Schizofrénia a invalidný dôchodok

6. mar 2023

Ahojte ex ma shizofreniu a bol na tom tak zle ze mu ani neupravili styk s detmi pri rozvode, prestal aj pracovať a schválili mu plný invalidný dôchodok. Teraz si podal o styk z deťmi a schválili mu, každý pondelok od 15 do 18 + každý druhý víkend prespavacka. Bol aj u súdneho znalca ,ktorý potvrdil ze je schopný sa už o deti starať. TAKŽE, moja otázka znie, ak je teraz už v poriadku a schopný sa starať o deti, bude už schopný aj pracovať? Budu mu prehodnocovať ten invalidny ?
Veľmi ma to zaujíma lebo keďže mal len invalidný na deti mi platil po 30e, ja mam dve práce a neviem kde mi hlava stoji. Je mi aj dlžný nejaké peniaze, zatiaľ som povedala nech to nechá tak, ale teraz keď je už v poriadku by som to rada začala riešiť.

lucia851
6. mar 2023

Invalidný mu ponechaju

loginexistuje
6. mar 2023

porpi ID moze kludne pracovat takze ak je schopny sa samostatne ondeti starat dokonca ich mat na noc tak nech aj pracuje napr v chranenej dielni cistocne a pod
poziadaj o zvysenie ID a ak ma dlhy tak exekucia

hyta
6. mar 2023

Máme s touto diagnózou suseda. Keby som nevedela o jeho zdravotných problémoch nepovedala by som že je chorý. Dostáva liečbu a je fajn. Je na invalidnom dôchodku. Pracovať nemôže, lebo akákoľvek psychická záťaž v práci, stres, znamená veľké zhoršenie zdravotného stavu.

autor
6. mar 2023

@hyta no ved práve, a pri deťoch nebude mať stres ? Sú v takom veku, stále vymýšľajú. Mam s toho dosť obavy.

@loginexistuje dlhý ma voči mne, mame to aj papierovo ošetrené len som čakala kedy sa dá do poriadku a očividne ta chvíľa nastala, musím to začať riešiť.

hyta
6. mar 2023

No ťažko mi to hodnotiť, ale susedovci majú 2 deti a on to zvláda, deti miluje. Viem, že užíva stále lieky a chodí na injekcie. Bez liečby by asi bolo s ním zle.

kim2028
15. mar 2023

Pri tejto diagnóze nebude v poriadku už nikdy. Je to diagnóza na celý život (mám tú diagnózu a veľa negatívnych skúsenosti aj v okolí kamarátov a tak), hoci sú relatívne lepšie obdobia ako aj horšie. Schizofrénia je ťažká diagnóza na prácu. Už 45% nezvládajú prácu, preto aj od júla by mali prehodnocovať sa všetky dôchodky možno už podľa nových tabuliek, v ktorých budú môcť už pridať. Napr. stredne ťažký stav bude môcť dostať asi po novom až 60%, pričom podľa starých je 45%. Ťažký stav dostane možno 65%-80%, po starom bolo min. 50%...

autor
30. mar 2023

@kim2028 a o deti je schopný sa starať?

autor
30. mar 2023

@kim2028 ved to je práca 24 hodín denne

kim2028
5. apr 2023

To je individuálne. Napr. ja sa zvládam celý týždeň v pohode starať o 2-ročného synovca, keď je u nás sestra alebo sme u nej... Rodičia sa smejú, že mi ide to lepšie ako jej vlastnej matke. Tak nie je to časté, čo musím strážiť... Je to 4-5x do roka tak zvládam to. Reflexy mám dobre, tak to ujde celkom. Zatiaľ si nič neublížil pri mne...