Dobrý deň. Mala som menší úraz a doktor po prezretí mi diagnostikoval roztrhnuty predný krizny väz. Dá sa s tým fungovať? Laparoskopiu som zatiaľ na chcela.... Nohu ohnem na cca 100 stupňov. Nejaké skúsenosti? Ďakujem
@jaankaa22 čiže na slepo. Poskodenie kriznych vazov vie ukázať len magenticka rezonancia. Pokrutenie kolena je len veľmi veľmi hrubý odhad, nikto netuší co v tom kolene máš a artroskopia (nie laparoskopia, ta je pri brušnej dutine, artroskopia je pri kĺboch) sa už nepouziva ako diagnostická metóda, najprv je vždy magnetická rezonancia aby sa vedelo co všetko v kolene je. Úprimne okamžite zmeň lekára. Neviem čo to máš za debila, že ti pokruti kolenom, vynesie diagnózu a pošle ťa na operáciu. Chorý prístup, na zobratie diplomu.
@gemerka17 keď som sa pýtala na magnetickú, povedal mi, že to je len 50%...najlepsie je artroskopia, keď do kolena zavedie kameru a vidí, čo je poškodené... Zatiaľ fungujem bez artroskopie. Koleno ma obmedzuje iba tak, že ho nezohnem úplne.... Dal mi posilňovacie cviky na sval stehna...
@michaela329 cca 7rokov dozadu som mala artroskopiu toho kolena, ale to som nemohla chodiť.... Momentálne môžem len s menším obmedzením...
@jaankaa22 magneticka rezonancia zobrazi koleno veľmi dobre. Treba ísť ma kvalitnu a bude to 100%. Zato artroskopia na slepo ma za následok, že si kopec toho nevšimne co je poskodene, sama som bola toho svedkom ako babu operovali len tak a po operácii koleno bolelo ďalej a až následne ju poslali na MR a ukázalo to ďalšie chyby v kolene. Fakt nebuď naivná a hlúpa (prepac za vyraz), ide o tvoje zdravie. Neviem prečo by si sa len tak mala dat zbytočné rezať a byt PN, keď magneticka rezonancia nahrádza toto všetko v lepšej kvalite, najmä bez poškodenia tvojho zdravia, vyšetrenie nebolí a je neinvazivne. Čiže áno fakt treba veľmi rýchlo zmeniť lekára, úbohé vedomosti a prístup. Normálny operater si nedovolí robiť artroskopiu bez podkladu ako MR, nikdy nevieš čo v tom kolene všetko je.
@gemerka17 tiež si myslím, že magnetická je najlepšia a všetko ukáže... No on mi povedal, že je iba 50%.... Na magnetickú treba ale odporúčanie a neviem, či mi ho dá... Sestrička hovorila, že na čo sa zbytočne ožarovat, keď mi diagnózu určil... 🤷🏼♀️ Ja som, že počkám cca mesiac (koncom mesiaca ideme aj na dovolenku) tak aj skrz toho nechcem moc artroskopiu teraz... Neviem, či budem po nej ok dovtedy.... Chodiť sa mi dá, akurát to nieje 100%
ja som si na lyžovačke poranila koleno. MR ukázala poškodený meniskus a na operácii zistili, že mámnatrhnutý predný krížny väz a poškodenú chrupavku. Ale každopádne na MR treba ísť. Len tak hmatom, no neviem.
@jaankaa22 magneticka rezonancia nie je žiarenie. To kľudne môžeš absolvovať každý deň pocas roka. (CT a RTG je žiarenie). Čiže lekár setri na tebe, aby ho poisťovňa nenahanala, že vystavil ziadanku na drahšie vyšetrenie. A áno s týmto prístupom co ma lekár, ti ziadanku nedá. Proste sa bojí a je vedomostne slabý. Jediná cesta je zmena lekara, rieš fakt prosím ťa dobrého ortopeda, ideálne traumatologa (sú lepší). K tomu povodnemu sa nevracaj, zbytočné strávený čas a nikam sa nestanes, len ti viac ublíži.
@jaankaa22 mám ho pretrhnutý už 10 rokov a fungujem normálne. Do väzu si hrabať nenechám a vzhľadom na to, že už mám 42+, tak už to ani nemá význam. Ja som si to vtedy urobila tak šikovne, že som si nielen pretrhla väz, ale aj nalomila meniskus. Ten som si nechala zoperovať pred dvomi rokmi.
@jaankaa22 mňa doktor pozrel a odlifroval na MR, ktorá dala jednoznačný výsledok. Ale ja som hneď nebežala "pod kudlu", pretože ma to nebolelo ani nijako neobmedzovalo. Až pred tými 2 rokmi ma začalo to koleno pobolievať pri chodzi do schodov, tak som šla znova na MR a potom som sa dohodla s mudr, že mi spravia ten meniskus. Odvtedy je pokoj👍
@jaankaa22 jednoznačne. Už teraz sa popozeraj po nejakom aj keď znamená, že za ním pôjdeš 100 km. Koleno treba poriesit. Kym dostanes termín bude trvat aj mesiac, dva. Ja by som dnes hladala niekoho vychyteneho a zajtra volala o termin. Fakt lekári sú rôzny a veriť, že každý lekár je schopný to je len cesta ako si ublížiť. Ten tvoj ortoped ani diplom nemal dostať.
@jaankaa22 dcéra mala úraz,pri ktorom sa jej roztrhol krížny vaz a narušil meniskus+ sa odluplo z chrupavky.To,že je čas roztrhnutý,tak väčšinou ukáže už to,že je krv v kolene a to,že nevieš úplne ohnúť nohu je väčšinou spôsobené tým,že máš natrhnutý meniskus a nejaký ulomok.Dcere urobili magnetickú,na ktorej sa potvrdili tieto 3 veci a do mesiaca sa jej robila artroskopia,pri ktorej bola obrusena chrupavka,poškodený meniskus obstrihaný,pretože zašiť sa dá len vo veľmi krátkej dobe a odstránený väz,pretože by zbytočne zavádzal...potom musela začať poriadne rehabilitovať,posilňovať svaly hlavne na stehne treba.Mala len 14 rokov pri uraze,takže cca po 2 rokoch jej robili plastiku krizneho väzu,brali jej šľachu z predkolenia.Pokial niesi športovkyňa,tak by mohla postačovať len artroskopia,aby ti koleno vyčistili od úlomkov a potom budeš musieť cvičiť,lebo pokiaľ budes mať svaly na nohe slabé,tak koleno ti bude behať a tým sa bude stále viac opotrebovavat.
@jaankaa22 ..a neviem odkiaľ si,ale ak máš blízko Ba,tak dcéru operoval Dr.Vaňo na Kozej ulici..Je to súkromná klinika,ale boli sme veľmi spokojní!
@stranakovazuzana0 ja som pred 7 rokmi mala úraz pri lyžovaní, artroskopiu mi robili hneď na druhý deň. Tiež mi vytiahli krv z kolena. Mala som roztrhnuty predný krizny väz. Plastiku som si nedala. Týždeň dozadu som mala menší úraz na to isté koleno... Vo štvrtok mi vytiahli krv, len 15ml. A odporučil artroskopiu, odmietla som. Chcela by som magnetickú, nech sa potvrdí diagnóza.... Športovkyňa niesom, preto som vtedy nešla na plastiku. Momentálne mi kázal cvičiť cviky na posilnenie svalu stehná a dal mi tabletky. Zvažujem však ešte iného ortopéda, ak by ma ten poslal na magnetickú
Ahoj, ja som musela ìsť na operáciu, nevedela som fungovať s roztrhnutým...
@jaankaa22 kolegyňa tak bola nútená fungovať pol roka, čakala na termín operácie. Ale dosť ju to obmedzovalo, na operáciu sa tešila 🤷 Fungovala s tou podporou (ortezou?). Ale teda dosť obmedzene, po operácii a rehabilitácii sa vrátila veľmi spokojná.