Rekonvalescencia pri operácii platničiek

mackove
16. feb 2022

Ahojte. Určite ste sa niektore stretli s podobnym pripadom 🙂 v decembri som podstupila operaciu , driekovej časti chrbtice , mala som vysunutu platničku , vyliatu a odtrhnutú. - Nemenili ju za titan , vzhľadom kvôli veku. Len to zle odrezali , a nervy pouvoľňovali aby som nemala už take tlaky. Ano , je mi fajn , neda sa to porovnať PRED A PO. Chcela by som začať cvičiť (viem že rotáciu nesmiem robiť , ani brušaky a pod.) Proste sa už chcem hýbať. Mne je fajn , zvladla by som už všetko , pomaly 🙂 ale otazka znie , môžem už začať robiť nejake cviky ? Čo by som mohla ? Aka dlha doba je na rekonvalescenciu? Cvičim každy deň , ale viac menej su to cviky na chrbticu. Ďakujem krásne 😊

mackove
autor
16. feb 2022

A samozrejme , že sa opýtam aj DR. Nato sa chystam hneď zajtra , ale už mi to neda a chcem si vypočuť aj iné nazory ľudí ktorí maju skúsenosť. Cvičenie by bolo pod dohľadom trénera , ktorí ma naštudovane moje lekárske správy. Ďakujem ešte raz 😘

lapalma
16. feb 2022

Záleží od tvojho objektívneho zdravotného stavu a subjektívneho pocitu 🙂
Nepreháňaj to s aktivitou, lebo si ublížiš. Prechádzky, sm systém, plávanie - nie všetky štýly, liečenie, správne sedenie, škola chrbtice podľa dr. Smíška ...

oli18
16. feb 2022

@mackove Ja som bola operovaná pred 24 rokmi😉 v N.Zámkoch a od tretieho dňa, sme začali pomaly cvičiť na posteli, potom sme chodili do telocvične. Pri prepustení sme dostali zoznam cvikov na papieri, čo máme cvičiť po zvyšok života. Na desiaty deň po operácií som prišla domov a postavila sa k šporáku , kde som dodnes. Tebe čo povedali pri prepustení?

kacena4
16. feb 2022

3 mesiace by sa cvicit nemalo z dovodu aby sa ti nezhorsil pooperacny stav, t.j. nevytiekla aj zvysna platnicka. potom pomali rehabilitovat na rehabilitacii nie u trenera. oni su specialne trenovany co mozes a co nie a ano vyse roka som nerobila rotacne pohyby. 3 mesiace to boli len jemne cvicenia a nasledne som pokracovala sm systemom a cvicim ho do dnes mam 1,5r. pooperacii drzim palceky neprezen to nebud premotivovana s cvicenim nech ti neprasknuoslabene platnicky nad a pod operovanou nestoji to za to

mackove
autor
16. feb 2022

@lapalma Citim sa dobre , naozaj. Uz teraz sa citim , zeby som aj prekakala na svihadle ale viem , ze nemozem 😒

@oli18 mňa robili v RK. Cvicili sme uz na druhy drn po OP tiez na posteli. Tiez som dostala cviky na doma a robim ich tiez stale , kazdy den. Ale proste citim , ze moje telo potrebuje nieco viac ? Nerozumiem tomu 😢
@kacena4 Ja rehabilitujem uz tiez teraz , aj cvicime , ale predsa to v nemocke neni ono...5minut a ides domov.... aj ked doma si pocvicim , poriadne , stale to telo chce akoby viac .... neviem si to vysvetlit .. Ďakujem ... 🙂

oli18
16. feb 2022

@mackove Máš nárok na kúpeľnú liečbu sk. A . Neprešvihni termín, ak by si chcela ísť. Zatiaľ nepreceňuj svoje sily, cvič podľa predlohy. Ide o spevnenie svalov pozdĺž chrbtice. Pri masáži ťa nesmú tepať. A nesmieš spadnúť. Ja som sa veľmi chránila a 20 rokov som nespadla. 🙂

mastato
16. aug 2023

@mackove, dobrý deň. Včera sme boli na konzultáciu v Ružomberku u MUDr Rusnák. Syn, 20 ročný má vysunutú platničku a zatlačený spinálny kanál. MUDr navrhol dve tipy operácie. Ľahšia, vyčistiť a uvoľniť a druhá implantát s výstuhou 2 stavcov. V mieste kde je platnička vytlačená je opačné zakrivenie chrbtice preto navrhuje druhý tip.
Prosím, môžete mi napísať prečo kôli veku nedali implantát?

mackove
autor
16. aug 2023

@mastato Dobrý deň. Mňa operovali tušim ako 23-24ročnú. Dr. Navrhol , kvôli veku jednoduchšiu variantu operacie , že som ešte mladá. Tak som ju podstupila , vyčistili , upravili ...operacia nič hrozne , da sa to prežiť. Tušim , spominal kvôli tomu , že ak by sme teraz v 20tich rokoch dali implatant čo by sme dali prinajhoršiom v 50tich?? Posluchla som ho. Teraz sa citim fajn , sem tam poboli , ale ani zdaleka nie tak ako kedysi 😎 ja som si operaciou zachranila život. Teraz som aj druhy krat tehotna , zatial len v 4tom mesiaci , ale citim sa vyborne 😎 zmierena som s tym , že v buducnosti budem musieť podstupiť ešte jednu operaciu chrbtice , ak nahodou ...ale tesim sa uz teraz ....ale pevne verim v kutiku duše , že to nebude potrebne už ...

slawiena
18. aug 2023

@mastato ja mam takyto isty problem ako tvoj syn a vybrala som si tu menšiu operáciu .Operovali ma 1.8. A dnes sa cítim uplne super.Keby sim si uz nepichala tie injekcie do brucha a mihla by som si uz sadnúť tak ani neviem ze som bola na operácii.Každý den cvičím a uz sa neviem dockat kedy nastúpim do prace a budem konečne normalne žiť bez bolesti.A pevne verím ze tu ťažšiu operáciu nebudem musieť nikdy podstúpiť.

mastato
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mastato
21. aug 2023

@slawiena
@mackove kto vás operoval a ako? Laparoskopicky? Nevyznám sa a lekára sme sa nespytali.

monicka92
Včera o 20:23

@mackove dobrý deň. Prosím vás mám akurát po takejto operácii 2 týždne. Prešla vás bolesť nervu hneď po operacii? Mne bolo prvý týždeň super. Avšak tento druhý týždeň sa akoby bolesti vracali. Neviem či mi ešte z nemocnice držali lieky v útlmu, alebo sa niečo deje.

mackove
autor
Včera o 21:35

@monicka92 áno , držalo ma to ešte nejaky dobu , ale ta bolesť bola omnoho omnoho menšia ako pred operáciou... potrebuje to všetko čas ...uplne na 100% neni nič ..

slawiena
Včera o 21:49

@monicka92 mna to prestalo hned bolieť .len som cítila taký stuhnutý chrbát ale cvičením sa to rozhýbalo .dnes som vyše roka po operácii a nerv neboli vobec len ked nacvičíme co fakt malo cvičím cítim stuhnutý chrbát ked dlho stojim alebo ležím ale ked sa rozhybem tak super.