Ahojte. Máte niekto skúsenosť so schizofreniou? Jedna baba v našej rodine ju má potvrdenú. Od puberty s ňou boli problémy, fyzicky napadala rodičov, v partii keď si vypili atď. Ale to sa vždy nejak ututlalo. Vážnejšie to začalo posledné roky,chcela sa viac krát zabiť, vydierala muža. Teraz má deti ( splodene pod vplyvom alkoholu), tie ohrozovala na živote, muža aj ďalšiu osobu fyzicky napadla, skončili na chirurgii... No proste hrozné veci porobila, skončila v base, potom na liečení.... Najhoršie, že silou mocou chce ďalšie dieťa, asi s hocikým....
Má bábätko, je mi ho veľmi ľúto, je vôbec možné, aby sa takáto osoba dala nejak dokopy? Prípadne ak by sa dala dokopy, je možné, že jej to dieťa zveria? Lebo predsa len je to celoživotná diagnóza a ona je ozaj pre svoje okolie nebezpečná. Môžu ju v zhoršení psychického stavu umiestniť v nejakom ústave aj na stalo?
@anjelicek26 čiže deti budú mať pri nej zo života peklo.
Ak mas pocit ze sa nesprava dobre k detom treba to nahlasit na urady.
@domkakvet lenže ona má také fázy. Niekedy sa stará normalna. Keď to na ňu prišlo chcela ich zabiť, za to sedela v base. Lenže ani jej muž nie je celkom normálny, keď jej to odpustil. Ja by som ju už k deťom nepustila. Aj keď mi je jej na jednej strane ľúto.
To je povaha a ochorenie to sťažuje, keď má akutnú fázu. Sama mám schizofréniu, ale o syna sa poctivo starám aj keď je zle a nikdy by som ho neohrozila. Takže nezmení sa, stalé to bude kolotoč dobré a zlé správanie voči rodine a ďeťom.
mozu ju umiestnit ked niekoho ohrozuje, musi bar lieky, tiez som tu ziadala o rady pre kamaratku co sa mi ozvala po 20 rokoch...zakon je v tomto na hovno ze sa caka kedy niekomu ublizi potom ju mozu nasilne leicit
a aj sa lieci? lebo neliecena, to moze byt ako neriadena strela. S liekmi a kvalitnou terapiou by sa mohla dat dokopy, ale teda musi sama chciet a rodina jej musi byt oporou.
Treba, aby sa zacala liecit u psychiatra. V dnesnej dobe vedia medikamentoznou liecbou umoznit, ze clovek vie fungovat (skoro) ako zdravy
Pri niektorych pripadoch by mala byt nariadena sterilizacia :( Hlavne tento typ psychickej poruchy je v znacnej miere dedicny, a nie, neverim, ze sa osoba, ktora je uz v takomto stave da nejako dokopi :( Co sa tyka ustavou, take iluzie by som si nerobila, ze sa rodina natrvalo zbavi problemu :( Ona moze a bude mat lepsie fazy, ked bude bez alkoholu na dobre nastavenych liekoch, tak ju zas pustia... prestane brat lieky, zacne pit a zas je to volakde...