Dobrý deň. Som poberateľka invalidného dôchodku nad 70% s diagnózou schizofrénia. Prvé posudkové som mala po roku. Druhé po dvoch rokoch. Tretie už neviem. A teraz budem mať posudkové po piatich rokoch. Keď mi skončí posudkové po piatich rokoch. Bude toto posudkové posledné? Alebo bude ďalšie po nových piatich rokoch? A potom nové po ďalších piatich rokoch? Alebo ako to bude s posudkovým? Mám 37 rokov. Na schizofréniu sa liečim od roku 2006. Ďakujem za odpovede.
Ďakujem.
@fialovobiela Kedy Sociálna poisťovňa predvoláva invalidných dôchodcov na kontrolné lekárske prehliadky?
Robí tak vtedy, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu poistenca a zmena schopnosti pracovať. Prvá kontrolná lekárska prehliadka sa stanovuje spravidla po roku trvania invalidity: overí sa správnosť prognostického hodnotenia posudkového lekára; realizácia odporúčaných rehabilitačných, liečebných, diagnostických postupov; vývoj a ďalšia prognóza. Kontrolná prehliadka sa stanovuje tiež v lehote určenej pri predchádzajúcom posúdení alebo aj skôr, ak sa zistia posudkovo významné skutočnosti. Trvanie invalidity sa nepreskúmava, ak pri kontrolnej lekárskej prehliadke nebola určená lehota jej ďalšieho uskutočnenia.