Sivý zákal (katarakta) a vodičský kurz

15. aug 2024

Dobrý deň, uvažujem že si urobím vodičský preukaz. Už mám aj papiere vypísané avšak mám sivý zákal na ľavom oku, druhé oko je tiež zhoršené ale nemá kataraktu a nepotrebuje okuliare (oči mám zhoršené, kvôli chronickému ochoreniu obličiek - z liekov), myslíte si že to bude problém a očný lekár mi zamietne potvrdenie že môžem robiť vodičský preukaz? Vidím dobre, len mi robia problém menšie písmena na diaľku, inak nemám s ničím problém a farby vidím dobre (nevidím ich šedé/zošednuté).

Operácia ma čaká až v Decembri, avšak vodičský preukaz by som chcela hneď, keďže mám čas.

Ak ste niekto po operácií katarakty, aké máte skúsenosti. Čo sa nesmie robiť? Môže sa ísť do mora napríklad? Načo si dávať pozor?

DAKUJEM

gabika0825
15. aug 2024

Ja by som si najprv vyriešila problém s očami a až potom riesila vodicak. Oči sú pri vodičáku najviac podstatne. Môže byt že sa ti to do skúšok zhorší a čo budeš potom robiť?

liliana212
15. aug 2024

Súhlasím s vyššie napísaným. Každopádne k vodicskemu preukazu sa vyjadruje lekár ohľadne zdravotnej spôsobilosti a ten má právo poslať žiadateľa k očnému lekárovi pre uistenie. Nepodceňovala by som to. Vo Vyhláške k cestnej premávke sú vypísané diagnózy, ktoré obmedzujú spôsobilosť- napr. Len v určite hodiny dňa, alebo s doprovom a tie ktoré vylučujú spôsobilosť šoférovať

andulka1988
16. aug 2024

Autorka mám zelený zákal,a v tvojom prípade by som kľudne do toho šla. Aj tak budeš potrebovať lek.vysetrenie a potvrdenie na vodičský a tam sa doktor vyjadrí.

taktotedanie
16. aug 2024

@andulka1988 zeleny a sedy je diametralny rozdiel

taktotedanie
16. aug 2024

Autorka mozes byt aj farboslepa vodicaku to nevadi
Uprimne pravidla si nastavene tak, ze vodic amater moze byt takmer poloslepi a moze jazdit
Ludia by sa az cudovali kto to sada za volamt a aki slabi zrak maju hold tak si nastavene pravidla, ktore sa musia respektovat
Ja odkedy som to zistila chodim po ulicisch cez prechody a cez cestu dvakrat tak opatrne ako bezne

andulka1988
16. aug 2024

@taktotedanie to áno ale ktorá z nás je lekár a videl lekársky nález. Takže ak to obvodný nepotvrdí tak asi nebude robiť vodičský.

taktotedanie
16. aug 2024

@andulka1988 no napr ja som
A hovorim ze tie pravidla su nastavene tak ze clovek na jedno oko ani nemusi vidiet a moze soferovat