Skleróza

yungpaopao
30. nov 2022

Dobrý deň prosím vás chcem sa opýtať môže mat človek sklerozu aj keď mám MR mozgu a miechy bez nálezov ? Pociťujem strašnú voľnosť v pravej polovici tela začalo to bolesťou tvare následne voľnosťou v ruke a nohe. Po výsledkoch MR nemám žiadne ložiska jedine čo mám je mierne chondrozy C diskov bez protruzii inak je všetko ohľadom mozgu a miechy v poriadku, dnes mi robili aj vonkajšie vzruchy tie podľa sestričky mám na obidvoch stranách rovnaké. Ďakujem

loginexistuje
30. nov 2022

@yungpaopao nie na sklerozu musis mat splnenw diagnosticke kriteria ak nemas patologicke nalezy a teda pocet a umiestnenie tak ….

loginexistuje
30. nov 2022

nemas tetaniu ?

yungpaopao
autor
30. nov 2022

@loginexistuje neviem o tom že by som mal tetaniu nemám žiadne záchvaty ani úzkosti jedine čo si všímam že mám sem tam rozmazane pred očami ako keď sa zahľadíš na jedno miesto a rozmýšľaš … ale to mám minimálne, ďalej mám ako keby jedno oko padnuté do dola spravil sa mi taký vacok hlavne kde sa usmejem to je vidno a mám pansinusitidu ktorú teraz liečim kvapkami a čakám či sa to zlepší zatiaľ stále sniakam oranžové už asi 5-6 mesiacov

jamimo
30. nov 2022

@yungpaopao Dobrý deň, na sklerózu multiplex je potrebná diferenciálna diagnostika, neurologické vyšetrenie, MR mozgu, krčnej a hrudnej miechy (mnoho lekárov sa sústredí len na MR mozgu) Mc Donaldove kritéria vysiatia a typu lézií v čase a priestore, vyšetrenie evokovaných potenciálov, odber likvoru-počet oligoklonálnych pásov, vyšetrenie očného pozadia-po rozkvapkaní očí lekár vyšetrí očné pozadie a zrakový nerv na ktorom sa môže prejaviť aktivita ochorenia zápalom. V praxi sa môže stať že MR v poriadku, evokované potenciály v poriadku, až likvor ukáže aktivitu ochorenia. Píšete o problémoch s očami. SM sa niektorým pacientom prejavuje LEN zahmleným, mliečnym videním, niekedy ako pohľadom cez záclonu, dvojitým videním, výpadkom zorného poľa (neodhadnutie priestoru, buchnutie sa do zárubne pri vstupe do dverí), alebo úplným výpadkom zraku na jednom oku. Poznám 3 také rozdielne prípady. Pani ťahala za sebou nohu, lekári sa vyjadrovali že to má od chrbtice, dostávala obstreky. Po štyroch rokoch sa jej potvrdilo ochorenie SM. Susedina dcéra-od malého dievčaťa sa sťažovala na oči, nevedela to popísať. Spádový očný lekár pri klasickom vyšetrení nezistil nikdy nič, akože oči v poriadku 😒 (samozrejme keby vyšetril očné pozadie, videl by nález) vo veku 14 rokov jej stŕpla polovica tela, mala lézie na MR mozgu, likvor čistý (v tomto prípade sa lekári sústredili len na likvor, lézie môžu byť aj z iných príčin.) Verte, neverte trápila sa do veku 18 rokov, likvor jej odoberali 3x, posledný krát v narkóze, mladé dievča to psychicky už nezvládalo. Na tretí krát sa v likvore potvrdila aktivita ochorenia vyšším počtom oligoklonálnych pásov. SM ako vyšitá. Spolužiačka dostala pred 8 rokmi silný panický záchvat, sanitka, psychiatria. Od toho času jej začali mierne tiky a zášklby dvoch prstov na nohách. Lekári ju odbili tým, že má užívať magnézium, že ma len "pocukané nervy" . Osem rokov užívala antixiolitiká, tak sa bála ďalších panických atakov. Minulý rok jej začali problémy so zrakom. A viete kto ako prvý vyslovil podozrenie na SM? Osvietená očná lekárka. Spolužiačka sa sama vyjadrila, že si myslí, že sa jej ta skleróza prejavila už vtedy tým panickým atakom a tikmy. Mnohé ochorenia sú zákerné práve v tom, že sa prekrývajú v príznakoch. Týmto príspevkom som vás nechcela vystrašiť, len by som nepodcenila ďaľšie vyšetrenia, nenechala sa odbiť. U lekárov (neurológa) spomeňte aj problém so zrakom. Nebojte sa, strach má veľké oči, kľudne môžete mať neurogénnu tetániu, prekonanú boreliózu neliečenú o ktorej možno ani neviete. Držím palce na lekárov, ktorí majú otvorenú myseĺ a oči. Veľa zdravia prajem!

evita11223
30. nov 2022

skleroza musi splnat viacere veci aby sa dala diagnostikovat, su ludia, ktori aj maju nalezy na mozgu, ktore hovoria o skleroze, ale lumbalka to nepotvrdi, je toho viacej, co tam moze byt.

yungpaopao
autor
30. nov 2022

@jamimo ďakujem vám za správu mal som aj MR miechy tá bola v poriadku tá borelióza je čo vlastne keď vás uštipne kliešť ?

jamimo
30. nov 2022

@yungpaopao dajte si do googla lymská borelióza, je o tom popísané mnoho. Áno kliešť, po novom sa ukazuje že už aj komáre. Nakaziť sa môžte aj nepasterizovaným mliekom zo salaša, bryndze, kedy sa prenesie z kliešťa na zviera a zo zvieraťa do produktu. Ešte ma napadla encefalitída, herpes vírus, neprekonal ste silný herpes? Herpes môže mať rôzne formy a podoby a aj na vnútorných orgánoch- to už je ale extrém, nemyslím si že je to váš prípad. Byť vami skutočne sa sústredím ešte na vyšetrenie očného pozadia a zrakového nervu. Pri dg. SM sa stáva aj to, že príznaky odznejú, prischnú úplne inej diagnóze, no o rok, dva sa ukážu znova. Skúste sa porozprávať so svojim neurológom, či sa nemôže uvažovať o SM, pri podozrení by vás mal poslať do SM centra. Nikto vám nedá po nose. Ak nie, mali, by vás sledovať, ak by príznaky pretrvávali opakovať MR po roku. Viem, že ľudia sa boja opýtať, lekári to nemajú radi, podceňujú pacientov že MUDr. google univerzita a podobne. Skutočne viem o čom píšem, zdravotnú kartu mám hrubú ako za 3 životy, čo som si nenaštudovala sama, nevydobila, súkrome obháňala, tam som nepochodila. Spočítam na jednej ruke lekárov, ktorí boli ochotní vypočuť si ma, uvažovať a rozmýšlať v iných intenciách. Je veľmi ťažké prelomiť ľady v myslení a zmeniť paradigmy vedy (v akejkoľvek oblasti), pripustiť vôbec, že môžme robiť veci ináč a lepšie. Preto je Slovensko tam kde je. Absolútne chýba sebareflexia. Brzdíme sami seba vo vývoji svojou zaťatosťou, strachom, myslením. Veľká škoda.

yungpaopao
autor
30. nov 2022

@jamimo ďakujem vám veľmi krásne za odpoved , ste milý/a u očného som bol 4 mesiace dozadu tam bolo všetko ok síce mi nič nekvapkal, mna tieto ťažkosti trápia už 7 mesiac, začalo to ťahaním oka a bolesťou tvare následne voľnosťou ruky a teraz celej Poľky tela aj nohy … dnes po evokovanych a MR všetko ok, objednam sa k neurologovi znova z výsledkami a budem dbať na ďalšie vyšetrenia najviac má mrzí že teraz idem 3 týždne čakať na výsledky z evokovanych a potom bohvie kedy má objedná neurolog …. Už strašne dlho čakám a nerobí mi to dobre :/

jamimo
30. nov 2022

@yungpaopao rado sa stalo, možno práve preto na očnom bolo všetko v poriadku lebo vás nerozkvapkali (bežne sa očné pozadie nevyšetruje) Dajú vám kvapky, čakáte v čakárni, rozšíria sa vám úplne očné zrenice, krásne sa dá vyšetriť očné pozadie, očný nerv. Ak sa vám dá, zbehnite k neurológovi a dohodnite sa so sestričkou že prídete s výsledkami a potrebujete krátku konzultáciu. Neviem kto ( všeobecný lekár, vy, neurológ) začal uvažovať o skleróze multiplex?Hovoril ste neurológovi o problémoch s očami? Povedal ste očnému o podozrení na SM? Skúste ešte nejak "kulantne" nadhodiť túto témul u všeobecného lekára, nech vás pošle ešte raz na očné vyšetrenie. Ak ste mal na sprievodnom liste napísané Prosím o očné vyšetrenie, tak je mi úplne jasné že vám vyšetrovali vadu zraku dioptrie, astigmatizmus, nič viac, nič menej, veď načo, nebolo tam napísané 🙄Ak by ste mal na sprievodnom liste napísané Prosím o kompletné očné vyšetrenie +očného pozadia pri podozrení na ochorenie Skleróza multiplex. Ďakujem za diferenciálnu diagnostiku, možno by očný lekár ináč vyšetroval a uvažoval. X krát som sa stretla s takýmto prístupom, behala som ako blbec od dverí k dverám, jedna ruka nevedela čo robí druhá, jeden lekár tvrdil opak druhého, pacient vyšiel vždy ako blb. Otázky typu, kto vás sem poslal, načo vás sem poslal, co mi máme s vami, to choďte tam a inam... Žiadny kúsok ochoty, komunikácie, slušnosti, hlúpe pripomienky z pozície poloboha, ja som doktor kto je viac... A to čestne o sebe vyhlasujen, že som slušný človek, komunikatívny, s ciltom pre takt, mám vysokú sociálnu a emočnú inteligenciu. Nuž ale život ma naučil a vycvičil, viac som si osvojila sebelásku, svoju hodnotu, vzťah k sebe, a hlavne asertívnu komunikáciu. Bola to makačka, ale hneď sa mi ľahšie žije. Čo ma nezabilo, to ma posilnilo. Prajem vám, nech ste zdravý, a veľa šťastia na iných vyšetreniach. Držím palce.

yungpaopao
autor
30. nov 2022

@jamimo toto podozrenie má môj neurolog ja som za tých 7 mesiacov pobehal už všetko možné troch neurologov prvý dvaja mi vraveli že nič z ich hľadiska až tento tretí sám od seba mal na to podozrenie a poposielal má na tieto vyšetrenia, dá sa zápal očného nervu nejako vyliečiť ?

jamimo
30. nov 2022

@yungpaopao zápal očného nervu pri ataku (vzplanutí) ochorenia skleróza multiplex sa lieči infúziami kortikoidov - Solumedrol. Preliečuje sa.
Záleží od sily rozsahu ataku akú gramáž lekári zvolia. Napr. 5x 500mg (rozumej 5 dní infúzia 500mg) I keď kortikoidy by sa mali dávkovať tak, že určia najvyšiu dávku a postupne sa znižuje. Väčšinou býva pacient hospitalizovaný na neurologickom oddelení. Ak sú podmienky, môže dochádzať na infúzie na neurologické stacionárne lôžko na oddelení, prípadne do SM centra (ak už je pacientom s potvrdenou diagnózou) Ak pretrvávajú príznaky dlhodobo, alebo sa nezmierňujú po infúznej liečbe, liečba sa "doťahuje" tabletovou formou Medrol , nižšou gramážou dlhodobejšie. Napr. 2 týždne, 1 mesiac. Buďte rád, že ste do tretice natrafil na múdreho lekára, že sa o vás zaujíma, myslím že ste v dobrých rukách. Ak sa vám (božechráň) potvrdí nejaká diagnóza choďte tým dvom predošlým povedať nech vrátia titul. Pozdravujem a prajem mnoho síl. Úplne s vami súcitím ❤️