Skleróza multiplex

m22ab23
12. júl 2022

Dobrý deň ! Mám tetaniu už druhým rokom a zatiaľ som mala normálne stavy ako búšenie srdca, tlak na hrudi, problém s dýchaním.. len v poslednej dobe mám problém s videním, vidím rozmazane/hmlisto, farby niesu take ostré.. som stále unavená a ako keby mantava… bola som u očného lekára ktorý mi povedal že mám zrak v poriadku aj očný tlak, nevrolog tiež všetko ok nikam má neposlal..takže by som sa chcel poradiť s vami že či by to naozaj mohlo byt len z tetanie… respektíve či sa to nedá zistiť aj z krvných testov.. ďakujem

janickacrazy
12. júl 2022

@m22ab23 skús ísť k inému neurologovi

jajo1
12. júl 2022

tiež by som skúsila iného neurológa, keďže pohľadom asi nikto nezistí, či sa deje alebo nedeje niečo vážnejšie ... na prvotný nástrel na sklerózu multiplex treba magnetickú rezonanciu, z krvných odberov sa zistiť nedá. Aj keď pravdepodobne stále pôjde len o príznaky tetanie

kvetka121
12. júl 2022

@m22ab23 áno, je to príznaky tetanie, dosť častý

dominikak4
12. júl 2022

Skúsim Ťa upokojiť. Pri SM bývajú akútne zápaly zrakového nervu kedy v podstate človek dočasne oslepne zväčša na jedno postihnuté oko, oko ho bolí vnútri v hlave (je to bolesť iná a neprehliadneš ju), oko je farboslepé, v podstate ti vyradí červenú...niekedy to ustúpi samé a zrak sa vráti, inokedy treba nasadiť kortikoidy v nemocnici. V podstate je to stav kedy by si sa na nič nepýtala na internete ale utekala k lekárovi s tým, že si slepá a ležala by si v nemocnici - lekári vtedy zväčša vyjadria svoje podozrenie na SM a tlmia autoimunitný zápal. Dosť často sa po cca troch mesiacoch od akútneho zápalu zobrazia na OCT zmeny na zrakovom nerve - rôzne stupne atrofie a tiež pretrvávajú rôzne poškodenia zraku, ktoré sú mierne ale sú. Ak by si mala SM, tak tvoje zrakové nervy budú poškodené a lekár to vidí na OCT. Práve očný lekár je prvý lekár, ktorý posiela neurológovi pre podozrenie na SM. Podozrenie preto pretože zrakový nerv môžu poškodiť aj iné veci ako SM. Viem to. Otec má SM a dvakrát oslepol a mňa očný lekár tiež na tú neurológiu poslal, pretože mi našli atrofiu obojstrannú na oboch očiach. SM sa nepotvrdila, vraj mám očné zmeny vrodené, pretože som predčasne narodená s nízkou pôrodnou váhou a išlo o náhodný nález, mám tiež nevyvinutú sietnicu na jednom oku. Tým chcem povedať, že očný lekár videl zmeny a hneď to riešil a vystrašil ma na smrť. Takže ak ty si bola na očnom a neposlal Ťa na neurológiu s podozrením na SM, tak sa neboj. Ono na druhej strane z vlastnej skúsenosti viem, že niekedy nie je dobré tlačiť neurológa do rezonancie a pátrať po SM. Lézie na mozgu má totiž veľa ľudí a nie vždy je to SM, ale ak sa tam lézie nájdu, tak už je na ňu podozrenie. No lekár ti jednoznačne nepovie, či ju máš či nie, pretože tá choroba môže v človeku tlieť 10 rokov a ten lekár proste nevie, nie vždy je jednoznačná z MRI. Môže sa stať, že si nájdeš v správe - nešpecifické lézie, ktoré nemajú t.č. charakter SM... a čo s tým? Budú to sledovať a ty sa budeš báť, každý sa bojí. Poisťovňa totiž liečbu preplatí až keď je jej obraz jednoznačný, čo v preklade znamená, že lekári budú čakať, budú si ťa prehadzovať, budeš chodiť na kontroly, budú ti skúmať mozog, či sa menia nálezy a ty budeš žiť v podvedomí s tým, že ju možno máš. Ako ja....mne do správy napísali t.č. vylúčená....čo to znamená? Že ju nemám? Môžem sa spoľahnúť? Čo bude o rok na kontrole? Niekedy ma prepadne taká panika až ma napína na vracanie a ani dýchať nemôžem....bolo mi to treba? Ťažko sa s tým žije, že čo ak. Preto ak ti môžem poradiť, ak v tvojom prípade nikto nevyslovil podozrenie na SM, a neprežila si taký fest atak - kedy by si aj ty sama vedela, že je zle, tak to nerieš a ži svoj život v zdraví s tetániou....Pri SM hypochondria ničomu nepomôže, aj tak s liečbou začnú až keď je nález jasný a to je beh na dlhšiu trať, často rok - dva a viac - až keď im MRI ukáže, že nález postupuje a to chce viac kontrol. Ja som si počas polročnej diagnostiky kedy viselo vo vzduchu slovo "možno" psychosomaticky navodila množstvo príznakov a teraz tiež keď si na ňu spomeniem všeličo cítim. Keby toto všetko viem asi na tú rezozanciu nejdem takto v predstihu, nikam ma to neposunulo. Vzalo mi to pol roka života a už mám v sebe strach. Nemysli na SM.

m22ab23
autor
13. júl 2022

@dominikak4 ďakujem veľmi si mi pomohla ❤️

helianthuses
3. máj 2023

@m22ab23 Preslo Vam to s tym zrakom ?