Schizofrénia

jaro1234444
20. okt 2024

Ahojte, zvyknú človeku so schizofréniou často priznávať Invalidný dôchodok a keď ho priznajú zvyknú ho ponechať ak je ochorenie v remisii dlhšie alebo naň môžu siahnúť?
Priznali mi totižto čiastočný ID na túto diagnózu, liečim sa na ňu a poctivo beriem lieky, chodil som aj na terapie. Liečim sa viac menej len ambulantne , doktorka mi dala takúto diagnózu, aj psychologička potvrdila výsledkom ktorý mi vyšiel dosť zle. Už detská doktorka myslím mala podozrenie na toto ochorenie, tam som mal prvú epizodu asi. Momentálne sa liečim asi 3 roky na schizofréniu už u dospelej doktorky a od apríla mi priznali ID.
Myslíte že postačí ambulatná liečba na to aby mi ho ponechali a posudok psychologičky?
V nemocnici som odišiel po pár dňoch, dali mi zlé lieky a nesadol som si s doktorkou tak som podpísal reverz, to už bola ale zaliečená tá akútna fáza, takže ma pustili aj keď nechceli a celý deň mi trvalo sa dostať odtiaľ lebo vraj je to vážné a napísali mi aj tak inú diagnózu.

kim2028
22. okt 2024

Tak nedá sa to vyliečiť. Stredne ťažký stav má už trvalú istotu ID v prílohe 4, keďže je tam 45-60%. Odpoveď na otázku je, že mal by byť ID zachovaný, ale % sa môžu meniť či už nahor alebo nadol, ale najmenej tých, čo 45%. To garantuje zákon a stačí to na ID bohato... Na schizofréniu sa prihliada trochu inak a netreba sa báť ani lepšieho stavu nejakého dočasného, keďže aj tí lekári si uvedomujú, že je to ťažké ochorenie v akútnej fáze. So sociálnou poisťovňou si nemôže byť človek vždy úplne istý. Tiež majú asi stále školenia, že ako majú posudzovať pokles pracovnej činnosti, keďže tie ich zákony a prílohy sa menia občas a je to živý proces. Podstata je stále rovnaká...

jaro1234444
autor
22. okt 2024

@kim2028 ja mám 60% teda už podľa nového som bol posudzovaný, ide o to že zákony sa stále menia a človek nikdy nevie. Iba som chcel vedieť názor, či ak je človek dlho v remisii zvyknú ID odobrať alebo záleží od toho aký posudok napíše doktorka. Aj psychologický dosť zaváži ale neviem ako mi vyjde nabudúce. Tak hádam ID neznížia alebo nezoberú hneď po prvej kontrole

kim2028
22. okt 2024

Ta na psychologičku prihliadajú asi len prvýkrát. Väčšina ľudí nedáva to ani, lebo už nevyžadujú to väčšinou. Len na prvú posudkovú chcú také vecí, aby vylúčili omyl a vedeli zadeliť medzi stavy... Väčšinou kto kde sa zatriedi, tak aj tam už bude... Nepomôže ani zhoršenie stavu... Teda aspoň, čo to sledujem. Miestami je to choré. Stačí, že niekto niekde pracoval a tie % má nižšie potom... Ani pri relapse nedajú väčšinou viac.... Najlepšie je zosypať sa úplne už na začiatku... :D

jaro1234444
autor
22. okt 2024

@kim2028 aha myslíš že pri ďalšej posudkovej už psychologicky posudok netreba? že stačí doložiť papiere od psychiatra kontroly a tak?

kim2028
22. okt 2024

@jaro1234444 Ta väčšina ľudí neprikladá a nechcú ani dopĺňať potom to. Aspoň, čo mám kamarátov... Ja dám občas, ale len viac menej kvôli obrazu, aby si urobili. Teraz bude asi 3. komisia tak dám aj psychológa, aby som mal. Minule som na 2. komisiu nedal ani, lebo bol COVID a už nechceli. Či bude to na niečo tak neviem...

jaro1234444
autor
22. okt 2024

@kim2028 chápem ťa , ale to ti môže len pomôcť ten posudok a vraj aj to dosť zaváži pri priznaní alebo ponechaní. Mne dali ID viac menej aj bez hospitalizácie hoci nie plný, tak neviem podľa čoho to hodnotia. Bol som uznaný za stredne ťažkého podľa nových tabuliek teda na 60% až hornú hranicu.
A ak sa môžem spýtať ako často mávaš kontroly na sociálke? mne dali o 3 roky od priznania. Poberáš ID už dlho?

kim2028
23. okt 2024

Mladým tak dávajú každé 3 roky. Ja som tiež mladý relatívne. Čakám už jeden rok na výzvu na posudkovú a nikto zatiaľ nič neposiela. Neviem koľko som na ID presne, ale tak asi 7 rokov... 8 rokov mám diagnostikovanú schizofréniu a musel som čakať 1 rok skoro...

jaro1234444
autor
23. okt 2024

@kim2028 aha takže lekársku prehliadku si mal určenú už minulý rok a stále nič? ale tak to je dobre šak, asi nestíhajú

kim2028
27. okt 2024

@jaro1234444 neviem však ani, čo napísal lekár. Len myslím si, že po 3 rokoch, ale je možné že mám až po piatich... tak ešte relatívne času. termín posudkovej kontroly určuje lekár. Myslím si, že vyhadzuje im to systém nejako, že oni nesledujú to. Pošlú potom vždy len výzvu...

jaro1234444
autor
27. okt 2024

@kim2028 tak ja mám ešte čas do 2027, dúfam že ma nepredvolajú skorej až teda apríl 2027 ako je napísané. Aj to som sa chcel spýtať že ako to kontrolujú vlastne ak majú toľko dôchodkov posudzovať ale šak napísal si, díki.
Ja sa spolieham na to že hneď na prvej posudkovej mi ho nezoberú aspoň, ale zas celý život mi ho určite nenechajú ak by som bol stále v remisii a psychóza sa už nedostaví. 40 rokov na ID asi nebudem

kim2028
28. okt 2024

Treba chodiť riadne na kontroly každý mesiac a niet sa čoho báť. Na dôchodky nezvyknú pri tejto diagnóze siahať, lebo si uvedomujú aj tamtí, čo o tom rozhodujú, že je to ochorenie bohužiaľ na celý život, hoci je to bez psychózy dlhší čas. Osobne mám obavu, že ako ma posúdia, keby volali teraz na prelome rokov na základe 5 papierov, lebo ja nebudem mať toho ešte viacej. O jeden až dva popýtam psychologičku, mám zo stacionára, možno akurát 3 budem mať z ambulancie. V súčasnosti mám len 2 papiere za posledný rok (raz stacionár, raz ambulancia), ale chcem do konca roka doplniť ďalšími... Od psychologičky môžem pýtať niečo hocikedy... Ona pozná ma ešte najlepšie.

jaro1234444
autor
28. okt 2024

@kim2028 ano na kontroly chodím poctivo, aj lieky beriem lebo treba proste. Len do špitálu už nechcem ani mať psychózu lebo nebolo to príjemné. Čiže hádam bude ochorenie pod kontrolou, len negatívne príznaky sú stále prítomné, to poznáš asi aj ty veľmi dobre a hlavne tie sú najväčší problém z hľadiska práce lebo pozitívne pominú po čase ale negatívne sa ťažko ovplyvňujú liečbou. Aj toto myslím že by mali brať do uvahy, veľa schizofrenikov ani riadnu psychózu nemá ale majú negatívne príznaky.

To že chodíš na stacionár je super, myslím že ak budú vidieť že sa snažíš tak aj to môžu brať do uvahy. Určite treba robiť nejaké pokroky a činnosti menšie ako napr. domáce práce a tak, na prácu na plný úväzok sa ani ja necítim, tak hádam dôchodok nechajú tak ak by som si dal spraviť aj posudok psychologa ešte.