejto oblasti je, že lekári sa boja poslať na vyšetrenie magnetickou rezonanciou (ktorá je vždy najprínosnejšia) len z dôvodu aby nedostali čierne body od poisťovne, lebo vyšetrenie magnetickou rezonanciou patrí k tým drahším. Čiže žiadne neopodstatnené vyšetrenie ale strach lekára čo mu na to povie poisťovňa, že si ho dovolil hneď pri prvej návšteve poriadne vyšetriť a určiť diagnózu a neurobil s ním základné kolečko: lieky od bolesti, rehabilitácie a keď nepomáha tak po pol roku ho možno pošle na vyšetrenie alebo mu povie, že nevie čo má robiť. Presne takýto lekári by mali vrátiť diplom. Veľmi záleží v akej oblasti človek býva a aká je tam dostupnosť prístrojov. Pár prístrojov navyše by sa slovenskému zdravotníctvu išlo šiklo (nie šmejdy ako 0,25 T magnet súkromných kliník). Momentálne lebo korona, problémy s termínmi vôbec nie sú, človek sa dostane pomerne rýchlo na vyšetrenie. Magnet 0,25 T bude vždy slabý aj na to koleno, často krát sa musí vyšetrenie opakovať a je to zbytočná záťaž pre poisťovňu. Lekár, ktorý vám posiela pacientov dobre vie, že je to slabý a nedostatočný magnet, ale čo by neurobil pre kamaráta a kolegu, ktorý súkromnú kliniku vlastní a na vyšetrení magnetickou rezonanciou zarába ? Záhada vyriešená, takáto je realita. Môžeme si všimnú, že všetky prístroje so slabými magnetmi sú len vo vlastníctve súkromného sektora resp. súkromných kliník. Prečo asi ? Štát si nemôže dovoliť vyhodiť peniaze za nekvalitný prístroj, ktorý sa už dlhé roky nepoužíva a ten štandard 1,5 Tesla prístrojov má byť zachovaný. A to prečo súkromná klinika nemôže obstarať prístroj aspoň v štandardnej kvalite 1,5 Tesla je cena a náklady súvisiace s prevádzkou prístroja. Súkromné kliniky vlastnia preto prístroje aby si pacient myslel, ale super, že konečne prešiel diagnostikou a urobili mu vyšetrenie (zaplatil si za to) a potom kľudne podľa toho sa nechá aj operovať, lebo je pacient rád, že mu venoval „lekár“ trochu viac času a bol ochotný ho niekam aj poslať. Súkromná klinika zarába na operáciách, ktoré sú aj NEOPODSTATNENÉ alebo kľudne aj zhoršia zdravotný stav, ale peniaze a peniaze zo zákrokov nech sa sypú, nič iné ich nezaujíma. Prístup zoperujem snáď aj škrečka len aby mal lekár výkon a aby dostal za to extra zaplatené. V recenziách súkromný kliník sa často nachádzajú takéto skúsenosti pacientov. Bohužiaľ. Zaujímalo by ma na ktorej súkromnej klinike s týmto prístrojom pracujete vy, keď to tu tak vehementne obhajujte ? Viem, že to škodí vášmu biznisu, kto si to prečíta ale takáto je pravda a som názoru, že veci treba uviesť na pravú mieru.

b33ro
15. feb 2021

@gemerka17 tak ja neobhajujem žiadnu kliniku skôr svoju prácu ktorú robím najlepšie ako sa dá aj keď na starom "srote" :D a tiež by som radsej robil na 1,5t. Ale inac súhlasím s väčšinou co ste napísali je toho vela o známosti a hlavne o peniazoch ale to v každom odvetví. A z niečoho sa žiť musí no. Ale verím že aspoň v zdravotníctve sa to aj vplyvom korony čoskoro zlepší. Lebo sa ukázalo ze sa nemôže zanedbávať tak ako doteraz.

gemerka17
16. feb 2021

@b33ro vieme ako to chodí. Biznis je biznis, zdravotníctvo je o peniazoch tak isto. Súkromné kliniky často krát operujú aj keď na to nie je dôvod preto aby si splatili svoje investície čo do založenia kliniky vložili. Tiež dúfam, že do zdravotníctva bude viac investované. U nás však nie je zlá zdravotná starostlivosť ale veľmi veľa záleží na tom na akého lekára natrafíte a od toho sa odvíja často krát liečba, pochybenia, zlyhania. Lebo nie je lekár ako lekár.