RTG chrbtice

10. aug 2024

Ahojte má nejaký význam RTg chrbtice? Čo tam vlastne vidno? Je tam vidieť prípadný zápal ischias? Alebo nejaký nádor kosti alebo len niečo základné

gubcikova
10. aug 2024

Skolioza, zakrivenie chrbtice

janinah
10. aug 2024

má,hadam by niekto ordinoval bezvýznamné vyšetrenie?

viestta
10. aug 2024

@janinah toto je strasne, kolko ludi so mysli, ze vie vac ako doktor...

gemerka17
10. aug 2024

Je vidieť základné deformity ako kyfoza, lordoza, skolioza. Následne zlomeniny. Zapal nie je možné z toho určiť. Pre dospelého človeka a pri riešení bolesti chrbtice je to veľmi veľmi orientacne vyšetrenie, nedokáže určiť presnú diagnozu. RTG sa často robí lebo také sú postupy. V podstate pri bolesti chrbtice dospelého človeka ani nemá byt v neporiadku.

bublinka1426
10. aug 2024

@gemerka17 ok a co potom dalej, lekar da PN a ides sa reahbilitovat ci ako, posielaju na ct ci mri ci co.

gemerka17
10. aug 2024

@bublinka1426 všetko záleží aké sú príznaky bolesti chrbtice. Väčšinou dospelý pacient prichádza keď bolesť vystreluje do končatín a je to teda platnickovy problém. Tam by mal neurolog poslať na MR a následne rehabilitácie. Pacient si ma najist fyzioterapeuta, ktorý ho naučí poriadne cvičiť a pravidelne chodiť na masáže/mäkké techniky. Pri riešení problémy s chrbticou to stojí ľudí nemalo finančných prostriedkov.
Problém je, že lekári sa vyhybaju poslanie pacienta na MR a pacient často krát sa dostáva k tomuto vyšetreniu veľmi neskoro a z menej záväzného problému sa stane vážny problém často krát odsudeny na operáciu. Príbehov je dosť aj tu na MK.

bublinka1426
10. aug 2024

@gemerka17 vravela som ze mne to ide do prstov na nohe uz. ale prv ma dala na rtg a idem si po vysledok. a teda mne sa to zhorsilo posledný rok co manualne pracujem.

bublinka1426
10. aug 2024

@gemerka17 na mri ze je to drahe ze prve musia na rtg poslat. mi povedala.

gemerka17
10. aug 2024

@bublinka1426 postup lekára, ktorý sa bojí. Ale s tvojimi príznakmi máš byť po RTG, poslaná hneď na MR a až následne rehabilitácie. A úprimne co teba po tom, ze MR je drahé, ty si platíš zdravotné poistenie a keď vyšetrenie potrebuješ, nemá ťa to čo zaujímať.

bublinka1426
10. aug 2024

@gemerka17 so mnou sa predosla lekarka hadala, ze nepotrebujem obyc sono na oblicku a mam tam nalez.
takze nechapem, cely zivot platime a totalne s tebou suhlasim
ja sa pomaly doprosujem uz aj na obyc UTZ

gubcikova
10. aug 2024

@gemerka17 mňa tiež neurologička poslala najprv na RTG krčnej a križovej oblasti. Následne pozrela výsledky a poslala na MRI hlavy. Čakám teraz na výsledky a možno bude následne vyžadovať MRI inehj časti

bublinka1426
10. aug 2024

@gubcikova a si teraz PN? lebo ja mam kazdodenne bolesti uz

gubcikova
10. aug 2024

@bublinka1426 áno OL má dal na PN. U neho som bola prvý x. On má poslal na cievne a na ortopédiu, ale ja viem že to není ortopedický problém. Cievne som mala ok a na ortopédiu má dali až 29.8 čo som na nich pozerala že ja mám akútne problémy. Vybavila som si neurológiu a od neho len vypýtala výmenný lístok. Najskôr som nechcela ísť na PN ale ja robím čašníčku a momentálne som na tom tak že stále krivam a prejdem tak pol hodinku a musím ľahnúť. A OL sám má nútil do PN,že v mojom stave určite so roboty nie.

gubcikova
10. aug 2024

@bublinka1426 neurologička hneď predpísala injekcie a lieky od bolesti. Som doma od 22.7. a dní mám ako na hojdačke, raz je dobré potom zle. U mňa bolo najprv podozrenie na boreliózu, tá vraj nie je a teraz na sklerózu multiplex. Takže čakám na výsledky magnetickej a neurologicke idem 21.8 takže uvidím čo ďalej.

bublinka1426
10. aug 2024

@gubcikova mam to podobne, idem ti pisat spravu

bublinka1426
10. aug 2024

@gubcikova lieky mam millgama guajacuran a aflamil

stanulienkat
10. aug 2024

@gemerka17 prepáčte, ale nie je to postup lekára ktorý sa bojí. Rentgen je základna vyšetrovacia metóda, ktorá vie odhaliť príčinu a problem. Nie, nie je to jedno- aj keď si človek platí zdravotné poistenie, tak lekár, poisťovňa aj celý ten ansábel okolo má konať tak aby šetril finančné prostriedky. To, že ty si platíš v mesačne napríklad 40 € do zdravotnej poisťovne a minies 280e je dosť podstatný rozdiel a nerobia sa vyšetrenia hneď najdrahšej ceny. Takéto zmýšľanie ľudí je podľa mňa úplne strašné. Tvoja dcéra keď pýta šaty Dolce & Gabbana za 1900e tiež je ich kúpiš? Alebo jej ich kúpiš v New yorkeri za 15 €? Poslúžia jej skoro rovnako. Ľudia sú ešte od socializmu zvyknutí, že prídu k lekárovi a ordinujú si najdrahšie odbery a vyšetrovacie metódy. Čo je úplne šialené na Slovensku. A potom sa všetci čudujú, že nie sú peniaze na iné veci v zdravotníctve.

gemerka17
10. aug 2024

@stanulienkat nech sa páči, môžeš tu všetkým zhrnúť ake diagnozy vie RTG odhaliť ak pacient prichádza k lekárovi s bolesťami chrbtice. Bavíme sa čisto o chrbtici. V prípade iného problému je samozrejme postup iný. Môžeš spustiť, čakám. Sú proste diagnózy, kde treba tu techniku využiť. Podavas tu taky postoj lekárov, že len nech to nestojí veľa, poslať pacienta preč so špekulatívnou diagnozou je úplne v poriadku a o nasledne následky poškodenia zdravia u pacienta, ktorý nebol dostatočne skoro spravne liečení to je prirodzená súčasť života. Hm a prečo sme asi v popredí pri odvratitelnych umrtiach a nie nie je to len, že pacient sa nestará o svoje zdravie a prišiel neskoro. Úprimne tvoje prirovnania sú úplne od veci (si snáď robíš srandu porovnávať kus oblecenia a rozdielnu diagnosticku metodu) a postoj taky, čo najviac asi ublížiť pacientovi. Fakt sa nad sebou zamysli. Neuveriteľné.