Skleróza multiplex a vybavovanie invalidného dôchodku

cathy84
12. máj 2021

Ahoj, chcela by som sa spýtať niekoho kto ma skúsenosti aj osobne alebo informácie. Pred dvomi mesiacmi prišla diagnóza skleróza multiplex, podali sme žiadosť do zdravotnej poisťovne o schválenie liečby. Teraz nás zavolali do SM centra, kde nás to všetko naučia a poučia. Obvodná doktorka je ale dosť strohá a v súvislosti s Covid-19 dosť rýchla. Ani nemáte šancu sa niečo opýtať. Po akom čase ste si vybavovali invalidné. Ďakujem za všetky informácie.

vilma7
12. máj 2021

Nie som invalid, ale podľa Dg nedostaneš podľa mňa hneď invalidný dôchodok. V akom fyzickom stave sa momentálne nachádzaš? Mám známu, čo s touto Dg pracuje už 10 rokov a ešte nemá žiadne obmedzujúce príznaky, takže s ID je to podľa mňa veľmi individuálne.
Ale možno by som si zistila, ako dlho trvá, kým ho schvália. Vo Švajčiarsku musí byť človek napr.minim.2 roky na PN a až potom má nárok... čo je samozrejme smiešne, lebo kolega má Dg, kde sa nemusí dožiť ani roka.

nelca84
12. máj 2021

@cathy84 a si invalidná, alebo čiastočne invalidná? lebo len diagnoza nestačí, posudzuje sa stav a obmedzenia

cathy84
autor
12. máj 2021

@vilma7 je to typ II. Problémy so zrakom sú stále. Vadí slnko, počítač. Ešte stále to spracovávame.

kvetinka75
12. máj 2021

poznám osobne - 9 rokov SMS - nemá nárok na nič, pretože jej vraj nič nie je. Chodí, obmedzenia nemá, čo na tom, že býva unavená, nevládze, krče v rukách, nohách, nemôže chodiť do práce lebo nevládze toľko pracovať, bolesti očí, mierna poklesu 0%. A nikoho nezaujíma ako sa ten človek cíti . A poznám aj takých ktorí tiež pracujú aj keď na polovičný lebo tiež nevládzu, majú aj iné dg. cukrovka a iné a má nárok na čiastočný. Záleží aj od lekára ako posúdi stav.

cathy84
autor
12. máj 2021

@nelca84 nie nič, som zatiaľ PN v zamestnaní

kvetinka75
12. máj 2021

@cathy84 diagnoza neznamená automaticky invalidný. Musí tam byť tých obmedzení a problémov viac.

truthy
12. máj 2021

@cathy84 ako dlho si už PN? Väčšinou obvodný tieto veci rieši na komisii po roku, že požiadať si a všetko okolo toho. Aspoň u švagrovej to tak bolo.

snehulak77
12. máj 2021

@cathy84 ahoj. Možno to nie je hneď na ID, avšak ľudia s touto dg často navštevujú aj psychiatra, je to kombi liečba, keďže sa stav môže zhoršovať a správnym prístupom sa s tým musí pacient zrovnavat. A vtedy sa posudzuje aj posudok od psychiatra. Je lepšie, keď nemáš Len od jedného špecialistu, napr neurológa, ale od viacerých. Pretože ťa môže obmedziť aj napr úzkostny stav a pod. Veľa zdravia

cathy84
autor
12. máj 2021

@kvetinka75 ja som sa len chcela spýtať, lebo som predtým na to ani nepomyslela, len obvodná mi to doslova chrstla do tváre a viac nič, ostatní príbuzní o tom v kuse rozpravaju

cathy84
autor
12. máj 2021

@truthy 8 mesiacov