Silné bolesti po chirurgickej extrakcii osmičky

zlatic77
1. feb 2024

včera som absolvovala komplikovanú chirurgickú extrakciu dolnej osmicky, zakrok trval cca hodinu a štvrť. Samotný zákrok sa dal vydržať, keďže mi dali silnú lokálnu anestézu.
Problém nastal, keď odoznela. veľmi silné bolesti celej strany tváre s prenikavou pichlavou bolesťou v mieste rezania už večer. Skúšala som bežné dostupné analgetiká, ako Ibalgin 400, Nalgesin neskôr v noci Algifen.kvapky, ale nič z toho nezabralo. Celú noc som nespala a hoci vcelku znasam bolesť dobre, toto bolo čisté peklo.
Ráno detto.
Chcem sa ale opýtať, či mi nejaký lekár, zubár, či obvodak predpíše niečo silnejšie ako nap, Tramal, Tramadol alebo niečo iné na báze opioidov. Kdesi som čítala, že doktori to nesmú , či skôr nechcú predpisovať na takéto "bežné" bolesti len v prípadoch terminalnehi štádia rakoviny.
Máte s tým skúsenosť prosím?🙏
Bojím sa totiž užiť veľké množstvo Ibakginu, len aby mi zabral...

moonlight1210
1. feb 2024

Dostala si aj atb? Lebo kamoska nedostala a do druheho dna tam mala uz zapal a hrozne bolesti.

guudy
1. feb 2024

Zavolaj zubarovi a pytaj si Aulin.

zlatic77
autor
1. feb 2024

@moonlight1210 ATB mi nedali...

zlatic77
autor
1. feb 2024

@guudy Aulin je slabý, brala som kedysi na chrbticu a moc mi nepomohol, podobne ako Flector

tanyan
1. feb 2024

Mne z voľnopredajných celkom dobre zabral Cetalgen - kombinácia paracetamolu a ibuprofénu. Pri tých silnejších by som už zvažovala aj PN, nakoľko to ovplyvňuje reakcie.

zlatic77
autor
1. feb 2024

@tanyan volala som zubárovi, o ATB aj Tramal, zdvihla sestra a povie mu, tak som zvedavá...
Veď stačí. keď mi 10 tabl predpíše, ja viac nepotrebujem Tramalu, len na tie prvotné bolesti...je to neznesitelne

betulinka1
1. feb 2024

@zlatic77 no nemala som sice chirurgicky zákrok ale obycajne vytiahnutie a strašná bolest dva tyzdne. Aj na zubnú pohotovost som isla ale nic tam nenasli. Akoze po cisarskom som behala na druhy den a po vytrhnuti osmičky som bola odpálená 2 tyzdne. 🙈🙈🙈🙈 zavolaj zubarovi nech ti nieco predpise na bolest silnejsie ako volnopredajne lieky aby si sa aspon vyspala.

guudy
1. feb 2024

@zlatic77 oki, ja som si dala vytrhnut v lokalke vsetky 4 osmicky naraz (neboli problemove). Dali mi pred zakrokom 1 Aulin, 1 ks atb a 1 ks proti opuchu. Zakrok v pohode cca hodinu aj s umrtvovackami. Cakala som kedy to vypukne (bolest po odozneni anestezy) a nic sa neudialo. Nepotrebovala som ani paralen/ibalgin. Bud je moj chirurg taky sikovny, alebo mam proste stastie, ze sa dobre hojim💪

Nech ti je co najskor lepsie🤞

ateragram
1. feb 2024

@zlatic77 mne akurat dnes trhali a aj pred 2 tyzdnami. Hned mi dali Dalacin antb a Novalgin 500

simca06022011
1. feb 2024

@zlatic77 mali ti dat nejaky flektor, aulin a pod domov...
ano tieto bolesti su bezne... atb bezne nedavaju, ale silnejsie lieky ano... ja som bola spuchnuta dva tyzdne a ani usta som nemohla riadne otvorit.. otras.

moonlight1210
1. feb 2024

@zlatic77 No kamoska sla naspat hned rano, lebo sa to nedalo zniest a veduci lekar rovno vynadal tomu, co jej to robil, ze preco jej rovno nepisal aj atb, vsak to pri takom hlbokom zakroku je povinne, ved je to otvorena rana v silne bakterialnom prostredi.

kp7333
1. feb 2024

Kup si v lekarni ten slabsi Flector (silnejsi je na predpis) a davaj si po 2. Ak bolest neustupi, pripadne sa zhorsi, smer pohotovost.

zlatic77
autor
1. feb 2024

ATB mi predpísal zubár teraz, ale Tramal odmietol...že si mám dať predpísať od obvodaka Novalgin, / ten mám a nezabral/ takže som tam, kde som bola, v r...ti
tak je asi pravda, ze

bramborienka
1. feb 2024

@zlatic77 ja som tyzden po extrakcii osmicky,ored zakrokom som dostala na vypitir flector,potom samozrejme injekcie,bolest som.necitila pri trhanu len teda nebolo to prijemne-ten tlak
Ale vytiahol ho extremne rychlo,dostala som aj antibiotika
Ale odvtedy mam bolesti kazdy den,zajtra idem vyberat stehy a som zvedava co s tym,zapalene to udajne nemam ale bolest je teda uz na hrane unosnosti

bramborienka
1. feb 2024

@betulinka1 potom vam bolest presla?ja som tyzden po a bolesti kazdodenne,beriem aj antibiotika ,zapal nemam

betulinka1
1. feb 2024

@bramborienka no potom mi nieco biele a tvrde vyliezlo z ďasna, nieco pichalo, zatlačila som a vytiahla z dasna ako kusok zubu alebo coho. Na rongene na pohotovosti nebolo nic vidiet, ze by tam bolo, mam ho v maile, tak som ho este vtedy studovala, ze nic tam vazne nebolo a zrazu nieco tvrde vyliezlo z dasna. A bolest presla. Ale teda dva tyzdne bolesti. Myslim, ze mi predpísali novalgin na bolest, taky velmi silny. To vydržalo presne 4 hodiny proti bolesti. Davala som si ho vsak iba na noc.

zlatic77
autor
1. feb 2024

@betulinka1 no Novalginy som si dala už 2 , ale vôbec nezaberajú, čakala som, že to bude bolieť, ale toto je už príliš,
preto som vlastne písala príspevok, že bežné lieky mi nezaberajú vôbec, či mám nárok na Tramal, ktorý by mi isto riadne utlmila, lenže nik mi ho nechce dať, ani ubar, ani obvodak, do telefónu, cit. vraj
"Nie je potreba silny opioid, niečo vydržíte... po čase vás to prejde"😱

tanyan
1. feb 2024

@zlatic77 Približne za mesiac ma čaká extrakcia ďalšej šestky a aj osmičky. Ak Boh dá, tak sa to zubárovi podarí vytiahnuť. Ale aj na základe tvojho príspevku zvažujem či by som nemala začať zháňať napríklad Lidokain v spreji, aby som si vedela aspoň na chvíľu uľaviť v čase, keď sa to bude liečiť.

mamatroch
1. feb 2024

@zlatic77 pytaj si Flector. Mne trhali 12 zubov naraz (v celkovej narkoze) a Flector mi zaberal aj ked teda zozaciatku som ho brala kazde tri hodiny, potom uz menej casto.

moonlight1210
1. feb 2024

@zlatic77 myslim, ze ak sa ti tam zacal robit zapal (a to vie hodne boliet, ved staci taka afta ako vie boliet), tak atb ho zacnu stahovat, a tym padom zacne ustupovat aj bolest.

simca06022011
1. feb 2024

tak pytat ronvo tramal, v dnesej dobe antiopiatovej... flektor si pytaj, alebo silnejsie lieky, DOkonca aj nalgesin je silnesi na recept. ja som veru na volnopredajnych nebola :D

betulinka1
1. feb 2024

@zlatic77 mrzi ma to. A tvoja obvodna ti nepredpise?

zlatic77
autor
2. feb 2024

@betulinka1 Tramal mi všade odmietli predpísať, s vysvetlením, že opiáty sa na taku "drobnost" ako je chirur.. extrakcia zubu " nedajú predpísať...
jedna kamoška mala operovanu chrbticu a aj jej to odmietli dať, nakoniec si ho zohnala od známeho lekárnika za istý dosť vysoký finančný obnos...

zlatic77
autor
2. feb 2024

@moonlight1210 ATB beriem druhý deň. zatiaľ nezmenený stav, vytrvala bolesť aj po 3 Novalginoch

moonlight1210
2. feb 2024

@zlatic77 tak to ma mrzi, ze to mas az takto. Ak by to neprechadzalo, sla by som rovno k zubarovi, ci tam neostalo nieco zle vycistene.

betulinka1
2. feb 2024

@zlatic77 Skus este na rychlejsie hojenie taku bio lapmu zohnat ci nemaju kamosky. Ze by ti na par dni pozicali a to si davaj podla návodu. A ak mas velke bolesti tak na zubnú pohotovost, nech ti spravia rongen. Ale ja som tam nieco mala aj tak to rongen nezachytil. Moj nazor je taky, ze to nie je v poriadku ak to tak dlho boli. Ved po cisarskom som za 3 dni vobec nevedela, ze ma niekto operoval a sprostý zub ma takto vytrápil dva tyzdne. Preto som okolo toho aj vtedy behala, ze co to znamena. Ale vsetci, ze to musis vydrzat. Ale ked uz mas aj antibiotika a ani novalgin ti nezaberie, tak uz vazne neviem. Nastastie neviem co je to Tramal ale tak asi nic ine iba zohnat inak. Potierat si to este nejakou masťou proti bolesti a zapalu, ako pisem mi napadlo.

zlatic77
autor
2. feb 2024

@betulinka1 výplachu jej repikom a dávam studené obklady na líce, a dúfam, že sa ráno zibudi. a bude mi lepšie🙂

bramborienka
3. feb 2024

@zlatic77 je vam lepsie?

trema
3. feb 2024

Mne zubar predpisal atb a nimesil na bolest, bolest presla do 5 minut