Ahojte milé dievčatá,mám otázku,či tu je nejaká z vás,ktorá má rezistenciu na antibiotiká,mne to zistili pred nedávnom a dosť ma to vystrašilo,keďže sa to nedá zvrátiť.Mam gynekologickú baktériu,ktorá sa nedá liečiť antibiotikami,aspoň teda v mojom prípade,keďže som rezistentna.Obavam sa ,čo ďalej...musím ísť na farmakologiu,kde mi nastavia novú liečbu...úprimne som nahnevaná sama na seba,že som si nikdy neuvedomovala závažnosť nedobratia antibiotík ,alebo keď som ich brala aj keď som nemusela .Mám 35 a už mi nezaberajú,čítala som si o Tom dosť veľa ,takže som vystrašená,viem ,že keby príde vážne ochorenie,ATB mi vôbec nemusia zabrať a môžem zomrieť.Je tu niekto tiež s rezistenciou na ATB ? Ďakujem za nejaké rady a milé komenty k téme.
@martinmmartin takže chces povedať,že už budu baktérie akéhokoľvek druhu rezistentne v mojom tele na antibiotiká ?Alebo ?Ako to myslíš,že ma to môže položiť?
nie, bakteria je rezistentna a len ta bakteria nie ty. ta bakteria zvlada ATB, ked ju dostane niekto iny, aj u neho bude rezistentna a aj keby ju dotalo 30 ludi, u kazdeho bude rezistentna. to sa tyka tej konretnej bakterie, nei teba. ak budes mat inu bakteriu, tam zavisi od otho,ci je alebo nie je rezistentna.
extrémne rýchlo sa baktérie prispôsobujú liečivam a to najmä tým, že ročne sa predpíše neskutočne veľké množstvo antibiotík ktoré sú častokrát predpísané len tak do istoty (viď covid) ..resp pacient ich nedoberie celé, poddavkuje sa baktéria sa nestihne zabiť a prežije a pekne si vytvára rezistenciu na ne...potom ich pacient odhodí do koša, spláchne do wc, nevráti do lekárne a tu nastáva problém...baktéria sa na smetisku napapa antibiotika a to jej stačí na to aby si vytvorila rezistenciu takto to ide ďalej a ďalej až nakoniec si ty ako pacient užiješ antibiotikum, ale bohužiaľ už dávno neúčinkuje na daný typ baktérie... A takto pekne o pár rokov možno 10, 15 budeme umierať na zápal pľúc alebo pekne skončíme všetci na gentamycine a
ohluchneme, pretože na sopel (áno mala som pacientov v lekárni ktorí ešte nemali potvrdený covid ale už utekali s 2 bal.atb) počas covidu sa predpisoval práve azitromycin ktorý sa podáva pri ťažkých zápaloch pľúc napr...
Bohužiaľ toto je z dôvodu, že sa ATB často predpisujú a hlavne predpisovali úplne zbytočne. Baktéria, ktorú máš je rezietentna. Tebe nemusí spôsobovať až také problémy, ale problém by mohol nastať, ak by sa nakazil niekto so slabou imunitou napríklad.
Toto je obrovský problém, lebo čím ďalej tým viac sú baktérie odolnejšie voči ATB. Je to práve kvôli tomu, že sa často predpisujú zbytočne ... Preto lekári zdvíhajú veľký varovný prst a preto ja osobne nemám rada, ak naozaj keď človek kašle 2 dni už chce predpisovať ATB.
Budeš sa liečiť zrejme posilňovaním imunity. Myslím si, že tebe ťa baktéria nemusí až tka škodiť. Problém je, ak napr. Takú baktérií dostane novorodenec ... Pre toho to môže byť život ohrozujúce. Ale nestresuj, v ľudskom tele je mnoho baktérií - ja sáma mám dlhodobo streptokoka, mala som aj E-coli. 3 krát ATB nepomohli. Pomohla až dlhodobá liečba vitamínmi a probiotikami.
@123miaa123
@majamat ďakujem vám za odpovede,neskutočne sa mi dnes otvorili oči ,čo sa týka antibiotík,nikdy som sa touto témou úprimne nezaoberala,keďže sa má to veľmi aspoň som mala ten pocit.. netýkalo....nebyvala som často chorá ,no teraz po pôrode druhého dieťaťa mám stále urologicke a gynekologické problémy, baktérie,ktorých sa neviem zbaviť,trvá to už trištvrte roka a stále pri každom stere..su tam...prežívajú všetko,straší ma to....a ani ma len nenapadlo ,že keď hodím ATB do koša ,tak vďaka nim baktérie prežijú a budú odolnejšie,waw....teraz mi to všetko docvaklo
Presne týmto som si prešla po pôrode. Opakované gynekologické zápaly - streptokok, e-coly. Mne pomohlo toto:
- dlhodobo vaginálne probiotiká - mne najlepšie zaberali Lactofeel a Vitagyn C (kazdy deň aspoň 2 týždne, potom aspon3-4 krát do týždňa)
- ústne probiotiká - gynimun, alebo aj obyčajne
- wobenzym (3 mesačná liečba) - sú to enzýmy na podporu imunity
- na močové cesty oreganovy čaj raz denne po dobu cca 2 mesiacov, alebo kvapku oreganoveho oleja denne. (Oregano je protizápalové)
Je to beh na dlhú trať, ale problém je v tom, že tvoje prirodzene vaginálne prostredie už je absolútne zničené. Potrebuješ ho naštartovať. A potom sa aj samé začne brániť voči týmto baktériám. E-coli aj streptokok sa často vyskytuje bežné vo vagíne, ale keď je tma prirodzené prostredie, tak nerobí problémy a telo to zvláda. Problém nastáva keď máš nepríjemné pocity a pod - a to bohužiaľ treba chvíľu vydržať kým sa naštartuje to vaginálne prostredie.
Držím palce, chápem ťa, prešla som si tým. Chce to čas, ale pomôže to, skús hlavne tie probiotiká - vaginálne aj vnútorné a posilňovacie imunity.
@tinka_1807 ďakujem za odpoveď,veľmi si to vážim....trochu začínam do tejto témy viac vidieť....
.....bala som sa,že proste keď sa to nedá liečiť proste na to len zomriem ,alebo čo ...už proste toto ma prvé napadlo....ja mám oslabený imunitný systém od cca 20tky kedy som mala prepychnute pľúca pri úraze....takže snáď táto kombinácia mi nejak extrémne neuškodí,...probiotiká si dávam aj vitamíny,no možno treba ešte niečo viac ..snáď mi na farmakologii pomôžu s tým..čo robiť aby to zmizlo úplne z môjho tela ..s partnerom nemôžeme mať ani pohlavný styk už vyše polroka ,aby sme si tie baktérie neprenasali..no je to všetko komplikované...som z toho zúfalá
@tinka_1807 ďakujem vyskúšam všetko čo si napísala,zajtra si to skúsim zohnať v lekárni.☺️🙂
Takto, neboj sa, nezomries na to :D ... Problém by bol jedine pri pôrode napríklad.
A druhá vec - tej baktérie sa možno nezbavis úplne nikdy. Lebo môže byť v tvojom organizm ako ako jej bežná súčasť. ALE - ak nespôsobuje problémy v podobe nepríjemných pocitov, pálenia, holenia podbruška a pod, tak ej to v poriadku. To mám od viacerých gynekológov. Problém je, ak ta baktéria sa premnozi, potom stvára šarapatu. A to premnoženie nastáva väčšinou vplyvom oslabenej imunity a vaginálnej flóry.
Takže sv prvom rade pokoj, v druhom rade skús naozaj kúpiť probiotiká - vaginálne aj ústne, ja som vyskúšala veľa, ale tie čo som písala mi najviac pomáhali. No niektorým vraj aj gynimun Forte vaginálne pomáhali.
Potom dať dokopy celkovú imunitu - pomocou vitamínov, enzýmov, oddychu.
A neboj, bude to dobre. ;)
@tinka_1807 no mne už tie baktérie narobili problémy v lete,mala som stále krv v moči....cca dva mesiace v kuse....nezabrali na to žiadne ATB ..nakoniec som sa prinútila zmeniť stravu,zaradila som do jedálnička surovú zeleninu,vylúčila cukor,bielu múku a mliečne výrobky okrem bryndze a robila som si doobedne pôsty asi mesiac a krv zmizla...od augusta mám pokoj ...ale stery ukazujú stále premnoženie...sem tam mám pálenie a nepríjemné pocity ,ale potom to zase odznie...skúsim ako som písala ,zohnať čo mi radis a ešte raz ďakujem....verím ,že mi to pomôže,dáva to zmysel
@tinka_1807 a ešte som chcela napísať,ktoré baktérie mám ja ..e-coli,ureoplazmu.
So zápalmi močových ciest mám skúsenosť z detstva. Tiež treba posilniť imunitu - oregano je na to výborné.
A takisto mne pomohlo to, že lekári mi zakázali sa kúpať - iba sa sprchovať vo vani. S výnimkou mora - v takom jadrane je to naopak veľmi prospešné sa kúpať pre tieto zápaly. Takže odporúčam vôbec sa nekukupat vo vani, či bazénoch - v teplej stojatej vode sa totiž množia baktérie.
A ešte emala rada - po každom pohlavnom styku sa vycikat - lebo tam sa tiež môžu zdržať po styku baktéria a potom prejdú do mechúra. Vycikanim akoby premyjes tie baktérie von.
@tinka_1807 ureoplazmu neviem, či som mala. Ale E-coli som mala dlhodobo
Je to pliaga a je ťažké sa jej zbavit. Mne na ňu tiež ATB nezabrali -, takže potom jedine opačne, že posilňovať imunitu.
To je také príhodné, že počas antibioticlého týždňa ti zistili rezistenciu. A bude hůř. Ak sa s tým niečo plošne neurobí a nebudú sa sypať prachy do vývoja nových liečiv tak tu budeme za 20 rokov umierať na banálne infekcie.
ty niesi rezistentna ale ta bakteria co mas. A mozes ju "darovat" dalej. Plus ked to oslabne imunita bude to nieco co ta dokaze aj polozit. A presne takto vznikaju multirezistentne kmene kadecoho. Momentalne napr kvapavka je uz v takom stadiu ked mame posledne ATB co funguje a dva roky dozadu aj kmen co uz nefunguje. Vdaka samoliecbe a neochoty liecit sa oficialne.