Ahojte, prosim je tu niekto komu sa podarilo vyhrat nad sezonnou alergiou a teda podeli sa o “navod”? Mam od detstva alergiu na pele (rozne, meni sa to), liecba mi nepomohla (nejake injekcie do pleca a potom kvapky “na mieru” pod jazyk). Dakujem
@janababana to uz ked ti nepomozu injekcie tak proste len dodrziavat klasicke pravidla... lieky, vyplach nosu, hygiena hlavne umyvanie vlasov, vyhybanie sa miestam kde je najviac alergenov a podobne.
Odporúčam tráviť veľa času v nákupných centrách počas sezóny, majú obvykle výkonnú vzduchotechniku s filtrami. Dalej aj do bytu sa dá dať klimatizácia s filtrami (prípadne aj s prísunom čerstvého vzduchu zvonku, ovšem tá je fakt drahá). Prípadne aspoň čistička vzduchu, aj to trochu pomoze. Dalej pomaha najst si spravny system na lieky, ja vzdy zacinam tak, ze uzivam vecer polovicku, potom postupne pridam aj rano polovicku. V niektore dni narazovo sa da uzit aj vyssia davka. Netreba jest dlhodobe vysoke davky, telo si zvykne a lieky prestavaju ucinkovat. Plus treba aj kvapky do oci a drzat ich v chlade, studene lepsie pomozu. A potom chladene a mrazene veci jest a pit. My si zvykneme kupovat aj s muzom Radlery a do mrazaku nanuky, super to schladi bolave sliznice. Alergiu mame obaja od detstva a ziadna liecba nepomohla. Ja som chodila na injekcie dokopy asi 15 rokov, muz o cosi menej. Nepomohlo, naopak zvysil sa pocet veci, na ktore som alergicka.
@janababana
Alergiu sposobuje produkcia histaminu.
Histamin ma v tele 2 zakladne funkcie.
1. Spustit tvorbu soplov a slz aby sa vyplavili bakterie z dychacich ciest. Pri alrgii je telo pomylene a mysli si ze pel su bakterie.
2. Regulovat distribuciu vody v tele pri dehydratacii. Pri prvych znamkach dehydratacii, sa existujuca voda v tele zacne regulovat, tak aby mozog mal dostatok a nepotrebne organy ako koza su ukratene. Preto je prvym priznakom zacinajucej dehydratacie sucho v ustach alebo suche pery.
V tele je akoby gombik ktorym sa zapina a vypina produkcia histaminu.
Zapne sa bud tym ze bakterie/pel pridu do tela, alebo tym ze dlhsie nepijeme vodu.
Vypne sa tym ze z tela odstranime bakterie/pel, alebo telo hydratujeme.
Pocas pelovej sezony nie je mozne zabranit tomu aby do tela pel nesiel, ale to nevadi, ak telo hydratujes, ten gombik automaticky vypnes. Sice len na kratky cas, lebo dalsi prichod pelu ho zase zapne, ale ak sa zase napijes, tak ten gombik zase vypnes.
Prvy priznak zacinajucej alergie je svrbenie oci, ak to nezastavis, prejde to do smrkania a potom do opuchnutych sliznic a postupne celej hlavy.
Ak hned pri prvom priznaku vypijes pohar vody, tvorbu histaminu zastavis a svrbenie oci prejde. Ak to uz prerastlo do smrkania, bude trvat ovela dlhsie a musis pit ovela viac vody aby si ten gombik vypla.
Ja mam alergiu hlavne na pel trav a pocas sezony pijem aj 4 litre vody denne. Po zvysok roka 2 litre.
Toto je zaklad:
2 pohare po zobudeni
1 pohar 30 minut pred jedlom
1 pohar 2 hodiny po jedle
1 pohare vecer pred spanim
Pocas sezony pijem pohar vody vzdy ked ma zacnu svrbiet oci. Kludne aj kazdu pol hodinu.
Dalsia dolezita vec je sol. Sol udrzuje vodu v tele. Bez soli ta voda telom len prebehne a hned ju vycikas. Cize treba jest sol aby ta voda v tele zostala a mohlo dojst k hydratacii.
Pocas sezony si davam extra 1-3 stipky soli denne. Normalne iba zjem a potom zapijem vodou.
Je dolezite aby si mala zdrave oblicky, ktore dokazu spracovat tie 4 litre vody denne. To zistis jednoducho. Ak ti zacnu puchnut clenky, oblicky nevylucuju dostatocne vodu z tela a musis prestat.
Je to liecba takmer uplne zdarma a kdekolvek pristupna a jedinny problem je v tom ze musis casto na toaletu pocas sezony. Aj v noci a aj cez den.
@andreatytler znie to tak jednoducho az mam chut tomu verit. Vyskusam to, dakujem za odpoved 👍👍
@janababana Ja som dostala odporúčanie na tento zelený čaj. https://www.tee.sk/ZELENY-CAJ-JAPONSKO-BENIFUKI...
@janababana To su normalne rady od lekara, nic vymyslene. Napisal o tom knihu. "Your Body's Many Cries For Water" Dr. Batmanghelidj, M.D.
Neradila by som ak by som to nemala odskusane. Ked som mala cez 30 rokov volnopredajne lieky na alergiu prestali fungovat. Bola som dost zufala a tak som to skusila. Nemala som co stratit. Uz je to asi 15 rokov co som uplne bez liekov. Sezona je narocna a nie som uplne bez kychania a smrkania ale da sa to tolerovat.
Inac tiez zaujimave je ze dovtedy som nevedela existovat bez balzamu na pery. Mala som ich priserne suche a popukane aj napriek tomu ze som si ich vkuse kremovala. Odkedy pijem pravidelne vodu, balzam vobec nepotrebujem. Vzdy som si myslela ze pijem dost vody, ale ked som to na zaciatku zacala skutocne sledovat, bolo to mozno 5 poharov denne.
Ak svrbenie oci po prvom pohari oci neprestane, daj so o 15 minut dalsi a ak ani to neprejde daj si dalsi a k tomu zjedz stipkou soli. Ta sol mi zaberie vzdy na 100%.
@andreatytler skusim to, s tym balzamom na pery tiez pravda, musim mat vzdy vzdy vzdy pri sebe jeden
@janababana To si urcite dehydratovana.
Mne nepomohlo nič, jedine keď je sezóna dat si lieky a kvapkx do očí...
Ja mam alergiu skoro cely zivot a az po 30tich rokoch som teraz, ze kychat zacnem vzdy najma ked jem cukor. Vypijem kofolu vonku a uz to zo mna ide, kychanje, svrbenie oci, sliznic.. dam si cokoladu a neviem zastavit kychanie..ma to takto niekto?