Silné úzkosti a depresie po pôrode

kristin00
19. okt 2022

Ahoj, som 7 dni po prvom pôrode a mám veľmi silne úzkosti a depresie. Myslela som, že ako prídem domov z nemocnice sa to zlepší ale je to každým dnom len a len horšie. Nedokážem sa postarať o malú, skoro všetko robí priateľ. Snažila som sa kojiť, nešlo to. Úplne som sa zrútila že som zlyhala. Stále len ležím a plačem, nedokážem nič spraviť. Som unavená, zúfalá a bojím sa. Teraz sa mi začalo tvoriť mlieko ale asi budem potrebovať lieky, čo ma zas veľmi trápi že, nebudem moc kojiť, keď to konečne ide. :( Mala ste niektora podobný problém ? Zlepšilo sa to ? Už pred tehotenstvom som bola liečenia na uzkost, v tehu ustúpili a dalo sa bez liekov.

3009
19. okt 2022

@kristin00 smer psychiater, lebo ťa to položí úplne a to čím skôr.

kristin00
autor
19. okt 2022

@3009 áno, zajtra idem. Už som volala. Len ma mrzí, že som zlyhala a nebudem moc malú kojiť :(

lucyluska
19. okt 2022

@kristin00 možno sú lieky kt, nebudú vplývať na babo.
Aj Alventu berú ženy pri tehotenstve aj ponom. A keď máš históriu úzkosti smer psychiater.

kristin00
autor
19. okt 2022

@lucyluska Alventu som brala pred tehotenstvom, kázali vysadit. Vraj ani pri kojení nemôžem. Ale asi bude aj tak lepšie ak bude mala na UM a ja budem schopná sa o ňu poriadne postarať, len mám výčitky že som zlyhala

lucyluska
19. okt 2022

@kristin00 rozumiem ale nedavaj si to za vinu. Bábätko bude ok 🙏 držím palce aby si bola čo najskôr fit a užila si mamičkovanie 💌

januska20
19. okt 2022

@kristin00 veľmi ti držím palce, neboj bábo ti vyrastie do krásy aj na umelom mliečku .. nemaj žiadne výčitky

cucoca
19. okt 2022

@kristin00 mali ste aj priznaky ako busenie srdca alebo triasku nevolnost

kristin00
autor
19. okt 2022

@cucoca áno. Plus do toho neskutočná unava a skoro stále plačem. Proste nevladzem.

banderaska29
19. okt 2022

hlavne sa upokoj... toto je vec ktoru postihne veľa mamičiek aj mna to postihlo. nie si pre to zla matka. si skvelá matka lebo to riešiš. mne sa to stalo aj ked som mala velke deti pri tragedií v rodine a bola som u odborníka - dostala som sa z toho pomerne rychlo. hlavne sa upokoj. nerieš kojenie, nerieš toto a hento. teraz si prvoradá ty. bábatko bude v poriadku a šťastné aj ked bude na umelom mliečku. si predstav koľko žien dobrovolne nedojčí a su s tym ok. tak bud aj ty ♥ neboj sa čoskoro napíšeš že si už ok 🙂

derdia
19. okt 2022

@kristin00 ale prosim ta, kojenie nie je cely svet. Neboj sa, na to kasli.

klokanka007
19. okt 2022

@kristin00 Z vlastnej skúsenosti ti poviem, že radšej nekojiť a dať sa do poriadku po psychickej stránke. Mne zastavovali laktáciu, bola som hospitalizovaná mesiac bez dcéry, ale vďaka liekom som úzkosti dostala pod kontrolu. Už je to dva a pol roka a žijem si normálny život ako predtým. Áno bolo mi ľúto, že to takto dopadlo, že som nekojila atď., no neviem kde by som bola teraz keby som vtedy nepodstúpila liečbu. A dcérka je úžasná, bystrá, šikovná, ľúbime sa veľmi, aj keď ten začiatok bol aký bol.

tribodky
19. okt 2022

@kristin00 Ak boli už pred tehotenstvom takéto ťažkosti, jednoznačne cez odborníka riesit. Mne na zvládnutie obdobia po pôrode - únava a psychické vycerpanie - pomohli bunkove soli. Trojkombinácia Nat mur, Ferr phos a Kali phos sa používa pri únave. Nat phos je okrem iného na zavodnenie organizmu, Kali phos aj na podporu nervového systému a Ferr phos je vlastne železo a to väčšinou po pôrode a pri koheni treba doplniť. Co sa týka čisto fyzickej únavy dobre je zistiť si, aký bol krvný obraz po pôrode alebo aký máte teraz. Z nedostatku železa môže byť presne taká únava, že trochu človek nieco malo porobi a potom nevládze, že hneď si aj ľahnúť. Určite toto si pozrite bud v prepustacej správe z pôrodnice alebo si pýtajte odber, aby Vás zbytočne nefrustrovala ešte únava, ktorá má fyzicky podklad. Pri malom bábätku je to všetko zrazu veľa a vyčerpávajúce. Podľa mňa každej žene to dá zabrať. Ja som sa cítila úplne neschopná. A samozrejme ze nočné vstavania a nevyspatost tomu ešte tak dobre pridáva. Naraz to je veľká zmena ale ono sa to všetko časom podáva. Mne pomohlo, keď som niekde vyčítala že treba robiť nie tak aby boli veci dokonale, ale dostačujúce. A odvtedy všetko lepšie funguje. A umelé mliečko je veľká pomoc, keď treba. Ved uvidíte co Vám povie doktor, možno to pôjde nejak aj s kojením, alebo pol na pol. A aj keby nie, babatko to zvladne aj tak 🙂 Nebojte, všetko zvládnete. Je super, ze mate partnera, ktorý pomáha 😉

raffaella
19. okt 2022

@kristin00 nie si zdaleka jedina, stat sa to moze hocikomu. V prvom rade si nic nevycitaj, nie je to tvoja chyba, nie je to nikoho chyba, proste sa to moze stat naozaj kazdej zene. Si po porode, hormony zohravaju velku ulohu a to iste aj laktacia. Dolezite je, ze ides ku doktorovi a aby ta spravne nasadili na liecbu. Kojenie je uplne nepodstatne, najdolezitejsia si ty a aby sa tebe polepsilo. Umele mlieko je prave na to stvorene, aby uplne nahradilo materske mlieko. Preto prosim naozaj nemaj z toho vycitky, dolezita si ty aby sa ti ulavilo. Nijako si nezlyhala, takyto stav je pomerne bezny akurat sa o tom vela nehovori, co je velka skoda. Drzim palce, bude dobre, uvidis. Len na seba netlac a bud k sebe laskava.

kristin00
autor
19. okt 2022

@lucyluska
@januska20
@banderaska29
@klokanka007
@tribodky
@raffaella
Baby ďakujem krásne za podporu, hneď sa cítim o niečo lepšie ❤️. Zajtra idem k psychiatricke, nech mi nasadí liečbu a dúfam, že už potom to s malinkou budeme spolu zvládať

sojorez
19. okt 2022

@kristin00 Moja mama mala pri mne nediagnostikovanu poporodnu depresiu. Snazila sa ma kojit zo zaciatku, ale mna neuveritelne prehanalo z jej mlieka, bola som uplakane dieta. Potom ma zacali krmit sunarom a konecne som vraj zacala priberat. Mama sice stale nejak nezvladala starostlivost, takze ju suplovala babka. Ak Ti vedia nastavit liecbu, budes spokojnejsia a budes sa vediet postarat o dieta, nadviazat s nim vztah. To, ze nebude kojene, nie je koniec sveta.

banderaska29
19. okt 2022

@kristin00 jasnee že, neboj sa. hlavné je že ste obe zvládli pôrod, že ju tu už máš a ste v poriadku, ten pôrod je zmes hormónov deje sa to fakt veľmi často ako som hovorila, aj ja som toto prežívala. nie si pre nič zlá matka, teraz je kojenie to posledné čo rieš... pamätaj aj v lietadle dáva masku na tvár najskor matka sama sebe a potom dieťatu. teraz sa ty zachráň a budete mať krásny život 🙂 základ je aby si bola v pohode a užívala si materstvo ♥ a pamätaj si nie si v tom sama !

petkasaurus
19. okt 2022

@kristin00 preco ti kazali vysadit alventu? Ja som brala aj s tritticom a vsetko ok.

kristin00
autor
20. okt 2022

@petkasaurus mne bolo povedané, že sa nesmie a mám hneď vysadit

cucoca
20. okt 2022

@kristin00 a ako ste riesila tie stavy?

kristin00
autor
21. okt 2022

@cucoca bola som u psychiatricky, nasadila mi liečbu. Tak dúfam, že čím skôr to bude len a len lepšie

januska20
21. okt 2022

@kristin00 Veľmi ti držím palce , všetko bude dobré ❤

kristin00
autor
21. okt 2022

@januska20 ďakujem 😊❤️

petkasaurus
21. okt 2022

@kristin00 kazdy lekar inak..

kristin00
autor