Ahojte. Chcela som sa spytat, ci ma niektora z vas skusenost s tym, ze rok po covide sa vam zmenila chut a cuch. Covid sme dostali minuly rok koncom januara. Nanestastie som bola tehotna v 7tt, ale chvala bohu vsetko sme zvladli a uz mame doma 4 mesacnu slecnu. Pocas covidu som klasicky stratila cuch aj chut, no po cca 3 mesiacoch sa mi vratili a cele tehotenstvo som fungovala super. Vsetko sa zmenilo cca 3 tyzdne po porode v septembri. Zrazu mi zacalo hrozne pachnut a chutit vsetko maso, pridali sa dalsie potraviny zemiaky, mrkva, cuketa a vela dalsieho. Moj milovany parfem smrdel ako moč, zacali mi !smrdiet ludia!😢 tak divne močovinovo, dokonca mi smrdi aj cerstvy vzduch😫 je to strasne, neda sa to ani opisat. Niektore vone ani nerozoznam- Matu, ryby, citrusy, cibulu atd. ani neviem identifikovat... Ked sa babatko pokaka, ani necitim, ze ma plnu plienocku☹️ Je mi strasne divne, ze to prislo skoro rok od nakazy a po tehotenstve. Nemate prosim niektora podobnu skusenost? Da sa s tym zit, ale je to velmi obmedzujuce a neprijemne😞 preto by dom to rada riesila, len neviem kde zacat. U obvodnej? Na ORL? Dakujem za kazdu radu, alebo skusenost.
taketo nieco ma kolegyna po ockovani. ludia jej smrdia, jej chlap jej smrdi.
no skus to prekonzultovat s dr. uvidis co ti povie.
@mirulka167 mne sa asi pol roka po prekonaní Covidu stalo to, že mi začala strašne smrdieť normálna zeleninová paprika. A tiež som ju nemohla ani cítiť. Pri covide som stratila čuch. Postupne sa vrátil. A táto paprika sa lepší len veľmi pomaly.
Ja mam tiez po kovide oslabeny cuch a aj zmenenu chut na vselico mozne a tiez neviem ci sa to da nejako liecit. O tomto sa nejako ziadne zdravotne debaty nevedu, nikde nic nepocujem co na to a ako to riesit, tiez len cakam.
Ale co citam, si na tom horsie. Myslim, ze mne sa to pomaly zlepsuje, tak asi len cas zatial je najlepsi liek.
A tiez som z toho smutna, lebo tieto zmysly su tiez dolezite. A az bez nich si to clovek uvedomuje.
@mirulka167 ja som covid mala oktober 2020, cuch, chut sa mi vratila po 2 tyzdnoch. 3 mesiace na to mi zacalo smrdiet tolko veci, napr. rozky, horalky, chrumky, kava, vyprazane maso, parfumy, pot mi smrdi po cibuli, avivaz, ked som vesala pradlo. Stacilo, ze som otvorila skrinu, proste smrad. Zhruba po 2 mesiacoch uvedene potraviny presli a zmenilo sa to na salatovu uhorku, papriku. Trva to uz rok, co mi obidve potraviny vadia. Je to uz vela casu, myslim, ze sa to uz nikdy nenapravi. Lekar na to odpoved nepozna, len kyvol hlavou, pritakaval. Parfumy mi stale pekne nevonaju a co som si vsimla posledne 2 tyzdne, ze pradlo zacitim zas tym smradom.
@mirulka167 zit sa s tym da, len je to neprijemne. A ked to niekomu poviem, vela ludi tomu nechape, aj tí, ktorí prekonali covid a nestretli sa s tym. Mam pocit, ze si myslia, ze si vymyslam. Co by som dala vsak za to, keby to bolo tak ako pred covidom. A zabudla som, v tych zaciatkoch mi smrdel aj cerstvy vzduch. Ako si pisala ty. A podla tychto komentarov vidis, ze ako sa dokaze cuch menit aj po mesiacoch
inak cuch sa moze menit, ja som ako tehu prestala pouzivat avivaz, teda nei koli tehu, ale koli tomu, ez som prala detske veci a tam sa avivaz moc neodporuca. samozrejem som ju tiez potom nejaky cas nepouzivala a ked som chcela zacat, avivaz mi nenormalne smrdela. je to strasne silna a umela vona. odvtedy ju nepouzivam a to ma dcera 11r. niekedy pouzijem nejaky tekuty praci prostriedok, alebo praci prach, ktory je vonavejsi. pouzivala som jeden prach na pranie, teraz si nevspomeniem ako sa vola a ten pekne vonal, len som uz nan dlho nenatrafila. vona po prachu nie je zas prirodna, ale nie ej taka extremne prenikava, ako do avivaze.
@elenajezova mne tiez paprika. Nemozem ju sni citit. A to som ju milovala. A kava. Ta najlepsia popradska kava mi smrdi ako precurana podkanmi. Uz rok nepijem inu iba nescu z mliekom.
A mnoho ineho ale nie uz tak strasne zretelne ako tieto dve veci
@mirulka167 Tak este to mozu byt aj hormonalne zmeny. Ja som rodila koncom 2019 a niekedy v prvej polovici 2020 sa mi sprotivili niektore mliecne vyrobky svojou chutou a vonou. Take, na ktorych som si predtym pochutnavala a zrazu som ich ani takmer nedokazala dojest. Covid som nemala, aspon o tom neviem, vtedy ho este ani vela nebolo. Pripisujem to najskor hormonom, ked sa moze cuch zmenit v tehotenstve, moze sa aj po nom, tie poporodne zmeny su dost burlive.
@mirulka167 Mne tiež paprika, príšerne cibuľa, môj obľúbený parfém fuj. Smrdia mi ľudia, dokonca aj ja sama sebe...Covid som mala v marci minulý rok, dosť zlý priebeh. Okrem iného som stratila chuť aj čuch. To sa postupne vracalo a tento "smrad" začal tak cca 5 mesiacov po Covide 😒😒😒Ale kúpila som si iný parfém a ten je fajn, aspoň niečo 😉😉😉
Ja keď som bola tehotná tak mi smrdelo a nechutilo veľa vecí a z kávy ma napinalo. A keď som porodila smrdel mi aj vzduch ale že brutalne. Asi hormóny. Prešlo to až keď som prestala kojiť. Vtedy ešte kovid nebol. Môže to byť aj hormónmi po pôrode. Držím palce aby to skoro prešlo.
@mirulka167 ja som to dostala tri mesiace po covide s zila som s tým 9mesiacov je to peklo zo života no nečakajte pochopenie od ľudí oni to nepoznajú volá sa to parosmia a je to post covid syndróm ...nájdete skupinu aj na Facebooku je tam asi 30 000 ľudí ktorí s tým žijú ...držím palce
@mirulka167 môže to byť parosmia po covide, skús skupinu na Facebooku Anosmie a parosmie po covide, ináč mám to už skoro rok, je to dosť nepríjemné, už som sa stým naučila žiť, ale skúsenosti mám také, že ten kto tým netrpí ťažko to vie pochopiť, že niečo také existuje, preto som sa aj ja pridala do tej skupiny
@mirulka167 Ako by som citala vlastny pribeh. Covid som dostala koncom januara,bola som 12 tyz. tehotna. Covid presiel v pohode, len som stratila cuch,chut Asi po 3 tyzdnoch sa to vratilo a zrazu v maji mi zacal smrdiet banan. Neskor paradajky a zrazu uz skoro vsetko. Bud mi vsetko smrdi alebo vobec necitim chut jedla. Od vtedy jem, iba preto lebo musim ale vobec mi nic nechuti. Jem ovela menej a kvoli tomu som po troch mesiacoch stratila aj mlieko. Mam pocit ako by sa stratili nervy ktore zodpovedaju za dobre vone. Skusala som aromoterapiu -ovoniavala som etericke oleje kazdy den ale nepomohlo. Bola som na ORL, robili mi aj ct ale nic nenasli. Jedine co mi dala lekarka su B vitaminy. Je to hrozne ale nic s tym neviem urobit. Este som necitala pripad keby sa to vratilo do normalu a uz o tom citam od maja. 😣
@mirulka167 mám to čo ty. Covid prekonaný v nov 2020, čuch a chuť dodnes nonsens. Presne ako ty citim pachute, pavone, vlastne bábätko si vôbec necítim 😔 a i čerstvý vzduch mi smrdí 🤦🤦. Na ORL som bola, nevedia pomôcť, len mi odporučili vitamíny na báze vit B 😔
@mirulka167 viem, o čom píšeš. Ja som počas covidu ani nejak nestratila chuť a čuch, začalo to po 3 mesiacoch a dodnes trvá ( covid som mala pred 13 mesiacmi). Nenormálne mi začala smrdieť cibuľa, to bolo prvé, čo som si všimla. Hlavne vtedy, keď pražím pod mäso, myslela som, že to nevydržím. A pridali sa ďalšie veci. Mäso, to som dlho ani nemohla jesť, tá zelená paprika, tá nadobudla úplne nový nepoznaný pach, čo neviem ani identifikovať, kyslá smotana a jogurty to keď otvorím a ovanie ma ten pach tak odpadávam. Potom pot - najprv som myslela, že mne sa zmenil, ale rovnako hnusne ho cítim na každom. Párky, šunka - žiadny druh nemôžem zjesť, ani tie najdrahšie, všetko smrdí a nechutí a to som ich mala predtým rada. Je toho viac, ale toto je také najvýraznejšie. S dr som to neriešila, lebo však čo mi s tým pomôžu. Čakám, že raz to prejde. Napr. aj s kávou som to mala, nemohla som ju cítiť, a už ju pijem. Len to všetko trvá strašne dlho.
Ahoj. Takže ešte to trvá? My sme mali Covid pred 3 mesiacmi a už sme boli úplne zdravé, ale pred týždňom to začalo.
@thallinka Ahoj, trva veru staaale a vobec sa to nezlepsuje...ale uz si zvykam s tym zit🥴
@janka1011 vy ste snad vymenovali vsetko s cim mam problem aj ja...covid som mala zaciatkom decembra, priebeh pohoda, cuch, chut ziadne zmeny a vo februari to zacalo.. najskor vlastny pot, o par dni cibula, dalej kysla smotana atd a kava..to som si uz myslela ze musim byt tehotna, ale nie som :D postupne som nahodne objavovala vsetko mozne co malo inu chut a nedokazala somm fungovat medzi ludmi ani doma v kuchyni..a neskor aj maso a vajicka..vajicka teraz uz pred par dnam presli za co som fakt vdacna, ale ostatne pretrvava a je to neznesitelne...uz 4 mesiace vkuse, beham po doktoroch ale nic mi zatial nezistili, akurat sa strachujem ci to nemoze byt neico vazne ale na magnetickej zistim :( a ci sa to vrati do normalu nikto nevie..kavu pijem aj ked sa mi hnusi, aj nejaku kyslu smotanu alebo jogurt obcas znesiem, ale cela radost z jedla a varenia je uplne prec ...
@sara77776 myslím,že sa to už nevráti do normálu ..môj muž to ma už rok.
@sara77776 no veru človek by ani neveril...ja som už rok a pol po covide, veľa vecí sa už napravilo, ale nie všetko, napr.tie mliečne výrobky mi smrdia stále, keď otvorím to viečko tak koniec už som dojedla. Ja som nebola u dr s tým, nemyslím, že s tým majú čo spraviť, čo som aj čitala články, musí to len samé odznieť. Pomaly sa to zlepšuje, no ale ozaj len pomaly.
@elenajezova ahoj, zaujal ma vas koment k paprike.to iste sa stalo aj mne po porode. Zrazu nemozem moju milovanu papriku ani citit. Prosim vas, polepsilo sa vam trosku?
@elenajezova Ahoj, ako to dopadlo s tou paprikou, vrátila sa ti jej chuť? Ja mam presne toto iste. Zmeny cuchu nastali presne v období ako autorka píše, 3 týždne po pôrode, aktuálne mi hrozne smrdí paprika, coz ma trápi, lebo som ju mala veľmi rada a mam jen plný skleník. Tak neviem ci sa to vráti 😞
@mirulka167 ahojte, pardon ze to tak poviem ale som stastna ze som neni jedina ktora ma tento problem a nikto ma nechape ako je to mozne. kedze necitam modreho konika tak som sem nikdy nepachla a nevedela som ze sa tu riesia aj taketo problemy. ja som prekonala covid v januari 2021, v tom case v 6 mesiaci tehotenstva a priebeh bol pomerne lahky ale so stratou cuchu a chuti, ktory sa s casti potom vratil ale nie uplne, myslela som ze ked porodim vrati sa vsetko do normalu.. omyl. asi 3-4 tyzdne po porode to zacalo byt riadne intenzivne so zmenou chute a cuchu. Paprika, cibula, cesnak, kysla smotana, maso vseho druhu, pomarance a mandarinky…. cisty grc! myslela som ze je to sposobene senovkou a benediktom na podporu laktacie tak som ju prestala brat , avsak nezlepsilo sa. Je uz august 2022 a nic sa nezmenilo:( cely rok a pol som hladala priciny a aj moznosti odstranenia ( od aromaterapie cez vegansku stravu, ale aj nasilu skusanie jedenia tych smradlavych a nechutych jedal co som vypisala v nadeji ze si chutove bunky len potrebuju zvyknut , pisanie do Slov. akademie vied (SAV) aby som sa zapojila do testovacej skupiny co maju post covid, obehanie lekarov)…..nic nepomohlo a teda ostava mi verit uz len v jedinu moznost…. kedze stale kojim, hormony su vselijake, tak snad ked prestanem tak to bude lepsie… alebo teda naozaj len sa s tym naucit zit???
Asi najlepsie dr, ved obvodnej staci zavolat a spytat sa. Ked nebude vediet, tak usno-nosno-krcny dr. Na toto je dobre ockovanie. Ked ochorie ockovany, vacsinou ma slaby priebeh bez paralelnej straty cuchu a chuti. Pred rokom sa asi este neockovalo, tak si proste mala smolu, ze si dostala covid a vakcina este nebola.