neviete poradiť niekoho s touto chorobou?
Moj ujo ma sm, co potrebujes vediet?
@fnuk moja mama ma tuto chorobu.ale nelieci sa, kasle nato, tak je to nahovno
moje skromne rady, neviem o ake stadium ide a ukoho, a ako je stary..ale co viem.
prestat fajcit, ziaden alkohol,dolezita rehabilitacia,,a marihuana, pomaha pri tychto ochoreniach
vela vitaminu B,,vela vela...je aj daky liek ale poistovna to nepreplaca, vraj stoji 500eur mesacne
a hlavne posilovat ten nervovy system
ahoj chcela by som zistit,či mu niečo pomaha ...je už na voziku?ci este nie?
@fnuk - ja mam SM už viac ako 12 rokov.. Záleží od toho akú formu SM ma človek na kt. sa pýtaš, či RR alebo progresívnu..
@fnuk moj na voziku nie je,citi sa teraz celkom dobre,len ma slabsiu pravu polovicu tela,hlavne ruku,ale zatial zije plnohodnotne.Na zaciatku si daval injekcie rebif,ale nemalo to dostatocny ucinok,tak teraz ma copaxone a asi lepsie,lebo nemal od vtedy ani atak a aj podla mag.rezonancie sa nic nezmenilo,nic nepribudlo,takze copaxone asi naozaj lieci dostatocne.
@fnuk Chceš vedieť viac, nakukni k nám. Je nás tam dosť, maminy aj nemaminy s SM...
zaujímalo by ma, či k tejto chorobe patrí aj chronický dlhodobý kašeľ, nakoľko je tu aj oslabenie imunity a pod.
@lucia1181
@rebellefleur
@lenkarobko83 Prosím Vás aké sú prvé príznaky tejto choroby?
@macka1741979 ahoj,moj manzel mal dvojite videnie na jedno oko ako uplne prvy priznak,isiel do nemocnici a tam mu diagnostikovali sklerozu multiplex
@macka1741979 môj ujo bol taký apatický, často sa tak pozabudol a hľadel, zabúdal, zakopával, mal poruchy sústredenia, zmeny nálad, neskôr trasenie ... neviem, možno je to u každého iné. On je momentálne už v štádiu, kedy iba leží, keďže mu "odišli" nohy. Mám aj kolegyňu, ktorej cca dva roky dozadu diagnostikovali SM, ona tiež vravela, že veľa zabúdala, zakopávala, bola stále nervózna, mala závrate
@lucia1181 Ďakujem . Mna cca v decembri zacal bolieť chrbát ale až tak že som sa v noci nemohla ani otočiť a cca pred tromi tyzdnami celé telo. Už sa to nedalo - aj nedá vydržať tak som išla k dr. , tá mi zobrala krv - jedny vysledky su dobré a druhé budú na budúci tyzden. Som viacej unavena, trpne mi ľavá ruka a dnes som mala v pravej ako mravcenie.
Vo štvrtok som sa stretla s byvalou spolužiackou (ona študovala na zdravotnej škole) a keď som jej opisovala moje zdravotné problemy tak mi povedala že nech idem cim skôr na podrobnejšie vyšetrenie že to vyzerá ako skleroza multiplex.
Tak preto som sa pytala a ešte raz dakujem za odpoveď.
@lenkarobko83 Ďakujem za odpoveď .
@macka1741979 treba ist na vysetrenie,ale nemusi to byt skleroza multiplex.Mravcenie a trpnutie byva pri problemoch s chrbticou.Drzim palceky,nech sa skleroza multiplex nepotvrdi a nech je vsezko v poriadku 🙂
@lucia1181 Ďakujem , ked budem vedieť vysledky tak Vám napíšem 🙂
@macka1741979 dobre,budem cakat 🙂.Verim,ze to nebude skleroza multiplex 🙂
@macka1741979 - ja som mala také, že mi občas strpla ruka/noha, ale nič také, že by ma to prinutilo ist k dr. Prišlo a po chvíli odišlo..Prvý taký echt príznak som mala, že som sa jedného dna zobudila a nevidela na jedno oko, mala som tam akoby takú "mliečnu stenu" a cez to som nič nevidela..ale u každého to je iné..sesternica to má tiež - jej tiež sem tam dačo strplo, ale takisto to nebrala ako signál, že niečo nie je ok, až sa potom jedneho dna zobudila a celú pravú stranu tela mala ochrnutú/strpnutú..ono sa to prejavuje všelijako, preto treba ist k dr, nech sa na teba poriadne pozrú, ono to môže, aj nemusí byť sm, držím palce 😉
@rebellefleur Ďakujem za info, čakám na vysledky. 😉
@macka1741979 ahojky,už máš výsledky?hľadám niečo k tejto chorobe,bo sama neviem čo mi je ,tiež mám také všeliaké príznaky,idem na podrobné vyšetrenie..... 🙂
baby, keď vám strpla noha alebo ruka, tak ste s ňou vôbec nemohli hýbať? Alebo ste hýbali, len ste mali v nej taký divný pocit. Strpnutie ruky beriete ako celku až k ramenu alebo len päsť či prsty?
@katyax môže to byť aj tak, aj tak...
Ahojte na fcb som vytvorila skupinu s nazvom Skleroza multiplex SM.bola by som rada aby ste sa pridali a aby sme mohli otvorene komunikovat o nasich problemoch a aby sme si vedeli vzajomne poradit ci pomoct popripade sa aj stretnut ☺tesim sa na vas esemkari
Prosim vas,je tu niekto potrebovala by som poradit,som fakt zufala..
@lia6858 skúste pozriet stránky https://akoprekonatsm.wordpress.com. je tam vela odpovedi na rozne otazky
a co potrebuješ poradiť?