Dobrý deň , chcem sa spýtať či máte niekto skúsenosti s týmto ochorením kože, ako sa dá zmierniť rosacea čo používate a čo by Ste nemali používať. Chcem sa spýtať mám čerstvo zakúpený retinal 0,5% G&G a vitamín C tiež od G&G a niamicid, myslíte že to môžem použiť alebo skôr sa mám tomu vyhnúť. Nesmierne ďakujem za vašu radu
Bry! Všeobecne liečba rosacey patrí do rúk kožného lekára, ale čo sa týka starostlivosti, tak skôr minimalizovať dennú rutinu - jemné čistenie nepenivým čističom a skľudňujúci krém (napr. Cica -krémy). Určite používať SPF aspoň 30. Vit. C aj niacinamid sa môže používať, ale začínaj na nižších koncentráciách a radšej to zavádzajte postupne 🙂 . Veľa kožných lekárov ponúka aj online konzultáciu práve na takéto denné rutiny - možno by nebolo zlé to vyskúšať 🙂
@katus2323 Ahoj, moj brat sa s tym trapil ai 3 roky. Nic na dlho nepomahala. Najviac mu robil problem prechod z tepla/do zimy (hraval hokej), posilnovanie s tazkymi vahami alebo po intenzivnom sporte (hraval bedmintom). Minuly rok v marci dostal covid, dost tazky priebeh mal, musel byt aj v nemocnici a dostavala kortikoidy. Tie kortikoidy bral dlhsie, lebo to sa pomaly znizuje davka. No a tvar vtedy nikto nejako neriesil, az si potom vsimol, ze teda ta rosacea uplne zmizla a odvtedy sa klop-klop-klop neobjavila. Predpoklada, ze asi po tej liecbe silnymi kortikoidmi sa to ukludnilo....nic ine nemenil..ale predtym bol z toho naozaj zufaly, ziadna liecba mu nezaberala dostatocne e teraz ma plet ako detsku prdelku..