Schizofrénia

15. máj 2024

Zaráža má, aký máme tu na SK systém čo sa týka psychicky chorých ľudí. Máme v okolí jednu osobu, vyrástla v slušnej rodine, ale ona sa vždy vymykala. Momentálne má za sebou pár pokusov o samovraždu, silný alkoholizmus, počas ktorého ohrozovala svoje deti na živote a dokonca dvom ľuďom aj ublížila na zdraví. Skončila v base, potom na liečení. Momentálne je vonku, zase pije, je nebezpečná, lebo kombinácia liekov a alkoholu..... No a teraz ta situácia.... Keďže si odsedela basu, nikto jej už nič nemôže. Piť by samozrejme nemala, lebo je pod vplyvom agresívna a schopná hrozných veci. Ale hold, trest si odsedela... Rodičia ju chceli udať, ale nemajú ( zatiaľ) zaco. Takže teraz je len otázka času, čo a komu urobí. Rodina je na prášky. Máte nejaké skusenost s takýmito ľuďmi? Alebo ako sa to dá riešiť? Či len čakať?

colsami
15. máj 2024

To nie je pravda ze jej nikto nic nemoze, za to, za uz bola v base. Akonahle robi nieco protizakonne alebo ohrozuje seba alebo druhych, treba volat policiu. A ti uz potom riesia dalej podla zavaznosti stavu, ci "len" riesenie na policii, alebo nutena hospitalizacia a odvoz atd.
Navyse v situacii kedy ohrozovala na zivote seba ci druhych su uz moznosti zbavenia svojpravnosti, umiestnenie v zariadeni, atd atd. Viem o com hovorim, riesila somm podobny pripad v sirsej rodine. Takze treba si vyzistit viac o moznostiach.
A ano, je to neprijemna situacia....

ivanabat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pribinak
15. máj 2024

Celkom nerozumiem ….. Keďže si odsedela basu, nikto jej už nič nemôže……to je nezmysel. Spácha trestný cin, tak pôjde sedieť zas.

Vec je taka, že pokial naozaj nič neurobí mimo zákon, tak je slobodná.
Ak niekoho ohrozuje na živote, alwbo seba, tak treba volať 155 158

Ešte je tu otázka či dodržiava liečbu a chodí na kontroly

alickapusinka
15. máj 2024

V prípade že sa rodičia budú báť môžu rodičia podať návrh na zabavenie svojprávnosti podať na súd ak súd urči opatrovníka môžu ju dať do ústavu. Ak dajú návrh na súd tak môže nariadiť že ju budú môcť umiestniť do sociálneho ústavu.

januska12323
15. máj 2024

Trest si odsedela za čin, ktorý sa už stal. Spraví ďalší čin, zase sa bude riešiť. Kým nič nespraví nemajú ju za čo zavrieť.

autor
15. máj 2024

@januska12323 to chápem. Ale keď ma raz diagnózu uznanu, že je nebezpečna pri požití alkoholu, tak by tam mal byť ja neviem... Celoživotný probacny dozor alebo čo.

macinko321
17. máj 2024

Sucitim. My sme mali podobnu situaciu s dospelym starsim rodinnym prislusnikom. Na plnom invalidnom dochodku, viacere neurologicke a psychiatricke dg, silny alkoholizmus. Na nutenu hospitalizaciu musi dat odporucanie lekar. Na zaklade toho mozete zavolat sanitku v sprievode policajtov a vtedy hospitalizaciu dana osoba odmietnut nemoze a musia ho/ju zobrat. Problem je, ze aj ked nesmie odmietnut hospitalizaciu, co je cca 2 tyzdne, zalezi od stavu, moze nasledne odmietnut prevoz na dlhodobe liecenie, napr do Pezinka (ak si to dobre pamatam). Co sa tyka pozbavenia opravnenia vykonavat vybrane ukony (uz to nie je uplne zbavenie sa svojpravnosti), odporucanie pise lekar, s tym k pravnikovy vypracovat navrh, cely proces moze trvat aj dva roky a dlhsie, zalezi od sudov, ci si zaplatite zrychlene konanie atd atd. Konala by som urcite cim skor v pripade takejto vaznej situacie. My sme to mali oproti Vam este velmi velmi dobre. Drzim palce.