Ahojte dnes mi známa povedala že jej dcére zistili schizofréniu, a je teraz hospitalizovaná o jej deti sa momentálne stará ona, je s toho v strašnom šoku pretože dcéra je na deti sama, bez partnera a preto sa bojí či nemôže byť pre deti a okolie nebezpečná keďže takúto chorobu v rodine nemajú ja si myslím že ak bude brať lieky a dodržiavať liečbu tak nie? Či?
Moja sestra má paranoidnú schizofréniu a poviem ti, že ak jej nesadne liečba, veľa sa toho nezmení..
Ona ale chvalabohu nemá deti..
@zoro9836 mrzi ma co si zazil, ale to co tu pises je stav ak clovek lieky neberie, cize netreba autorku stresovat.
autorka, schizofrenia si vyzaduje pravidelne branie liekov aj spravnu zivotospravu od spanku volny cas, kontakty nepretazovat sa, atd...da sa popritom viest normalny zivot, ale da sa aj sklznut dolu, ak pacient prestane o seba dbat...
@zoro9836 akoze sa stav udrziava??? lieky ti mozu uplne bloknut halucinacie paranoje co to tu rozpravas....este raz nestresuj prosim ta zbytocne autorku, na to mame lekarov, aby to bolo ok
@zoro9836 strasis ju tu ze jej zoberu deti akoze co??? tvoja mama nebrala lieky sam si to napisal a nieje to standard, prepac ale ja som pracovala so schizofrenikmi a viem ze to neni vzdy ruzove ale do riti taketo cernoty sem podsuvat je naozaj cez....nieje to lahka choroba a treba o seba dbat cely zivot, da sa to dostat na uroven ze clovek nevie ze to ma a prave tieto momenty su riskantne, clovek polavi a moze sa to zhorsit velmi.
@zoro9836 je to vsetko o tom ako clovek k tej diagnoze pristupuje ak si da pevny rezim, vzdy na cas lieky nevynechava a podobne, mohlo by to byt v poriadku....rezim je vsak dolezity a taky clovek ak o tieto veci dba, moze sa kludne postarat aj o deti - pozor na pretazenie, deti su narocne, pomoc by sa hodila...proste aby si clovek nebral na plecia viac nez unesie a bude to ok...verit lekarom a brat ich slovo vazne, to znamena ze ak sa citim dobre, napriek tomu pokracujem v rezime aj v liekoch a nepoviem si ja to zvladam - potom by to malo byt ok....ak clovek nebude brat ani lieky ani o seba dbat je tu aj moznost ako zazil zoro, teda nie moc pekna aj s odobranim deti...ale nieje to nahoda, alebo fifty fity da sa to zvladnut ak ma clovek silnu motivaciu.
zakladom je naozaj dodrziavat liecbu, pocuvat rady lekarov, chodit na terapie a ma sancu, ze bude zit "normalny" zivot. Zazila som dvoch ludi s touto diagnozou a oni patrili do tejto kategorie poctivych pacientov. Normalne ziju - pracuju, maju deti. Len to trvalo isty cas, kym sa nastavila spravna liecba, na to sa treba pripravit, ze kym sa najdu spravne lieky, moze to trvat. Ale ked vytrva a bude mat podporu v mame a detoch, tak to zrejme da. Hlavne, nech teraz neluska ziadne taketo fora, lebo sa z toho zosype. Hlavu hore a treba verit, ze to dobre dopadne a naozaj sa zverit do ruk lekarom.
@zoro9836 niesom lekar, ale social...ale pri praci so schozofrenikmi mi hovorila lekarka, ze i ked fajcenie nepodporuju lebo rakovina pluc atd, vraj toleruju a nepindaju lebo neviem preco s tymito liekmi to vraj posobi na diagnozu celkom dobre....ale ostatne zavislosti urcite nie 🙂
@zoro9836 cize rezim aj v cigaretach, vzdy a vsade!
@pazdura záleží na tom, akú formu má. Sú jedinci, ktorí majú fakt divne stavy, typu že raz som vpohode úplne a inokedy mam chuť zabiť svojho partnera/deti, a sú ľudia, ktorí si len po plačú keď im je ťažko.
@pazdura schizofrénia je zložité ochorenie a je veľa druhov a aj príznakov, od takmer nezávažných až po tie hrozivé... dôležité bude čo povie lekár a ako sa nastaví na liečbu, v dnešnej dobe je veľa preparátov, dokonca aj depotné kde sa chodí mesačne na injekciu (v CZ je, snáď aj tu) pri zaliečenom ochorení človek dokáže pracovať, fungovať - tiež závisí od konkrétneho druhu a to ako liečba zaberie. Určite je dôležitá podpora okolia a povzbudenie.
ja mám túto chorobu. Ja by som nedokázala mať deti, bála by som sa,. že im ublížim. Lebo mám myšlienky, že malý synovec mi robí napriek, motá vlnu, zhodí orchidee a že mu robím zle... ale kamarátkina sestra mala tiež takú chorobu a kludne jej nechávala na stráženie synčeka... Záleží od symptómov, ktoré má tá tvoja kamarátka