Schizofrénia a invalidita

fialovobiela
11. jan 2022

Dobrý deň. Som poberateľka invalidného dôchodku nad 70% s diagnózou schizofrénia. Prvé posudkové som mala po roku. Druhé po dvoch rokoch. Tretie už neviem. A teraz budem mať posudkové po piatich rokoch. Keď mi skončí posudkové po piatich rokoch. Bude toto posudkové posledné? Alebo bude ďalšie po nových piatich rokoch? A potom nové po ďalších piatich rokoch? Alebo ako to bude s posudkovým? Mám 37 rokov. Na schizofréniu sa liečim od roku 2006. Ďakujem za odpovede.

ckocka
11. jan 2022

@fialovobiela Kedy Sociálna poisťovňa predvoláva invalidných dôchodcov na kontrolné lekárske prehliadky?
Robí tak vtedy, ak sa predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu poistenca a zmena schopnosti pracovať. Prvá kontrolná lekárska prehliadka sa stanovuje spravidla po roku trvania invalidity: overí sa správnosť prognostického hodnotenia posudkového lekára; realizácia odporúčaných rehabilitačných, liečebných, diagnostických postupov; vývoj a ďalšia prognóza. Kontrolná prehliadka sa stanovuje tiež v lehote určenej pri predchádzajúcom posúdení alebo aj skôr, ak sa zistia posudkovo významné skutočnosti. Trvanie invalidity sa nepreskúmava, ak pri kontrolnej lekárskej prehliadke nebola určená lehota jej ďalšieho uskutočnenia.

fialovobiela
autor
11. jan 2022

Ďakujem.