Dobry den. V 8mich rokoch mi bola diagnostikovana skolioza, chodila som asi rok na rehabilitacie, snazila som sa cvicit doma i ked nie vzdy sa mi chcelo, nosila som pajoncek, hrozil mi ale korzet.. dost som sa hrbila a vlastne aj teraz sa hrbim. Potom som sa na to vykaslala, nechodila som na kontroly, az v 12tich ma mama vzala k inemu ortopedovi lebo vraj hrozne sa hrbim.. tam mi povedali ze chrbticu mam uplne rovnu a zw nemam ani ploche nohy.. ale bola to taka stara ortopedicka neviem ci sa tomu dalo veriť.. v 17tich mi na preventivke povedala obvodna ze sa hrozne hrbim a ze by ma najradsej poslala ku ortopedovi ale ukecala som ju ze ma chrbat neboli ani nic.. aj p 2 roky neskor vravela ze nemam rovnako plecia a ked som ich dala do rovnakej polohy prislo mi to neprirodzene... teraz mam skoro 20 a v poslednej dobe ma dost pobolieva chrbat.. ked sedim na dacom tvrdom, pri vysavani zmyvani kde musim byt ohnuta, daledy z nicoho nic..vyrovnanie mi sposobuje bolest nie je mi to prirodzene..
Mohla sa ta skolioza vratit? Nemate nahodou niekto podobne skusenosti? Da sa to nejako riesit v tejto mladej dospelosti?
@eliska105 treba ist k normalnemu ortopedovi. Skoliozu skuseny ortoped vidi aj bez rentgenu, ale rentgen presne urci stupen. Urcite treba cvicit, v lieceni skoliozy aj u dopsleych ma velke uspechy cesky lekar s cvikmi SM system.
Suhlasim, treba cvicit, inak sa to bude zhorsovat a zvysok tela sa prisposobi, co sposobi dalsie imbalancie. SM system je fajny na to, treba chodit k dobremu fyzioterapeutovi, da ti presne cviky, plus odkontroluje. Na vlastnu past je to tazko
Inak len chcem dodat, ze uplne sa skolioza vyliecit v dospelosti neda (mozno iba operaciou, ak je indikovana), ked uz mas 20, si v nadeji na vyliecenie po funuse, ale v dobrom veku na podchytenie a zabranenie dalsim zmenam 🙂 drzim palce!
@dorottka hladam cokolvek, kohokolvek, kto ma skoliozu a s nou suvisiace bolesti chrbta-konkretne hrudnej chrbtice. Narazila som na tuto diskusiu, nic viac,teda vela som sa nedozvedela. Mas so skoliozou a bolestami chrbta osobne skusenosti? Mohli by sme spolu popisat cez IP? Dakujem.
@eliska105 treba cvicit cviky, ktore su na to urcene a spevnovat chrbat.. inak sa so skoliozou neda robit nic v dospelosti.. ale nechapem, ako mozes MAT /NEMAT skoliozu.. ved podla rontgenu je to uplne jasne, ci ju mas..