Šedý zákal - ako dlho treba mať zalepené oko po operácii?

rejaa
7. dec 2018

Poraďte mi, prosím, kto bol na operáciu šedého zákalu. Ako dlho treba po operácii mať zalepené oko? Otec bol na operácii včera, oko mal prelepené, keď ho pustili. Dnes bol na kontrole, takisto mu oko prelepili. Dali mi troje rôzne kvapky, ktoré si má v priebehu dňa kvapkať do oka. Na kontrolu ide o týždeň. Či si má oko nechať zalepené alebo odokryť mu nepovedali a ani v papieroch nemá nič napísané. Ide víkend, takže na ambulanciu sa nedovolám, aby som sa spýtala. Máte niekto osobnú skúsenosť, či to treba to oko zalepovať celý týždeň až do ďalšej kontroly? Ďakujem za radu!

janinah
8. dec 2018

V izbe môže odlepiť,vonku ak ide tak prelepovať,aby mu tam nenafúkalo špinku,kvapkať s umytými rukami a pri kvapkaní sa nedotýkať mihalníc.Predpokladám,že to bolo nekomplikované a bez šitia.

anelehka
8. dec 2018

Ahoj v ten isty den, asi 3 hodky po operacii som si to odlepila a normalne fungovala🙂

alami
8. dec 2018

Maminka bola teraz operovana. Len ten den mala zalepene.

rejaa
autor
9. dec 2018

@janinah
@anelehka
@alami
Ďakujem, nechal si to prelepené do dnešného dňa, cítil sa tak lepšie. Von nechodí a ani ho nepustíme 🙂 až keď pôjde na kontrolu. Len nechápem, prečo mu to nepovedali a ani mu do papierov nenapísali.

alami
9. dec 2018

@rejaa mame zase nepovedali ako casto kvapkat kvapky. Tiez len googlila.

rejaa
autor
9. dec 2018

@alami to si neviem ani predstaviť, lebo má troje rôzne kvapky a každé sa kvapkajú v inú hodinu. Teraz nič iné nerobíme, len celý deň pomaly každú hodinu prípadne dve kvapkáme kvapky. To má našťastie aj v papieroch napísané. To je naše zdravotníctvo, aby sme sa sami cez google liečili.

janinah
9. dec 2018

@rejaa prosím nenadávaj,otca ti zoperovali,zas to nie je taká maličkosť tá operácia ,treba to vedieť,predpokladám,že ste nič neplatili priamo,pacienti sú poúčaní,otázne je kto si kolko z toho zapamätá /to je tvrdenie proti tvrdenie kto čo ne/povedal/.....každé baleni ekvapiek má príbalový leták,tam je dávkovanie rozpísané,ak už ozaj neviete ako....a áno,tvoja posledná veta sa ma dotkla,ja s tými pacientami pracujem,odchádzam zo sály s vyplazeným jazykom,nielen ja,nepotrebujem vďaky ,ale zas treba si uvedomiť,že bez tých zdravotníkov by st esi sami doma asi nepomohli.....ak ťa obťažuje kvapkanie,tak nechsapáči otecka naučiť ,nech si to robí sám,nie je to nič ťažké.....1.umyť ruky 2. zakloniť hlavu 3. stiahnuť prstom spodné viečko 4.pozerať dohora za seba 5.do dolného spodného spojovkového vaku kvapnúť druhou rukou 6.po kvapnutí oči zatvoriť na cca 10 sekúnd...a vybavené...

rejaa
autor
9. dec 2018

@janinah mňa kvapkanie neobťažuje, kvapkanie mu rozpísali dobre, na to som nenadávala. Otec má už 70 rokov, takže nebudem za neho dávať ruku do ohňa, či si to zapamätal, preto som písala, že by mu to do toho papiera mohli napísať, či si to má zalepovať alebo nie. Nechcela som ťa uraziť a ospravedlňujem sa ti, ja tiež viem, že to bola operácie a nie je to sranda a som vďačná, že ho zoperovali. A aj tebe ďakujem, že si mi tu poradila. A aj pooperačná starostlivosť doma je určite dôležitá, aby sa nepokazilo to, čo tá operácia mala napraviť. V našej rodine toto bohužiaľ nie je jediná skúsenosť s tým, že po operácii nebol pacient poučený o tom, čo má robiť. Stalo sa to aj mojej mame (tej nepredpísali lieky a injekcie, ktoré mala užívať po operácii a prepúšťali ju v sobotu z nemocnice). Manželovi po operácii ruky ju nevyviazali a nepovedali, čo s ňou má robiť a tak sme v ten deň skončili večer na pohotovosti s opuchnutou rukou. Kde sme sa cítili ako sprostí, že sme to nevedeli. Ale skutočne sú to maličkosti možno pre zdravotníka, ktoré berie ako samozrejmosť, ale pre bežného človeka, sú to veci, ktoré nevie, lebo na operáciu ide možno raz za život a nemá s tým skúsenosti.

alami
9. dec 2018

Hlavne, nie je zdravotnik, ako zdravotnik. Nikto nehadze vsetkych do jedneho vreca. V ziadnom pripade. Ja si pracu zdravotnikov hlboko vazim. Napriek tomu sa stretnam v zivote aj s takymi, co nemaju najlepsi pristup.
Moja mama je pri plnom vedomi, o kvapkani jednoducho poucena nebola. Ved aj ona sa mohla opytat, ale nenapadlo ju. Clovek je tiez v strese, ked je operovany.
Peknu nedelu