Seknutie v krku, masáž pomôže len na krátko

kajkag
22. sep 2019

Zdravim, od pondelka 16.9 ma seklo v krku a boli aj krcna chrbtica. Rano som si pomasirovala krk a isla do roboty na poobednu. Keďže robím v jednom aquaparku, máme tam masáže, bola som sa informovat...bol tam super človek masér a skusil mi uvolnit svalstvo. Povedal, ze som riadne stuhnuta...v ten den som bola este raz u neho na masazi, normalne som sa lepsie cítila. V utorok, v stredu a v piatok dom mala voľno. Na stredu ma objednal znovu na masáž. Citila som sa lepsie. Keď som bola tie dni doma, pobolievalo ma to, ale dalo sa to vydržať. V piatok som mala 12tku, už v robote som to citila,že zase to prichadza. Včera katastrofa ani krkom pohnúť. Dnes to isté, mám z toho závraty. Ja si myslím, že to mám z prievanu v praci. Ako si mam pomôcť? Manžel mi to miesto masiruje. Zase nemôžem chodiť každý deň na masáže...Prodim dajte rady. Dakujem.

rainbow82
22. sep 2019

@kajkag čo tak doktor?možno to máš z krčnej chrbtice.neurolog pomôže!!!

mimano
22. sep 2019

Posielam naprv moje osobné skúsenosti, potom radu:
Obdobný problém sa mi vždy vyskytol pred niekoľkými rokmi min. 1x za mesiac. časom som začala sledovať dôvod; u mňa to bola dlhodobá neprirodzená pohola hlavy voči krku, napr. ležala som dlho a čítala knihu s hlavou podopretou rukou alebo som zaspala s hlavou vyvrátenou v kresle pri TV. Problém sa ozval vždy až druhý deň medzi 13-14 hod.. Rozbolel krk v oblasti krčných stavcov a bolesť prúdila do boku hlavy; začala som vidieť rozmazane (čo bol zásadný problém, pretože pracujem s počítačom) a niekedy mi začalo byť od žalúdka špatne plus návaly horúčavy. Tento stav traval cca do 30 min. a ostala len bolesť v oblasti krčných stavcov a hlavy. Vtedy vždy pomohli tabletky PANADOL extra alebo ultra. Problémy ustúpili po 2 hodinách a žu sa nevrátili až do ďalšieho prehrešku voči krčnej chrbtici. Teraz sa riadim získanými skúsenosťami. V minulosti som absolvovala niekoľkokrát aj rehabilitáciu na krčnú chrbticu: parafínový obklad a následne reflexnú masáž. Pomôže to len na práve sa vyskytujúci problém, pretože ten spočíva v inom. Poučenie a vysvetlenie som dostala od vynikajúcej prímarky nervového. V oblasti krčnej chrbtice som mala oslabené svaly, ktoré obopínajú chrbticu a držia platničky na svojom mieste. V mojom prípade a určite aj vo vašom došlo k vychýleniu medzistavcovej platničky a tá tlačí na nervy; následkom toho dochádza ku kŕčom a stuhnutiu okolitého svalstva (pri prehlataní celé okolie je tvrdé ako betón).
Moja rada:
namočiť utierku do horúcej vody, vložiť ju do PE sáčku a priložiť na postihnuté miesto na cca 15 minút. Potom neniesť nejakú hrejivú masážnu masť alebo gel; môže byť aj olivový olej či telové mlieko. Nasledujú masáž miesta. Nič zložité, sadnitesi obkročmo na stoličku, uvolnite svaly na pleciach a krku a manžel vám vykoná masáž svalom v okolí krčných stavcov: krúživými pohybmi palcov; potom ťahom zhora so zabočením smerom k opatkám ai. cviky, ktoré sú zobrazené aj na internete a zvládne ich aj lajk. Výborný cvik, kedy som začula jemné prasknutie (to bol pozitívny signál, že už bude O.K.) je cvik, ktorému odborníci hovoria zobkanie. Hlava sa vytočí k plecu a následne s ňou kývate, ako keby na rameni bolo "zrno" a chcem ho vyzobrať. Potom zopakovať na druhú stranu. Je to veľmi účinný cvik odporúčaný najmä pre dlhodobo pracujúcich pri počítači, aby im nestuhla šija.
Tie masáže sú jednoduché, tlak na svaly už viete regulovať podľa absolvovaného.
Ako som napísala, dnes som v pohode, ale masáže vykonávať s úspechom a pochvalou manželovi a sestre.
Je ešte jeden spôsob; len na lekársky predpis je liek Dorsiflex na uvoľnenie stuhnutého svalstva pri "seknutí" niektorej časti chrbtice.
Snažte sa zapamätať cviky, ktoré vykonáva masér a manžel ich rovnako zvládne. Odborné masáže vytiahnú citeľnú sumu z peňaženky a nie je to nič náročné, aby sme to nezvládli. Viď. videá na internete.
Želám, aby ste sa problému rýchlo zbavila.
Mimamo

kajkag
autor
22. sep 2019

@mimano ďakujem za užitočnú radu❤️

tiwahe
22. sep 2019

@kajkag pokiaľ manžel nie je masér, veľmi by sa nemal angažovať. Aplikovať suché teplo, nie horúce kúpele a sprchy. Ortopedický vankúš. Chrániť si oblasť krku šatkou. A treba zabehnúť aj k odborníkovi, aby vylúčil poškodenú platničku.

vivien1010
Odpoveď bola odstránená
Zobraz