Ahojte, dlhšie mám u seba podozrenie na reumu. No, nemám až také problémy, akurát semtam sa mi "zasekne" rameno, hlavne od prievanu, semtam ma pobolievajú kolená (hlavne ak to preženiem s prácou), ale čo ma viac trápi sú prsty, často mi opuchnú, tak jeden alebo dva prsty a bolia, no tiež sa mi to stáva, ak ich príliš namáham. Preto by ma zaujímalo, či je tu nejaká mamička, ktorá má diagnostikovanú reumu a ako sa to prejavuje u nej.
@monika2605 tak až také bolesti nemám, ale už ma to začína dosť obťažovať, začalo to intenzívnejšie po tom, čo som schudla 20 kg za pol roka :/ všetko ma bolelo omnoho viac a intenzívnejšie ako keď som mala nadváhu (80 kg na 165 cm výšku)...
@elenka74 oh, to mi je ľúto...našťatie na nohách necítim nič, len tie kolená a semtam bolia prsty na rukách už asi pol roka, vždy mi nejaký opuchne, nemôžem ho poriadne ohnúť..ale po pár dňoch to zmizne...ešte mám problémy so sakroiliakálnymi kĺbami, ale to s tým nesúvisí, to mám ako dôsledok namáhavej práce a úrazu :(
@gabika4 ja mam diganostikovany kozny lupus, velmi zly flak na lici. Operacne mi z neho brali vzorku a tak to zistili. To bolo pred 4 rokmi. Bola som aj v Nurch na vylucenie systemoveho lupusu (treba pogooglit) a tam mi ho vtedy vylucili. No po 4 rokoch sa situacia zmenila a mam velke bolesti noh, hlavne v klude, kym sa rozbehnem nieco to trva, rano sa budim stale v bolestiach, stuhnuta, vobec si neoddychnem. Pri lupuse je unavovy syndrom a to by som mohla pisat letanie. Obcas sa mi tazko dycha. Mavam caste opuchy z otlacenia (noznice, hodinky) opuchaju mi aj pery, hocikedy hocico. Po poslednej kontrole u reumatologicky ma na zaklade vysledkov krvi (ktore neboli dobre) poslala do Nurchu. Teraz cakam na termin
@gabika4 treba hlavne zmenit stravu ja som na zaciatku isla na bezlepkovu a velmi mi to pomohlo doteraz nejem drozdie kvaskujem, ziadne sladkosti
Nie je reuma ako reuma.. je kopa reumatickych ochoreni, mozes mat akekolvek. Urcite ti hlavne kvoli kolenam odporucia nejaky vyzivovy doplnok chondrosulf, kyselinu hyaluronovu atd.. A mozno rehabilitaciu. A bat sa nemas coho... to co mas ti iba zdiagnostikuju a daju liecbu. Ja som u reumatologa takmer 10 rokov a nic ine ako kontorly a flektor a doplnky neriesime... urobia ti rozbor krvi atd. Ja mam napriklad dost vysoku kyselinu mocovu na hornej hranici a hned to citim v prstoch. Po prievane bolieva plece/laket/hocico vela lludi... nemusi to s tym suvisiet. Kolena mozu boliet z artrozy, bezneho opotrebenia a na to funguju dobre vyzivove doplnky... tolko moznosti je ;) nediagnostikuj sa sama, iba sa vystresujes zbytocne 🙂
@zdencaaaa oh, našťastie nič také som nemala, myslím tie fľaky...
@eliska13 napadlo ma to s tou výživou...dnes sa idem objednať na preventívnu prehliadku (dnes som akurát dostala menštruáciu, tak musím sa dohodnúť na nejaký termín, aby som ju už nemala, lebo nie je príjemné s ňou čakať u lekára a riešiť iné problémy, keď ešte to vás bolí)...našťastie ja teploty nemávam nikdy, aspoň to ma teší...
@monika2605 ja nejem biele pečivo vôbec, iba semtam tmavé...sladkosti som nejedla viac ako pol roka ani cukor v žiadnom stave (keď som dala dole tých 20 kg, čo som spomínala) a práve vtedy začali moje problémy najmä s tými prstami...pol roka som nemala v sebe ani gram cukru a chlieb len fakt v malinkých množstvách, dokonca cestoviny som nejedla tiež pol roka a pod. je toho viac...práve som predpokladala, že keď schudnem, tak sa budem cítiť lepšie, no naopak, mám menej sily, vkuse som unavená a kĺby ma bolia najmä na rukách...
@simca06022011 nechcem sa diagnostikovať, len ma to zaujíma, ja sa stresujem stále, to je totiž moja povaha :D ....len ma to naštvalo, dosť, že mám problém s tými sakroiliakálnymi kĺbami, celkovo s chrbticou (tá sa ako tak ustálila, už sa na ňu nesťažujem), tak začali tieto ostatné kĺby...a to sme chceli už druhé dieťatko...keď to takto bude pokračovať ďalej, tak o rok už na ďalšie dieťa môžem zabudnúť, už ani neviem, čo iné ma môže bolieť :D ....stále som odkladala to vyšetrenie kvôli dcérke, že nemá kto s ňou byť ..ale už ďalej nevládzem, hlavne teraz ako dokončujeme dom, už niekedy nevládzem ani pozametať....minule mi takto stuhli obe ramená aj kolená a dve prsty po takom jednom pracovnom dni na dome (ale v prievane)....no do dvoch dní sa už viacmenej všetko stratilo, no vyľakalo ma to...viem, že mi tu nikto nepomôže, nevylieči :D samozrejme, že zájdem za lekárkou, ale zaujímajú ma osobné skúsenosti, len to...
@gabika4 ja som mala tiež podozrenie na reumu, ale mám "len" začínajúcu artrózu. Tiež bolesti v kolenách, na malých kĺboch na chodidlách a rukách. Chvíľu to cítim, chvíľu necítim... Chcem sa ťa spýtať, ako sa ti prejavujú problémy so sakroiliakálnymi kĺbami, lebo mi tiež z MRI vyšetrenia vyšla diskrétna sakroiletída...
@0silvia0 ja som mala blok SI kĺbu.Dlhodobe bolesti a nikto nevedel prečo cez slepé črevo, gynekologické vyšetrenia všetko som absolvovala...
Ty máš posun či zápal?ja posun sklopenu panvu vyžarovanie do nohy, hlavy bola som v nemocnici odvtedy pokoj, ale aspoň raz za mesiac, dva má jemné sekne, ale naučili ma mobilizačné cviky musím dávať pozor na rotačné pohyby, ako sa zohnem.Ty aspoň cvičis ...mne povedali, že to je preto, že nemám brušné svalstvo, jednu končatinu skrátenú a z toho mierne sklopenu panvu SI kĺb
Najviac mi pomohlo tehotenstvo vtedy sa mi uvoľnili kĺby a sadol mi na miesto.
To Ti zistili čo si mala bolesti v panve, takže to bolo nakoniec niečo iné?
@0silvia0 mám bolesti presne v tých červených oblastiach na fotke...viac v ľavej časti...najmä pri pohybe do strán, či v predklone, pri tom ako vystúpim na stoličku...nemôžem behať, tancovať, vtedy to bolí neskutočne...veľa chôdze vadí, veľa ležania vadí...niekedy je to horšie, inokedy lepšie...pomáhajú na to cviky...
Tak mne s tymito priznamky reumatologicka diagnostikovala Morbus Bechterev. Okrem chrbta ale mna boli cely clovek :D
@eliska13 mne doteraz nezistili, čo mi je :D tak som sa nasr... a otehotnela som...mám presne tie príznaky ako píšeš, úplne všetko rovnaké...počas tehotenstva sa mi to zhoršilo, tak asi od 5 m som musela viacmenej ležať, lebo pri dlhšej chôdzi som umierala...po pôrode sa to zlepšilo, teraz to semtam ani takmer necítim, ale teraz v tomto otrasnom počasí sa aj to ukázalo...som celá dolámaná...ja tom mám pravdepodobne od skoliózy, celá som akoby posunutá...no nemala som problémy, kým som nenastúpila do práce a tam po roku v polohe vkuse zohnutá a po vyvrtnutí členka (2x ten istý v priebehu mesiaca), už to začalo...a kto ti to diagnostikoval? mňa si posúvali hore dole, kým som to nevzdala...sama som sa dopátrala k tomu, čo mi je a mienim to na lekárku všetko vybafnúť, nech už so mnou niečo robí :(
@simca06022011 niekedy sa aj mne zdá, že ma bolí celý človek, našťastie ten chrbát ustúpil a naň sa nesťažujem 🙂 uvidíme, čo mi povie lekárka....
@eliska13 ja to stále riešim, ale neviem či správne. Gynekológ nevidí u mňa žiadne problémy, žiadny pokles orgánov, z gynekologického hľadiska som ok. Na MRI mi zistili okrem kŕčových žíl v panve aj zápal okolo bedrového kĺbu a zistili ešte diskrétnu sakroiletídu s prevahou vpravo. Ortopéd mi nasadil najprv nejakú kĺbovú výživu na ten bedrový kĺb a teraz mi nasadil nesteroidné protizápalové lieky (meloxikam). Ak mi lieky nezaberú, chce ma poslať chiropraktikovi. Stále mám rovnaké problémy. Tlaky v okolí lonovej kosti, pocit, že mám mechúr a maternicu spadnutú medzi nohami a ťahá mi to za kostrčou a bolí ako fras keď chodím alebo stojím. Nemôžem prejsť bez bolesti dlhšie ako 10 minút, potom ma všetko bolí... tiež som začala cvičiť mojžišovej cviky. Ja mám tiež skoliózu veľmi veľkú, takže som asi celá krivá a poposúvaná ako píše @gabika4
Tebe čo konkrétne pomohlo okrem infúzií a cvičenia? Lebo mňa už chytá zúfalstvo...
@0silvia0 to trvalo skoro 2 r posúvali na všade preto aj tu reumu chceli vylúčiť.Lenxe mňa to bolelo 3 dni týždeň nie robila som nočné tvrdili, že zo sedenia ...nakoniec, že psychika, lebo keď nie o boli tak boli stále na nervy to bolo ani lieky na bolesť nezaberali.Nakoniec som išla k rehabilitačnému lekárovi MUDr.Guth on napísal aj knihu škola chrbtice a ten mi povedal, že mám sklopenu panvu, vysunutý kĺb...dostala som vložku do topánky nohu som mala o čom kratšiu a z toho aj závraty.bola som v nemocnici bloky rozmasirovali dostávala som infuzky , ale to je raz a navždy.Aj po byviklovani cítim tú pravú stranu viac aj svaly skrátené...ale už to nie sú bolesti ako boli.Teraz mám ziadanku na MRI chcem to po rokoch skontrolovať mám dobrú neurologicku, ale som zdupkala MRI som to nevydržala🙂)mne ešte nikto MRI nerobil možno mám už aj deg.zmeny to mi dala do ziadanky skontrolovat.
@gabika4 odporucam bioharmioniu Mudr.Marian Šuch pozrite si bioharmonia.sk
@monika2605 môžeš prosím napísať konkrétne skúsenosti? S čím si mala problémy a ako sa riešili?
@0silvia0 vyskúšaj všetko čo sa dá.Mna ortopéd odpísal poslal na RTG kázal mi predklonit sa a dal condrosulf a liek na bolesť.Ale to bolo 10 r dozadu neurologicku som začala riešiť až minulý rok, lebo ma to zase chytilo a neprestávalo ani po mobilizácii, masáži ..tým, že to nemám už akútne a vždy po pár dňoch to prejde nechávala som to tak.Len rada by som vedela či zase nemám tu nohu blokom kratšiu či nemám nosiť podpatenku, lebo ak áno tak je jasné prečo sa mi to stále posuva, lebo mi zase môžu nejaké CM či MM chýbať.Ja chodím do Vajnor Neuroill síce sa platí poplatok 60 eur, ale aspoň má niekam poslala a mám z nej dobrý pocit, že mala záujem.kludne môže byť, že Ti to dráždi nejaké nervy a z toho máš bolest
@0silvia0 zacali ki puchnut klby na rukach nohach kolena krcna chrbtica a chrbat..nevladala som chodit..stale som bola vycerpana unavena..bolesti isli do takeho stadia ze som si nohy tlacila do steny len aby neboleli..nastupila reumatologia vysetrenia vysoke CRP vybratie mandli a vela vela vela liekov... antimalarika kortikoidy a pod.. nakoniec ked uz nic nepomahalo vysledky cim dalej horsie mandle von tak sme siahli po Mudr. ŠUCHOVI Bioharmonii a to je zazrak som bez liekov chodim ukoncila som vysoku zamestnala som sa a cakam dieta..co predpovede lekarov bol v 19stich rokoch vozik... ak nejake blizsie info kludne IP
@0silvia0 prehmata Ta, skontroluje reflexy kladivkom na kolene, neurológ skôr rieši mravcenie trpnutie v rukách, nohách také nervové problémy
A klasické seknutia, platničky.Mna hneď poslala na MRI mozgu, lebo mi sumi dlhodobo v uchu a MRI SI kĺbu krížová chrbtica.A to ja netrpim klaustrofobiou, ale ako ma dali do tunela srdce v krku a mala som zlý pocit, že ani hlavou nemôžem pohnúť, tak som zdupkala.V ten deň hovorili, že už som už 5 mám si dať predpísať niečo na ukludnenie a znova prísť a potom Corona a teraz sa chcem objednať.Ty si bola kde na MRI dávali Ta dnu celú či len kríže a hlava vonku?
@gabika4 opuchnute male klby na rukach na chodidlach, bolia kolena, tuhne krk a chrbat..prsty bolia tak strasne ze si ich musite opriet a zatlacit o stenu, hovorim zo skusenosti osobne diagnostikovali mi ju v 16..