Skleróza multiplex - skúsenosti

emmakriss
27. feb 2018

Ahojte, mile zeny. Uz dlhsi cas citim, ze nieco nie je so mnou v poriadku. Skoro cely zivot sa mi niesol v kolotoci stresu, nervov, zomrela mi mamina v 6 rokoch, v 12 som podlahla anorexii, ktoru som prekonala az v 15tich rokoch. Kazdy rok mi prinasal dalsie rany, ktore sa mi odzrkadluju na psychike a (uzkost, depresie, nevolnost, strach...)a aj zdravi. Po porode (12.12.2016) som si zacala vsimat signaly mojho tela - bolesti oci, hlavy, rozmazane videnie, problemy s citanim malych pismen, nesustredenost, pomaly reakcny cas a reflex na podnety, mravencenie v nohach, rukach, poruchy vyprazdnovania mocu(silne nutkanie),obcas unik.. Chcela by som sa opytat, ma niekto z vas skusenosti s tym? Popripade so sklerozou multiplex? Mam ist k lekarke ?

sissy27
27. feb 2018

@emmakriss k lekárke určite, ale nehľadala by som za tým hneď ťažké diagnózy, kľudne to môže byť len nedostatok minerálov a živín, určite by som zbehla k očnej, poruchy s močovým ústrojenstvom môžu kľudne súvisieť s pôrodom (oslabenie panvového dna)... neviem čo ťa nabáda k tomu aby si hneď myslela na SM...

certi
27. feb 2018

chrbticu mas ok?

pininka
27. feb 2018

Tiez si myslim ze to bude len psychika. Po porode je unik mocu aj nutkanie u vala zien, hlava, rozmazane videnie, mravcenie mam aj ja a vraj je to chrbtica. Moja neuroligicka mala podozrenie na nador, tak ma hned poslala na magneticku a nastastie vsetko je ok, teda nemam ani sklerozu multiplex, lebo aj to sa tam da zistit.

zuzina316
27. feb 2018

Určite k lekárovi treba ist. Ja som mala trpnutie ruk cca 6 mesiacov este po pôrode. Ale silne trnutie ako byva pri karpalnych tuneloch. Mala som na to aj rehabil. , ale zda sa mi, ze to ani nepomohlo. Potom mi znama povedala, ze mala to iste a tiež pol roka. A ono to našťastie aj mne naozaj potom odoznelo.

usmevsm
27. feb 2018

navštív lekára.
Tu je stránka na MK pre maminky so sklerózou multiplex
https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/som-mama-so-sklerozou-multiplex/

emmakriss
autor
27. feb 2018

V novom case pre zeny som dneska o tom citala a uz sa zaujimam o to uz dost davno, pretoze viacere priznaky som uz mala aj pred tehotenstvom. Skusim ist, aj ked tu u nas nie su bohvieco aki lekari :(

km1983
27. feb 2018

@emmakriss Odporucam co najskor vypytat vymenny listok od vseobecneho lekara k neurologovi a ten by mohol dat spravit magneticku rezonanciu. To je podla mojich info najistejsia diagnostika (pokial sa teda za poslednych 10 rokov nic nezmenilo). Minimalne sa vyluci SM a mozu sa hladat ine priciny...

usmevsm
10. mar 2018

@km1983
MR je len prvá diagnostika. Treba vylúčiť iné ochorenia. Potvrdí odber liquoru, vyšetrenie evokovaných potenciálov a pod.

imriska11
14. okt 2018

Ahojte chcela by som sa spytať či pri SM može byť príznak aj že pri rozprávani mi spojí zuby a tak rozprávam .Uplne ako by mi stuhla sánka .V apríli som dostala horúcky nevedeli z čoho a potom som cítila že sa mi rozpráva zvlaštne ale dr.mi povedala že to je únava .Od mája sa to zhoršilo rozprávam tak celý deň a je to čoraz horšie .Občas sa mi stane že zakopnem .Neurologička mi tvrdí že to mám tetániu ,na mr mozgu mi ukázalo ojedinelá drobná lezia frontalnej bielej hmoty na lavej strane.Na to mi neurologiçka povedala že to má každy .A že mám ísť ku psychiatrovi len neviem či mi on pomozę.Ak máte niaké skusenosti respektívne kto by mi mohol pomôcť .Som z toho zúfala každy sa ma pýta či som si dala robiť zuby keď tak rozprávam .Ďakujem

km1983
15. okt 2018

@imriska11 Zdravim, poruchy reci mozu byt, myslim, aj pri SM. Ja by som sla urcite este k inemu neurologovi po dalsi nazor. Radsej zbytocne, ako o par rokov nespravnej diagnozy a liecby lutovat (ci uz to je SM alebo nie). To, ze ma niekto diplom z mediciny, neznamena, ze je neomylny.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
slnko40
19. máj 2022

Dobry deň ..Chcem sa opýtať už dlhšiu dobu mi tŕpnu pery a jazyk a občas sa mi horšie prehlta a odborný mi nasadil Ad a magnézium ..zavrate nemávam ani hlava ma nebolieva občas mám slabosť v nohe ale to nejak prejde no medzi časom sa mi začali aj ruky triasť ale niekedy mám obdobie že sa netrasu ani netrpne nič...bola som u nevrologicky ktorá skôr sa prikladá k tetanii ..poslala ma na magnetickú na ktorú som už objednaná aj keď z jej záverom že nepredpokladá SM...môžu tieto moje príznaky byť SM viete mi poradiť ?Som z toho dosť na nervy ...Ďakujem

escape22819
28. júl 2022

@slnko40 ahoj, ta sm sa ti potvrdila? Este mas nejake problemy?

slnko40
1. aug 2022

@escape22819 ahoj nepotvrdila sa mi a to tŕpnutie prešlo ale mám problém z krčnou chrbticou takže to môže byť príčina ...