Reumatická artritída - odpovede na otázky

gabika4
3. aug 2021

Ahojte, akurát som sa vrátila od reumatológa a vyšli mi veľmi vysoké hodnoty anti CCP viac ako 200 a ani CMV viac ako 1000. No, nemám momentálne opuchy ani stuhnutia, len semtam cítim kĺby, ale nenúti ma to siahnuť po žiadnych liekoch. Lekár ma vystrašil, že to sú veľmi vysoké hodnoty a čosi splietal o zlej prognóze, no na druhú stranu povedal, že ak nemám klinické známky nejak vážnejšie, takže je to zatiaľ bez liekov. Aslo mám teraz aj pred polrokom negatívne, taktiež HLA B 27 negatívny. Potom som vyčítala nejaké hodnoty RFLAT, teraz to bolo 72 Pozit. a pred polrokom168 pozit. Som z toho celá nesvoja, neviem čo si mám o tom myslieť. Nechcem brať žiadne lieky, idem na to protizápalovou stratou a rôznymi vitamínami. Chceli by sme bábätko, viem, že v tehu sú menšie prejavy reumy (aj som si to vyskúšala, no tehotenstvo dopadlo zle a dôvod ešte nepoznám). Preto ma môj lekár celú zneistil, je to starší pán, zle mu rozumieť a celkovo je dosť nepríjemný. Chcela som prejsť k inému, no v našom meste je už len jeden a ten neberie nových pacientov, skúsim aj iné mestá.