Seroxat - silné nežiadúce účinky

adrian696
9. máj 2018

Dobry den,mam diagnostikovanu uzkostnu poruchu.V zimnom obdobi som na uzkostu puruchu nebral ziadne lieky nakolko som sa citim relativne dobre.V jarnom obdoby sa mi uzkost dost zhorsi a musim zacat z uzicanim antidepresiv seroxat.V minulosti som tento liek v pohoda uzival bez niakych vyraznich vedlajsich ucinkov.Moj problem spociva v tom ze ked som tento rok pri prichode jari nasadil seroxat tak uz po prvom podani lieku 5mg,co je pol tablety sa mi po par hodinach objavia neziadnuce ucinky a to v dost velkej miere-velke navali uzkosti,busenie srdca,bludne a strasidelne myslienky.Skusal som nasadit aj iny liek vola sa alventa a presne to iste,hned po prvom uzity po par hodinach sa mi dostavia strasne uzkosti pocit na umretie.
VIete mi prosim poradit co mam robit!!!Preco pocitujem take silne neziaduce ucinky lieku hned po par hodinach od prveho uzitia lieku?V zime som mal silny zapal zaludka,a boli mi predpisane tablety na zaludocnu kyselinu-Ozzion ktore som uzival asi 4 mesiace-Spominany ozzion som vysadil cca pred 7 dnami nakolko som si myslel ze tie nezaduce ucinky z antideresiv mam z onoho lieku,ale po vysadeni sa nic nezmenilo.Musim sa priznat ze v zimnom obdobi ked som nic nebral som si dal kazdy vecer niaky alkohol,ci už 5 piv,alebo liter vinka,samozrejme teraz uz nepijem alkohol nakolko viem ze na antidpresiva sa nema pit.Dakujem za odpoved a pomoc.

montemotherone
9. máj 2018

@adrian696 Neviem kde začať.
1. Mám pocit, že to vidíš tak, že "mam problém, chýba súčiastka, vymením, dám tabletku a malo by to zase fungovať. A prečo to nefunguje?!"... rieš s psychologom. Treba sa nastaviť inak.
2. ak máš problémy s úzkosťami, vyhybaj sa alkoholu vôbec. Bez debaty. Asi do do konca života. A nie ešte "liter vínka" (?!) 😏
3. To, že kedysi si na liek reagoval tak a teraz tak je úplne normálne. Nie si stroj. Meníš sa. Nerob pokusy. Nasadíme, vysadíme... Organizmu chvíľu trvá kým nabehne na režim.
4. Neviem či vieš, ale práve úzkosti spôsobujú tvoj problém so žalúdkom. Hľadaj radšej cestu alternatívnej liečby (brokolica, chioská masticha, žalúdočné čaje...) + samozrejme psychika (psychoterapia, zmena postoja, vzorcov správania...) Mimochodom pozri si nežiaduce účinky toho lieku. Nepoznám ho, ale napr. pri inhibitoroch protonovej pumpy (znižujú kyselinu) je depresia, úzkosť, častý vedľajší účinok 😕 a tiež po vysadení chvíľu trvá kým sa organizmus spamätá

duun
9. máj 2018

"Moj problem spociva v tom ze ked som tento rok pri prichode jari nasadil seroxat" ty sám si si ho nasadil? S problémom by mal v prvom rade vedieť poradiť lekár - zrejme tvoj psychiater. Tu ti môžme poradiť , napr. URČITE bez alkoholu.. a 1l vína alebo 5 pív je výrazne veľa, to už nie je "rekreačné pitie"!!! Naviac.. alkohol ti maskuje problémy s úzkosťou a depresie = veľmi ľahko skĺzneš do alkoholizmu a už sa vezieš celoživotne.
Seroxat a antidepresíva na princípe vychytávania serotonínu majú rôznorodé nežiaduce účinky (napr. tras rúk či znížené libido), účinky by mali odoznieť - ale opäť - NUTNÉ sa poradiť s lekárom a nie na koníku. Ak sa napr. predávkuješ, alebo tie lieky reagujú, lebo berieš niečo iné, tak ti za to nik na koníku nemôže, ani nezaručí, že to bude bezproblémové.

adrian696
autor
9. máj 2018

Ja nemam problem s alkoholom,vpohode zvladam nepit,nechyba mi to,a problem samozrejme od zaciatku nasadenia seroxatu riesim s lekarom,uz som tam bol od nastupu neziadnu.ucinkov asi 5 krat,proste len riesim preco som ho pred rokom nasadil bez vedlasich ucinkov a teraz si dam jednu tabletu a idem umret z toho pomali,hrooozne

eliska13
16. máj 2018

@adrian696 ja ho beriem roky.Preco vysádzas a nasadzujes aký to má zmysel?liek sa má brať pravidelne.Na začiatku sa úzkosti myšlienky zvýšia to je normálne aj ja som to tak mala preto sa k AD dávajú aj lieky na ukľudnenie.Po pár dňoch bude lepšie alkohol nepi! Ak máš úzkosť a liek nasadis úzkosť sa ešte zvýši ja som ich znížila a aj vysadila a vždy to bolo pri začiatku veľmi ťažké záleží ako dlho si bol bez liekov