Ahojte dievcata,
na buduci tyzden vo stvrtok ma caka laparoskopicke odstranenie zlcnika. 🤒
Chcela by som vas poprosit o vase skusenosti a rady ohladom toho, ako to prebieha a aka je rekonvalescencia.
Doma mame dvojrocne sidlo, tak by som rada vedela, dokedy musim lezat, ako dlho ho nesmiem brat na ruky atd.
A samozrejme ma zaujima, ako sa hojili rany, ci vas to po operacii velmi bolelo a ako dlho ste boli na striktnej diete.
Vopred dakujem!
@kassandra25 24-48h v zavislosti od stavu po operacii. Myslela som skor, ci doma musim este lezat...
Ahoj, mne vyberali žlčník v roku 2015 na druhý deň ma pustili domov. Prvé dni som chodila trošku zohnutá pretože sa mi nedalo dobre vystrieť. Po operácii to bolelo ale nie dlho horšie bolo vstávanie a ľahnutie bolo to dosť nepríjemné ale ak más vyššiu posteľ tak to nebude také hrozné. V nemocnici mi nepovedali vôbec čo môžem a nemôžem jesť (v Banskej Bystrici) takže šup na internet a googliť. Ale strava hlavne piškótky výživa a "vývar" s ryžou takže nič moc s jedlom ale postupne nabehneš na normálnu stravu. Ja sa vyhýbam vyprážanému a problém mi občas spravia aj bryndzové pirohy ale na to prídeš časom sama. A niekedy ma pobolieva v pravom boku keď pijem málo vody, voda je veľmi dôležitá.
Prajem ti veľa šťastia a skoré uzdravenie 🙂
ahoj, tak urcite treba setrnny rezim na to brucho, ziadne zdvihanie ani nic take aspon po dobu 6 tyzdnov. Mne sa napr. spravil pruh po operacii hned, trochu sa to zlepsilo casom, nemusim zatial na operaciu s nim. Lezat nejako extra som nemusela, normalne som sa hybala po byte, aj von som isla, mna to nijako nebolelo, ani analgetika som nebrala doma, iba v nemocnici mi tiekli infuzky prvy den po operacii. Bolest by som prirovnala ako k silnej svalovici. Ja som dostala cely rozpis co sa tyka stravy, v podstate vsetko beztukove, tj. vyvary nemastne, minimum pouzivat maslo a tuky vobec, najlepsie ryza, zemiaky, chude maso, spargla a podobne. Ja osm zacala normalne jest asi 3 tyzdne po operacii a v podstate jem uz uplne vsetko, nemam problem s nicim absolutne. Ale moja strava je vyvazena, vyprazane len vynimocne, vela sezonnej zelenine, ovocie pomenej, ryza, azijske jedlo, chlieb, pecivo. Proste taky zlaty stred 😉
este by som rada doplnila - citala som tu na MK raz nazor jednej Slovenky, ktora posobi na oddeleni laparoskopickej chirurgie vo Svajciarsku a velmi zaujimavy nazor napisala, ze u nich vo Svajciarsku ziadna dieta po operacii sa nepredpisuje. Zastava sa nazor, ze kedze nie je zlcnik, nie je treba co nadalej chranit takouto dietou 🙂 a ze prepustaju hned po zakroku domov, mam pocit ze pisala ze tam sa to robi formou jednodnovej chirurgie dokonca.
@raffaella ano citala som take clanky (najma zahranicne) ze telo si po operacii zvyka. Adaptuje sa. A ak ho zvykneme na prisnu dietu bude potom tazke pridavat
@renatka1985 co sa operacie ako takej tyka, tak ja som mala len problem s narkozou, proste ju velmi tazko znasam. Mala som aj 1 dren, taky sikovny nalepeny plochy, neviem ako sa to odborne vola, ale neobmedzoval ma nijako a na po 24h mi ho odstranili. A pytala som si aj cely nasledujuci den po operacii infuzky, lebo som z narkozy stale vracala a mala som do toho prisernu migrenu (ale to preto ze som kavickar a strasne mi chybal kofein 🙂 ).
@renatka1985 nie, normalne vstat, chodza, prve dni doma byt, nie namahave roboty robit.
@renatka1985 Mňa prepustili v nedeľu ráno a večer som bola s kamoškou vonku na hodinovej prechádzke a to bol oktober,neviem čo ma to napadlo.Ale ja som nemala bolesti,iba svalovicu som cítila na bruchu.Doma som oddychovala do vybratí stehov,potom som už moc neležala.Zakázali mi dvíhať ťažšie veci lebo z vnútra sa to hojí oveľa dlhšie ako z vonku.A mesiac som mala prísnejšiu diétu.Dá sa to zvládnuť.Držím palce.
@gaaaa cize maleho asi nebudem moct dvihat dlhsie, vsak? /13,5kg/.
@raffaella dakujem velmi pekne za odpoved
@renatka1985 Pár dní asi nie pokiaľ budeš mať ešte aj stehy.Ale spýtaj sa pre istotu aj dr.
@raffaella vzovite by som si to nedala robit na jednodnovej chirurgii... po tom, co zazil moj muz v nemocnici a poslali by ho po jednom dni domov tak by umrel... kazdu tuto operaciu zlahcuje.. ved sa robi laparoskopicky ved pohodicka ale uz nikomu nepovedia, ze kolko nebezpecnych rizik obnasa
@renatka1985 ahoj ako si dopadla po operácii? Kedy si mohla dvíhať malého? Ako ta to bolelo hneď po operácii? Ja idem budúci týždeň a mam doma ročnú sibalku.
@renatka1985 mna tam nechali 3 dni. Teraz vraj prepustaju po dni. Informacie ti poda doktor.