Ahojte, mozno si domyslam ale som strasne unavena, ale mam aj nizsi tlak, kavu ani zeleny caj nepijem, horsie vidim do dialky ale to uz dlhodobo asi 10 rokov.
Dala som si priznaky do googlu a naslo mi sklerozu multiplex.
Viete mi prosim niekto napisat (rozumne) ako sa u vas prejavovala? Dakujem
Chodte k OL, nech vam vezme krv mineralny aj vitaminy, takto sa SM malokedy prejavuje, nemyslim
Si, ze ju mate a hlavne z ocnych priznakov toto skleroza urcite nie je
skleróze multiplex sa hovorí aj choroba 1000 tvárí. Sú pacienti, ktorí "ťahajú" 4 roky nohu za sebou, obvodný lekár odošle na RTG krížovej chrbtice, vidí tam zmeny, á už to ide... odpoveď znie, to máte od chrbtice, predpíše Dorsiflex a dovi dopo. Potom sú prípady, keď napr. ľuďom tŕpnu končatiny, odpoveď znie, pricviknutý nerv, predpíšeme uvolňovák. Takéto prešľapy robí aj mnoho neurológov. Byť tebou začnem u všeobecného lekára. Potom smer očné. Trvala by som na vyšetrení očného pozadia, očného nervu. To ťa musia rozkvapkať, to nie je vyšetrenie napr. astigmatizmu. Sú pacienti kt. sa SM prejaví ako prvá na očiach, pacienti vidia ako v hmle, cez mliečny opar, ako cez záclonu. Stáva sa, že majú výpadok zorného poľa, napr. že si myslia že idú rovno do dverí, ale buchnú sa do zárubne. Na SM treba podstúpiť diferenciálnu diagnostiku, tzn. vyšetrenie u neurológa, magnetickú rezonanciu, odber likvoru (lumbálna punkcia), vyšetrenie evokovaných potenciálov (eeg, emg). Stáva sa že MR ukáže vysiate lézie na mozgu, ale likvor čistý, alebo naopak... Netreba vešať hlavu a vytvárať strach, nechaj sa vyšetriť a uvidíš. Držím palce.
Asi to nemam mate pravdu. Len som strasne unavena a proste zle vidim do dialky ale to je 10 rocna zalezitost. Mam aj okuliare ktore nenosim
Ja teda nechápem, načo máš okuliare. Ved jasne, že sa dostaví aj únava aj bolesť hlavy, ak máš nosiť okuliare, a nenosíš ich. Už máš určite nosiť iné dioptrie🙈.
@lukbe ano mam asi 1,25
Začni nosiť okuliare.
Načo ich máš, keď ich nenosis?
@mk22 vadia mi a nevidim az tak zle. Len do dialky ked pozeram tv alebo soferujem
Vadia ti? Na začiatku trvá kým si zvykneš, kým si oči navyknú, ale keď potrebuješ tak si na to zvyknú a prejde ti aj únava, aj unavené oči, aj bolesti hlavy, aj budeš dobre vidieť, mne sa tým veľmi veľa vyriešilo.
@ejmylia ano ja skusim asi sosovky
Nešla by som do šošoviek hneď, keď nie si zvyknutá na okuliare. Najskôr si navykni a potom rieš šošovky. Ja som cca po pol roku si začala čočky riešiť.
Dobry den,
Rada by som sa opytala ak vie niekto poradit,nakolko mam pretrvavajuce neznesitelne bolesti ci je mozne,ze mr mozgu sm neodhali a odhali to len mr miechy alebo lumbalna.Nakolko mam za sebou len Mr mozgu a mr th chrbtice,kde je tiez spominana miecha..ale samotne mr miechy nemam.
Vopred dakujem za radu
@mysiacicek bolesti čoho? Aké bolesti? Pálivé, pulzujúce, vystreľujúce, zhoršujúce sa na noc, neuropatické bolesti...? Ak máš MR Th chrbtice z dôvodu podozrenia na SM, tak sa sústredili na miechu, tie lézie by tam bolo vidno. SM je choroba 1000 tvárí a podôb, niekto má lézie a dobrý likvor z lumbálky, poznám prípad, že baba mala stŕpnutún polovicu tela, lézie na MR, likvor dobrý. Lumbálku podstúpila 4x (áno extrém ale dobra čítaš) nakoniec sa potvrdila SM na základe toho posledného odberu 😒 Od toho máme diferenciálnu diagnostiku, aby sa niečo vylúčilo al. potvrdilo. Apropó, prečo si myslíš že by si mala mať túto dg?
@jamimo
Tie bolesti vyzaruju akoby z urciteho centra v hornej casti chrbtice v miestach pri pravej lopatke a trva to uz dlho.Bolesti su neznesitelne,byva mi uplne na odpadnutie z bolesti.Vacsinou su palive,ostre,boli ma z toho hrud,rebra,ruka..Ruka mi aj trpne a som slaba..Bolesti mam aj v noci stale. Nemyslim si,ze Mr bolo zamerane na SM,len ja patram lebo fakt mi je velmi zle...,cakam na opakovane vysledky z reumatologie a imunologiu a ked sa to nepohne,pojdem zase na neurologiu.
@mysiacicek v praxi to funguje takto, ak je podozrenie na dg. Skleróza multiplex, na sprievodnej žiadanke vyšetrenia MR je napísané približne takto: Prosím o diferenciálny popis tkanív a štruktúr napr. Th pri podozrení na demylizačné ochorenie Centrálnej nervovej sústavy (SM) Ďakujem.
Ak sa lézie nachádzajú v danom vyšetrovanom segmente, mala by si v popise MR správy napísané napr. Počet lézií, rozmer v mm, časť (oblasť) v ktorej sa nachádzajú, vysiatie v čase a priestore podľa McDonaldových kritérií, či sú lézie aktívne (na MR cdčku ich vidno viac biele, žiarivé)
Ak by sa lézie na MR snímku nenachádzali bolo by tam napísané napr. bez tkanivových zmien a zmien štruktúr.
Ak by tam rádiológ "niečo" iné videl, tak by to tam napísal, napr. : mierna hernia disku L4/L5 s tlakom na durálny vak 4 mm, alebo hemangióm v tele stavca, odporúčame sledovať a kontrolu o rok, alebo ostechodróza, spondylóza, kalcifikáty, Tarlovova cysta, proste hocičo, tak by to tam rádiológ napísal.
Priznám sa, že tvojmu príspevku veľmi nerozumiem.
1. Bola si riadne vyšetrená na neurológii?
2. Aký máš záver z MR? Ak máš takéto problémy (mne to pripadá ako hernia disku (platničky) tlak na durálny vak, zúženie kanála, inervácia koreňových kanálov... tak to tvoj ošetrujúci neurológ musel na MR cdčku vidieť, aj v popise správy. Ak ťa neurológ riadne vyšetril, poohýbal, symptómy, tvoj popis a aktivitu bolesti, vie si vyhmatať stavce, tvoju posturológiu, záklon, predklon, uhol, zdvih končatín, postoj , reflexy, ľah, musí približne predpokladať kde je problém. MR podozrenie potvrdí alebo vyvráti. Potom liečba, napr. ak to nieje SM tak obstrek, infúzie, tablety, cielená fyzioterapia, podológia.
Nakolko Mr th chrbtice,mr c chrbtice a mr plexus brachialis nic nepotvrdilo,riesila a hladala som pricinu dalej,riesila som to cestou imunologie,kde mi vysla imunodeficiencia v zlozkach cd19,cd 16+56,cd8..dostala som imunor ,ale moje tazkosti ostali bez zmeny. Preto som tiez skusila reumatologiu,ci nebude problem v tomto smere zapalovy. Zaplatila som si nie najlacnejsie testy intolerancie potravin nakolko mi bolo povedane,ze aj to moze sposobovat tazkosti,ale i napriek dodrziavaniu diety problemy neodzneli. Velmi mi zalezi na svojom zdravi a kvalite zivota,nakolko,ked je clovek v takychto bolestiach nevie plnohodnotne fungovat aj ked sa snazi co najviac.
90% ľudí je unavených, a majú zhoršený zrak. PC, mobily tablety ...Nízky tlak nie je dôsledkom SMky. To by ju malo pol naroda. Máme v rodine SMkárov a tam sú príznaky úplne iné. Toto sú ,,banality,, ktoré sa dajú riešiť cez obvodného - nech ti zoberie krv + očný
Ked zle vidis do dialky = treba ti okuliare.
@jamimo dobrý večer, vidím, že sa rozumiete. môžem sa spýtať na názor?
mne začali bolesti hlavy na ľavej strane…skôr ide o tlak v hlave na určitom mieste vľavo hore a vľavo dole vzadu. je to taký silný tlak až cítim ako by mi v tom mieste hlava horela. zhoršil sa mi zrak a tŕpla láva ruka. dva tri dni mi je lepšie a potom zase pár dni takto zle. CT v poriadku, MR mozgu v poriadku robili mi aj protokol na Mr na SM a tiež negatívne. uzavreli to že mám migrénu s aurou a dali mi dioptrie že mám astignatizmus.. príde mi cudne že to mám stále tak že mi je omnoho viac dni zle ako dobre. ten tlak v hlave je stále :(
môže sa stať že MR a aj protokol na SM je v poriadku ale SM aj tak môžem mať?
@zuzka0601 pozri, ja nie som lekár, je to len môj všeobecný prehľad. Ak by u teba bolo podozrenie na SM, určite by ti odobrali aj likvor. Likvor ukáže počet oligoklonálnych pásov- aktivitu ochorenia....
Ak máš potvrdenú migrénu, ako sa vyjadril lekár-neurológ? Predpísal medikáciu napr. z radu rizatriptanov? Prečo si myslíš, že by si mala mať SM?
Daj si kvalitné magnézium napr. vo forme ororát - Magnerot, prvý týždeň 3x denne 2 tablety tak ako sa píše v príbalovom letáku. Uvidíš, možno sa ti uľaví.
@jamimo no doktorka neurologicka mi povedala, že to nemá čo iné byt že to bude migréna s aurou…lieky mi nedala že mám skúsiť ibalgin alebo nalgesin atd že ktoré záberu a že dve tabletky nie jednu. ale mne je ťažko a tlak v hlave mám stále, trošku sa bojím byt každý deň len na ibalgine. SM sa bojím preto, lebo som bola v súkromnej klinike na neurologii a tam mi dr povedala, že si mysli že to bude SM aj keď to magnetická nepotvrdila a že je vhodne ísť nalikvor. ona ma tam poslať nemôže lebo všetko by som si hradila sama. tu som bola u neurologicky u nás a tá mi zase povedala že ma nepošle na likvor keď MR nepotvrdilo SM. preto ma zaujímalo či môže byt SM aj keď MR bolo negatívne. Jedna dr povedala inak ako druha. som z toho trošku mimo. ano beriem magnezium magnosolv jedno vrecko denne
Chod k očnému a nech ti predpíše okuliare, SM nemáš