Rodičia majú cukrovku. Je riziko, že ju zdedím?

16. feb 2023

ahojte, mozno hlupa otazka ale mam oboch rodicov s cukrovkou , mali ju aj stari rodicia z maminej strany, mam sa obavat ze aj a dostanem?..mam 33 rokov

elenka.k
16. feb 2023

cukrovka môže byť dedičná, máš 50:50 😉

autor
16. feb 2023

ale predpokladam ze ak to mame v rodine a mam aj nadvahu tak mozem s tym ratat

elenka.k
16. feb 2023

samozrejme, treba sa zdravo stravovať a cvičiť aby /cukrovka/ sa nezdvíhala tak, aby bolo zlé aby sa jej dalo predísť 😉

kacena4
16. feb 2023

zalezi aky maju druh ak prvy tak je dedicna aj druhy ta je starecka

autor
16. feb 2023

@kacena4 tak mojej mame zacala v styridsiatke, otcov v 45 zistili, ale starej mame okolo dvadsiatky

kacena4
16. feb 2023

tak to vyzera na prvy typ, predpokladam ze beru inzulin ta je dedičná pokial viem

iwesska
16. feb 2023

Velmi vysoka pravdepodobnost,ze ju budes mat tiez. Zdravsim ziv.stylom to mozes oddialit,ale obavam sa,ze uplne sa jej nevyhnes.

autor
16. feb 2023

@kacena4 ano najskor tabletky len brali ale mama ma uz inzulin..stari rodicia obaja mali inzulin..a mala cukrovku aj prastara mama z maminej strany

pribinak
16. feb 2023

@kacena4 prvý typ? Skôr druhy

janetinka27
16. feb 2023

u nas to islo generaciami az ku mne

anavixy
16. feb 2023

A obezitou mad nabeh na diabetes 2. typu aj keby ju nikto iny v rodine nemal. Praveze 2.typ je viac pravdepodobne dedicny, nez 1. Ak mas oboch rodicov s diabetom mas 50% sancu, ze ho budes mat aj ty.

autor
16. feb 2023

@anavixy ja mam nadvahu, nie obezitu

kacernakokse
16. feb 2023

Majú skôr druhý typ cukrovky. Ten sa dá stravou a životným štýlom celkovo dostať pod kontrolu, pokiaľ ti vyjdu výsledky že máš nábeh na cukrovku, dá sa to stále v rukách nutricneho terapeuta zvrátit bez toho aby si musela užívať lieky. Keď píšeš že máš nadváhu, je veľká pravdepodobnosť že cukrovku dostaneš. Ale keby sa teraz zdvihnes a začneš so sebou niečo robiť čo sa stravy a pohybu týka, vieš to minimálne na dlhé roky oddialiť. Nemusíš byť obézna. Stačí keď zhodnotis ako sa stravujes, pokiaľ nemáš iné ochorenie, tak z vyváženej a striedmej stravy ešte nikto nadváhu nenadobudol. Takže ak sa tej cukrovky tak veľmi bojíš a nechceš užívať lieky, tak treba v prvom rade so sebou niečo urobiť. Máš podľa mňa dosť slušný predpoklad že ju budeš mať pokiaľ niečo nezmenis.

kvetinka75
16. feb 2023

väčšinou sú choroby dedičné z dôvodu, že dedíme aj životný štýl - stravovanie, správanie sa, zvyky, zlozvyky. Ak niečo z toho zmeníš, môžeš sa tomu vyhnúť. U nás v rodine sa tiež vyskytla - babka, prababka a mama - 70r. Ju nemá. U mňa tiež zatiaľ nábeh na cukrovku nevyzerá. ale zmenila stravovanie, športuje - v rámci možností.

charlotte911
16. feb 2023

nuž takto, DM tzv.cukrovka je väčšia pravdepodobnosť, že ak je v rodina, že ju dostaneš aj ty, nadváha a obezita k tomu dopomôžu, obezita je choroba a je príčinou rôznych civilizačných ochorení, metabolickych, kardiovaskularnych, pohybovych aj onko...ochoreni, cukrovka je metabolické ochorenie, nadvaha sposobuje obezitu 2.typu, zlý zdr. štýl, málo pohybu, nieje pravdou, ze postihuje len starších, by ste sa divili ake mladé ročníky ju majú,dokonca aj deti. pankreas kde sa inzulin tvori sa akokeby vyčerpá a nezvláda inzulínovú precitlivenosť počas života, + tukom obalené srdce, pečeň, svaly a hlavne tuk v oblasti brucha, tak dochadza k poruchám tvorby inzulínu, všetko sa dá napraviť ak dodržujete zdravý životný štýl, čo je zdravá strava a pohybová aktivita. cukrovka je porucha metabolizmu cukrov, tukov, minerálov, bielkovin aj vody .Nedostatok inzuliny spôsobuje aj poškodenie inych organov v tele - obličky, pečeň, zrak, nervova sustava, cievy. hormon inzulin podporuje ukladanie tuku. Obezita aj cukrovka vyvolavaju v tele zapal, ten spôsobí, ze 90% diabetikov je obéznych. DM 2.typu je aj podmieneny geneticky, liečba ako som spominala, diéta. pri vážnejšej forme sa podávajú lieky, antidiabetika, ak su v rodine obezni a maju cukrovku, spejes k tomu aj ty ak máš nadvahu alebo obezitu, ak si človek nedá povedať a nechce schudnúť, speje to k tomu ze si bude musiet pichat inzulin, hromada tuku hlavne v okoli brucha speje k tomu, že obézny človek sa stane diabetikom.cukrovka 2.typu ma menej výrazné priznaky, vyvija sa pomaly, často sa na ňu pride pri inom ochoreni, napr. zvýšenom tlaku krvi, takze tento typ cukrovky môžeš aj zdediť, cukrovka 1. typu je taka ked už tie beta bunky, ktore tvoria v pankreasy inzulín zaniknú, inzulín sa netvori, tam už sú priznaky ako veľký neustály smäd, častým močením, slabosťou, dychavicou... tu je už potrebná inzulinova pomoc, tu je pomaly 100 alebo dajme tomu 90% isté, ze to nedostanes od príbuzného , je tam pravdepodobnost mala ale je, pretože ak ju maju obaja rodičia je to na 50% , ak dalsi v rodine, % sa zvyšujú, ak by to mal 1 z rodičov je tam nejaka 5% možnosť ochorenia takže zhrnutie, cukrovke 2 typu sa dá predchádzať, schudnúť, hybat sa, papat zdrave veci, vela zeleniny a dostatok spánku, nefajčít nepit alkohol, nesolit veľa...ak je v rodine a čím viac ludi ju ma v rodine je tam vysoke % ze ju budeš mať, ale ak budeš zdravo žiť tak jej môžeš predísť a zase cukrovka 1.typu, tam ide o zanik beta buniek ktore tvoria inzulin, s tym nesuvisi s nadváhou, tu je potrebna liečba inzulinom, nemusis ju dostat , ale je tu dedičná cukrovka tzv. MODY, kedy sa prejavi uz v detstve, alebo až v puberte, či mladych do 40 rokov, trvá už celý život, takze ak príbuzní si na diabete s upravou stravy alebo tbl. pravdepodobne aj obeznejsi, v rodine sa dobre papá, tak je to už len a len na tebe či sa dáš inou cestou, zdravšou alebo ju dostaneš aj ty, lebo potom je tu veľká pravdepodobnosť , že pôjdeš cestou príbuzných, čím viac budú priberať tým ich zdravie bude viac v ohrozeni aj inymi ochoreniami a hrozi im inzulin časom v podobe s.c. injekcii, takže šup nakúpiť zdrave potraviny, kašľať na sladkosti, hybat sa aj rezkou chodzou denne s trekingovymi palicami a pri tv nejesť slané maškrty, toto nieje písané z netu ale mojej hlavy som zdravotníčka , držím palce, dufam, že som ti to trošku vysvetlila, lebo o tom by som pisala do rána, čo všetko hrozí , píše môj mobil tak sorry pre preklepy

anavixy
16. feb 2023

Cert ako diabol 😄 pardooon, myslela som vyssiu vahu, to je jedno v akom stadiu…

charlotte911
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
charlotte911
16. feb 2023

@kacena4 to odkiaľ máte

charlotte911
16. feb 2023

@kacena4 môže byť dedičná ale je to malá pravdepodobnosť, jej rodičia maju 2.typ, tam je to skôr možné dostať, je spôsobená nezdravou stravou, nehybanim sa, ak sa v rodine celkovo nedobre stravuje tak je to jasné, že ju dostane aj ona lebo priberá a inzulin sa picha aj pri 1 type aj 2 type s tym rozdielom, ze pri 1 type beta bunky zaniknú kdežto pri 2.type su slabe, vycerpany je cely pankreas, vznika hyperglykemia a ak už nezaberú lieky je potrebné ju znížiť tak, ze sa telu dodá inj.inzulin, mimochodom pri 1.type ak to mala napr.prababka, po nej 2 generacie vobec nemusia mat cukrovku, ak je 1 rodič je tam velmi malá pravdepodobnosť, že ju dostane, môže alej nemusí, preto union píše, že je dedičná, ale nie v takej miere ako pri 2 type, tam to je viac o zdravom životnom štýle a dá sa jej predísť, vy to mate z netu, ja z praxe

charlotte911
16. feb 2023

dajte obvod pasa bez stianutia brucha a vahu výšku, vek a ja vám poviem, či mate nadváhu alebo už obezitu

deti95060810
16. feb 2023

@charlotte911 načo by to písala... na nete nájde x možností a tab. aby si to spravila aj sama...načo sa so svojimi nepríjemnými údajmi bude deliť s tebou...

charlotte911
16. feb 2023

@kacena4 ste si ista? slovo dedičná neznamená že na 100% 1,typ nieje take riziko čo sa dedičnosť týka, skor 2.typ

charlotte911
16. feb 2023

@deti95060810 o tom snáď sama rozhodne, su aj SS a je to anonym mimochodom ak si si nevšimla, takže nikto nevie o koho ide, inak by som ju to nepýtala

autor
16. feb 2023

@charlotte911 pocitala som si BMI a vyslo mi ze mam BMI 27 co je nadvaha..nie obezita tak neviem co tu riesite stale

ahhola
16. feb 2023

Ty máš možno nábeh na dia, ale nemusíš len utrpne čakať dostanem-nedostanem?
Môžeš vytiahnuť do protiútoku.
Kúp glukomer za 10€,pruzky detto a zápisuj hodnoty ráno, obed, večer.
Na lacno do 5,7 po jedle do 7mmol si v poho.
Ak začneš stúpať, mas nábeh, ale stále to môžeš zvrátiť.
Pohybu viac, papanice menej.
Selfmonitoring... A cukrovíca nemá šancu. Dnes tie možnosti máš s pomerne lacným a efektívnym pristrojčekom. Ešte v 80.rokoch bol vo veľkosti TV. 🤣

agajka22
17. feb 2023

mne zas tak dr hovrila ze cukrovka typu b sa dedi z mamy na syna a od otca na dceru a nededi sa choroba ale predispozicia cize nemusim ju dostat presne ako pise
@ahhola

kp7333
17. feb 2023

Dedi sa predispozicia, nie samotne ochorenie. To znamena, ze pri zdravom zivotnom style sa tzv. stareckej cukrovke mozes vyhnut, alebo ju oddialit, nie vsak uplne vylucit. Len samotnym schudnutim to vsak nezarucis, lebo je tam viacero vplyvov. Okrem ineho stres, nepravidelne stravovanie, malo pohybu... atd.

charlotte911
17. feb 2023

nuž prepáčte autorka, že som chcela pomôcť, som zdravotník, nič neriešim, v príspevkoch som vám vysvetlila ako to s diabetom je, myslela som že hľadáte radu, držím palce

priscilla07
3. sep 2024

@inaem tam je len predispozícia. Je to aj stravovacími návykmi. Nadváha neveští nič dobré, hlavné ak veľa mäsa papkate ( niekedy sa myslelo že hlavne tí čo sa prejedajú sladkosťami). Pankreas potrebuje produkovať kopec enzýmov na trávenie, hlavné živočíšne bielkoviny sa ťažko trávia. Zarad veľa čerstvej zdravej zeleniny do stravy, tzv delenú stravu: ak mäsko tak na prírodno a len s čerstvou zeleninou, ak zemiaky alebo ryžu, tak tiež s zeleninou.