Ahojte zienky. Je tu nejaka mamicka , ktora bola pocas starostlivosti o babatko taka unavena z nedostatku spanku, ze nedokazala sa prepudit na nocne kojenie? 3 mesacne babo mi dava tak zabrat ze som totalne vycerpana. V noci mi spi babo tak ze niekedy zaspi o 21.hodine a budi sa po hodine a pol az dvoch hodin , spinkame spolu uz od porodu, mala je tak namne zavisla ze nechce spinkat bezomna,mne tp nevadi rada snou spinkam ale v noci sa nedozem prebudit kojim tak ze jej dam prsnik a snazim sa pockat kym sa napapa ale zaspim nedokazem sa udrzat pri vedomi. A ze by som uplne vstala z postwle to uz duplon nehrozi. 😞😞 citim sa celkovo zle neskutocna vycerpanost unavenost a bplesti chrbtice a krce v nobach hlavne v noci. Rano si dam jednu kavu a potom uz nie, nechcem vela kavy pit k.. mate niektora podobny problem ci mala nejaka mamicka taky problem? Ako ste to riesili? Prekonali? Dakujem za kazdu radu 🙂
@petka_3 praveze nemam ju komu dat sice partner by mohol ale nechapem 0reco sa prinom vonku budi ked ju kocikuje on, kocikuje inac ako ja neviem ci to je tym.A neda si povedat aby to skusal ako ja..Amamina ma zdravotne 0roblemy s kolenami cize to nieje mozne. Mala mi cez den pospi ale ten cas furt vyuzijem na jedenie. Niekedy som az nervozna a podrzdena z tej unavy a mam pocit ze rovno odpadnem. Niektore maminy to vraj riesia aj tak xe daju babatku UM aby babatko pospalo dlhsie ale ja nechcem prikrmovat UM pokym mam moznost kojenia. A odsavat mliecko si nemozem lebo mam velmi bolestive bradavky skusala som ale bolelo to tak ze som az plakala od bolesti.. strasne by sol chcela vnoci nakojit poriadne babatko ale nezvladam sa zobudit, a tym padom nevystriedam prsniky aby sa poriadne napapala 😞😞😞
@miskalaci klasická rada znie, spi, keď spí dieťa, jesť môžeš aj počas kojenia, či trvas na stolovaní? Môj syn sa priemerne kojil hodinu (aj tak som dokrmovala UM, mala som málo mlieka), večer som si nachystala jedlo do chladničky na ráno a keď sa o 4 zobudil a začal nám deň, tú hodinu som kojila a zároveň jedla a hlavne pila vodu.
@miskalaci - ahoj pri prvom so vstavala kazde 3 hodky, prebalit, dojcit, podrzat na odgrgnutie a ulozit do postielky. Prve tyzdne som bola u mamy, takze nemusela som riesit domacnost. Druhe, vstavala som kazde 3 hodky bez prebalenia, nadojcila, dala spat do postielky bez odgrgnutia, lebo dcera nikdy negrgala po dojceni, tak som to vzdala. Bola som prve tyzdne u mamy. Pri tretej som uz nevstala, neprebalovala, spala som mnou v posteli, otacala som ju kde bolo treba, napravo, nalavo, prisala sa a ja som zaspala. Uz som mala na starosti celu domacnost. Takze unavena by som bola ako ty. Spi pri dojčení, kedykolvek. Problem je aj prerusovany spanok. To by mna urcite polozilo.
Neboj. Bábo sa plnohodnotné naje aj z jednej strany. Dotlačiť um som nikdy neskúšala, zbytočne si privodiť alergie alebo bolesti bruška. Ak bábo priberá, máš mlieka dosť.
Nervozita je prirodzený prejav únavy, hlavne si to nezacni vyčítať. Ja som si dookola opakoval, to prejde. A ono to naozaj prejde. Ak ti partner pomôže, tak super, ak nie, tak aj tak to prejde časom.
Ja som tiež veľmi rýchlo zrušila prebaľovanie v noci, odgrgnutie ( ale nebolo ho ani treba). Keď sa zobudili bábo a mrncalo, preložila som ho na moju druhu stranu a dala papať z tej..... A spala obvykle.
Jasne,.že ten spánok mám horší, keď niekto pri mňa spinká, ale keď som musela 20 krát v noci vstať, tak to bolo ešte horšie.
Teraz, keď sa už budú len 1-3 krát, tak ho postupne naučím na postieľku a ja budem spať lepšie. Teda aspoň chvíľu. O pár mesiacov si kolotoč zopakujem. Ale úplne najťažšie je to pri prvom dieťati. 🙂
Ahoj, nemas prilis malo zeleza a nizky hemoglobin?
bol to moj pripad, aj ked ja som prave vela spala pri oboch detom , spali so mnou a kazdu chvilu ked spali, som vyzila na spanie, nemala som tiez nikoho, kto by mi pomohol. kojila som kazdeho syna do roku a pol. Moja unava ale tym ze podrastli sa stupnovala a potom mi zistili nedostatok zeleza.
Takze UM prikrmovanie nie je dobry napad. A inak, co povedat, bezna unava novorodicky. Teda najma tych, ktorym babatko nespinka... poznam, moj maly bol rovnaky, budim sa kazdu hodinku-dve... a ked som sa prebrala tak moj spankovy cyklus bol posunuty a ked som konecne zacala zaspavat, on sa budil... a to som potom od 4m este nastupovala do prace na plny uvazok... musis skusit oddychovat, ked sa da. A zlavnit naroky... na upratovanie, varenie a podobne...
Ak mate balkon, terasu, kupte klasicke lacne vysielacky. Supni na von, nastav jednosmerny prijem a ty sup spat.
a cez den spi kolko? Potiahne aspon hodku- dve? Ak nie, skus satku aspon na jeden spanok, v klude sa najes, nieco si precitas...
@miskalaci ako skusena trojmama (z toho jedno je 4mesacny drobec) ti radim doplnit magnezium (pouzivam galvex roky) a vitamin b (b komplex v tabletkach). Neboj, bude lepsie, telo prvorodicky si musi zvyknut na to, ze je odrazu vsetko hore nohami.
Prve dieta som kocikovala do zblbnutia, aj tri hodky v zime, pri druhom uz som zmudrela a spalo na balkone, tretie spi uz v spalni🙂
Takze hlavne vitaminy, ostatne sa doladi💪
U mňa to je železom. Dopĺňam, inak skokabujem pri 2 deťoch, plus dojcim.
@angelyana tak mala mi vonku v kociku spi, doma ani nahodou zaspi mi po kojeni na posteli a niekedy na hodinku nieledy viac. Snazim sa zaspat ked je moznost ale bud sa mi hned zobudi prave vtedy ako naschval alebo ani za svet nedokazem zaspat citim ze som mimo KO ale nedari sa mi vobec a ked pride vecer uz by som najradcej spala ale mala mi stavkuje posledne dni a nezaspi skor ako o 23 ci vcera dokonca o pol noci. V noci sa mo zobudila a som nemala silu ju prehofit na druhu stranu tak zaspala na prsniku skoro bez papania. Stale si poviem ze ked to pride vyskocim hned aby som sa prebrala ale ked ten cas pride nezvladnem to 😞😞😞
@evik159 uz hladam nejaku satku, fo teraz som nenabrala odvahu nato ale musim to vyskusat takze hladam ze aka je dobra..Cez den pospi niekedy po hodine niekedy 2 hodiny, len ja nedokazem zaspat aj ked citim ze telo si pyta spanok.. co sa tyka domacnosti nerobim nic robi to partner. Nikdy predtym som nemala problem zaspat, ved priatel nikdy nechapal ako dokazem za minutu tuho zaspat ale teraz? Ani za pol hodinu nedokazem..
Vies co, ja som obcas spala tak tvrdo, ze som sa nezobudila ani na plac. Takze pokial sa zobudis, vobec to nie je katastrofa, nevidim ziaden problem v tom, ze pocas kojenia spis 🙂
Ja by som zabránila, aby spala vonku, dala dole strechu, zabávala ju, nech ti spi doma a ty vtedy s nou. Ja som to tak robila. Na plac som sa zobudila a aj som zaspala častokrát pri kojení.
@petka_3 tak isto to robim, nicne prebalovanie som vzdala, nastastie mam plienky ktore to vydrzia, aj s prehadzovanim na druhu stranu ked sa zobudim aj ked niekedy nato nemam silu takze ju necham na jednej strane a zaspi..Co sa tyka papania a priberania tak stym sme mali prvy 1.5 mesiaca problem ale laktacna mi ako tak pomohla mliecko vytvorit viac a tetaz ho mam tak akurat , ale odporucila mi kojenie hlavne v noci z oboch prsnikov, aby to mlieclo bolo dost a priberala pekne, prvy tyzden som to zvlsdala tak robit na jej radu ale teraz uz nezvladam to tak robit.preto sa trapim a obvinujem ze koly mne mala vela nepribera len tych 150-160 g. Pediatricka mi furt vnucuje UM ale ja chcem bojovat s mojich mlieckom kym sa to este da. Predsa len to je najzdravsia cesta pre babatko. Preto potrebujem sa udrzat pri vedomi a strasne ma trapi ze to nedokazem 😞😞😞 prave dnes som hovorila partnerovi ze ako to tie mamicky dokazu spat po 2, 3, 4 hodinky a nebyt nervozne 😞😞
@thoughtfulweirdo no zobudim sa stale , len asi pred 4 dnami sa mi stalo raz ze som tak tvrdo spala ze som nepocula az partner pribehol z dubej izby po 10 minutach placu a zobudil ma ,
@miskalaci U nas to tak bolo pravidelne, zobudil sa muz a podal mi malu do postele. Ked trochu vyrastla, naucila sa hodit do mna plysaka 😅
@thoughtfulweirdo 😆😆😆 teraz ste ma pobavili haha roztomile, mate sikovne dieta 😆😆🤗🤗🤗
@miskalaci páči sa mi rada od @lula313, tiež som to tak robila. Vonku spal minimálne, spal v postieľke a ja som mala vtedy čas na všetko, čo som potrebovala. Ale teda s dieťaťom som nespávala, ja som opačný prípad, ja by som nezaspala. Keď bol chorý, nechala som si ho pri sebe a celú noc až na pár zdriemnutí som nespala, ďalšiu to isté a potom som od vyčerpania zaspala sediac na zemi opretá o sedačku a nezobudil ma ani plač, až vybehol muž z pivnice, že čo sa deje, keď tak dlho plače. Snaž sa spať vtedy, keď spí maličká. Aj cez deň
@elizabet173 no ja mam praveze problem cez den zaspat snazim sa stale ked je to mozne, mala mi pospi cez den ked pri nej lezim a niekedy aj ked nelezim pri nej. Ale ked mozem snazim sa citim ze som strásne unavena ale nedokazem zaspat vobec.. 😞😞 vecer stym problem nemam zeby som nezaspala ale to by mi musela najprv mala pospat.. vies ona predtym zaspavala po tej 20tej a spinkala aj do 1 rano a potom do 3 a do 6tej ale teraz nedokaze zaspat vecer.. vcera mi napriklad zaspala 20.00 do 21.00 a poton sa zobudila bolo vidno ze chce spinkat ale nie a nie nezaspi je mrzuta z unavy zaspala az okolo pol noci a dost sa mi budila potom.. Mamina mi hovorila ci to neni koly zubkom lebo sa jej prerezavaju. Prvy v 2 mesiaci a druhy teraz pred 2 tyzdnami ze vraj vecer to je take bolestive pre deticky tak neviem ci to je tym lebo pri prvom zubcekovomprerezavani nebola mrzuta vecer mi spinkala pekne.. pokym vecer a v noci spala po 2 az 3 hodinkavh bola som ok. Ale teraz ked uz ma stym problem tak je to horsie a cez den sa mi nedari zaspaf. Nerozumiem tomu ze preco a k tomu nerobim domace prace ze by som nemala cas na spanok proste sa snazim tlacim na tp a nic.😞😞
@miskalaci budú to asi tie zúbky. A vždy keď sa v noci zobudí, tak jej dáš prsník? Možno by pomohla, keby si spala v inej miestnosti a aspoň z piatka na sobotu a zo soboty na nedeľu by s ňou bol muž.
@miskalaci Mám 3,5-mesačného chlapčeka a únavu až na smrť poznám pri ňom dokonale. Že zaspim pri kojeni, toho som sa bála najmenej. Prvý mesiac a pol som od únavy padala na hubu aj vtedy, keď som ho prenášala zo spálne do obývačky. Bežne som zakopavala o nohy, v kuchyni som sa kedykoľvek porezala. To nebola materská dovolenka, ale peklo na zemi 🤦♀️. Nespal v noci a ani cez deň, neustále plakal. Tiež som ho chcela kojit, ale nemala som toľko mlieka a musela dokrmovať 3 týždne umelym. Potom som začala vo veľkom odsávať a až tak som rozbehla dostatočne množstvo mlieka. Takto mal pravidelnú stravu a začal mi aj lepšie spinkať. Odvtedy umelé mlieko ani nevidel. Že je tu občas neporiadok, neriešim. Žehlenie tiez nie je povinné. Manžel sa naje po ceste z práce u svokry. Podstatné je dieťa (a pracovné aktivity, čo ma živia, tam termíny nepustia). Možno ma niekto ukameňuje, ale keď sa na kočíkovanie necítim alebo je hnusne, proste nejdem. Zistila som, že syn najlepšie spí v tme, takže v spálni mám stále zastrete blackoutové zavesy. Keď mal svetlo (žalúzie sú nič), tak by spal max 15 minút. Spánok má po mne, tj. hrozný. Do tretej v noci ho do postele dostanem málokedy. Ale keď zaspinka, tak spí. Ak sa začne mrviť, zobudím sa (kým som kúpila v noci, tak nehrozilo, až keď reval ako pavian), dám (ohriate) MM z chladničky a potom môžem spať ďalej, ak nejdem odsavat. Týmto mám zabezpečené, že nevstavam každú hodinu, ale mám cca 3,5-hodinove intervaly, niekedy potiahne aj 5. Navyše, ak je dieťa dobre napapané, je spokojné a aj lepšie spinká. Občas sa stane, že takto spí aj do dvanástej a ja môžem medzi deviatou až jedenástou zalomiť s ním.
Ak máš citlivé bradavky a nedá sa ti bežne odsavat, nemôže to byť aj odsavackou? Niektoré su super, iné v pohode. Elektrická medela je top. Ja napr. zadne mlieko ťahám len na stimulácii. To vôbec nezaťažuje bradavky. Keby neodsavala, tak buď je už plne na umelom,čo som nechcela, alebo prídem o nervy a skončím na antidepresívach. Takto sa to dá zvládnuť. Je jedna v noci. Nespal od šiestej a ešte stále žúruje alebo zúri.
Ja som bežné zaspala počas kojenia. Pri prvom dieťati je ten spánkový deficit taký výrazný, že som jeden krát prišla k mamine, odovzdala dieťa a spala. Stalo sa to aj sestrám. Stačilo ten jeden krát, potom sme to už nikdy nepotrebovali ani pri ďalších deťoch.
Neboj prejde to.
Ak máš malú komu dať cez deň (musí ísť ale.von na prechádzku s ňou ) a ty si môžeš ľahnúť a pospať - aj hodinka pomôže a možno bude stačiť tiež len ten jediný raz. Odporúčam vyskúšat.
Ale neboj naozaj to prejde. Drobec bude spať dlhšie a ty si na prerušovaný spánok zvykneš.