Chcem sa opýtať ako u vás prebiehala rehabilitácia pi trojitá zlomenine členka....ja mám 20 minút magnet 10 minút biolampu 10 minút virivka a potom cvičenie....naťahovanie špičky k sebe od seba ....ale ešte som nestala na tej nohe ....kedy ste začali chodiť ako tak.....operovana som bola 3 .3 2023...jednu skrutku mám vybratu....ostatne ostávajú....ďakujem za odpovede...alebo skusenosti
Ja som mala otvorenú trieštivú zlomeninu nad členkom s operáciou. 3 mesiace som vôbec nemohla dostupovať, ale nebudem sa k tomu rozpisovať. Môj lekár mi hovoril, že hnojenie zlomeniny sa nedá urýchliť. Chcem ťa len po zobudiť k trpezlivosti, časom, keď to odoznie a budeš pekne chodiť po svojich, už ti to nebude pripadať také hrozné. Všetko chce svoj čas.
Prosim a ako casto si mala tie rehabilitacie? Kolkokrat do tyzdna? Mne dnes dali dlahu dole po 6 tyzdnoch (mam titanovu platnu a 12 skrutiek.). Lekar chce, aby som uz na 30% dostupovala, ale mne to nejde, mam totalne stuhnutu achilovku, nedokazem ani prepinat prsty odseba a k sebe...
Ahoj, rehabilitovala som 2-3x do týždňa. Všetky tvoje pocity mi vracajú spomienky na to obdobie. Je to prirodzené, čo cítiš, noha pri pohybe boli, nemôžeš s ňou hýbať. Neboj, rozcvičíš to, bude to dobré. Ako som písala, chce to svoj čas, nedá sa to za týždeň ani dva. Je to niekoľkomesačný proces. Prešla som si tým. Musíš byť len trpezlivá a vydržať. Mne nechali železo v nohe, už je to 9 rokov. Drž sa. Každým týždňom budeš robiť pokroky a budeš sa tešiť z drobných zlepšení.
@cdcd Dakujem za podporu. Po 6 tyzdnoch trapenia pri dvoch detoch mi dnes doktor povedal, ze ma cakaju dalsie 2-3 mesiace. Tak som myslela, ze sa tam
rozplacem ☹ A hlavne, ked ta noha je akoby absolutne nehybna, achilovka skratena tak, ze uz snad viac ani nemoze byt.
Doma si kolkokrat denne cvicila? Ci stale, ked si si spomenula? Este raz dakujem!
@ajja1 cvičila som pomaličky asi každý deň, už si to tak nepamätám. Snažila som sa zapamätať si cviky z rehabilitácie. Ono vlastne už po dvoch týždňoch atrofovali aj svaly. Zlomenú nohu som mala tenišiu než zdravú, ktorá ma nosila s barlami. Ramená som mala ako Pepek námorník😆Tiež ma štvalo,že som mala členok ako drevený, ohyb v členku oveľa menší oproti zdravej nohe. Po roku som bola na ďalšej operácii, lebo som dostala zlatého stafylokoka a rana sa po operácii sa úplne neuzatvorila. Takže mi to znovu čistili a ošetrili a ďalšie asi 2 mesiace som bola na barlách. Teraz už piaty rok robim instruktorku pilates cvičenia a je to zatiaľ fajn, hoci ohyb v jednom smere je trochu obmedzený. No je to paráda na takú zlomeninu. Neboj, bude dobre. Teraz to vidíš zúfalo, ale určite sa to zlepší. Ja som mala výhodu, že deti mám dospelé a veľmi mi pomáhal najmä manžel. Ak budeš chcieť, dám tel. kontakt a môžeme sa porozprávať, je to lepšie ako vypisovať a občas čítať komentáre ľudí, ktorí ani nevedia, čo komentujú.
@cdcd dakujem krasne.U mna to vyzera na velmi skratenu achylovu slachu ( zrejme mi nohu nedali do dlahy v spravnej polohe.). Vobec neviem dat nohu do praveho uhla a teda ani stupit na zem. Inak noha mi velmi opucha, akonahle ju nemam vylozenu. Neviem co s tym ☹ K rehabilitacnej doktorke mi dali termin az na bufuci tyzden, to uz bude tyzden po zlozeni dlahy a vlastne neviem co mam robit. A to ani nechcem vediet, kedy sa dockam nejakej rehabilitacie v tomto nasom zdravotnictve....☹
Tak este raz dakujem za podporu. Ak ma este nieco napadne, rada Ti zavolam, ked mindas cislo. Dakujem!
Ten opuch môže trvať ešte dlhšie. Mne puchla noha skoro 2 roky, Doteraz si ju už zo zvyku vykladám. S nohou hýb len veľmi opatrne, nechoď do bolesti, vykladaj čo najviac a maj kľudový režim. Môžeš sa mi ozvať na tel. 0905468851. Príp. by som ti ešte poradila, k tým opuchom.
@ajja1 ahoj akoby si písala o mne...mam 8 týždňov po operacii zlomeného členku, 1 skrutku už mi dali von pred týždňom, na kontrole lekár ze už môžte doslapovat na nohu...ale ja ju vôbec neohnem do pravého uhlu tým pádom ani pätu nepoložim na zem, akoby som kratšiu nohu mala či čo,nestúpim na ňu...som nešťastná z toho , k rehabilitačnej idem v pondelok tak som zvedavá čo povie...mne lekár povedal ze rehabilitácia by mala trvať tak do polroka🥹
Ahoj, viem presne, o čom píšeš. Členok neohybný, akoby drevený, pri došlapovaní bolí, pichá. Ja som to tiež tak mala, po rehabilitáciách som ohla chodidlo do úrovne polovice zdravej nohy. Neboj, ako som písala, chce to ešte veľa času. Ale postupne sa budeš tešiť z maličkých pokrokov. Dnes chodidlo vystriem skoro do úrovne zdravej nohy, aj do dopačnej strany to ide fajn. Na to, aké to bolo hrozné (bála som sa, že prídem o nohu), tak som šťastná. Chcem ti dodať povzbudenie, že to bude dobré, len musíš byť trpezlivá. Jeden okamih nám dokáže poriadne skomplikovať život. O to viac si vážim, že môžem chodiť, nekrívam, chodím stále rýchlo, lebo si to užívam. A viac si všímam ľudí, ktorí chodia o barlách a chápem, aké majú problémy. Inak, ak budeš ešte používať barly, keď príde zima, odporúčam v zdravotníckych potrebách zakúpiť také násady s bodcami, ktoré sú dobrou pomôckou na sneh a najmä ľad, aby sa nešmýkala guma na barlách. Ak budeš potrebovať niečo, napíš, príp. zavolaj.
@cdcd dakujem krasne za kazde povzbudenie aj za rady, nasadybsa moznonaj zidu, lebo pri tychto klimatickych zmenach je aj pravdepodobne, ze ma zima zastihne este na barlach ☹ Urcite sa ozvem, ako to pokracuje. Zatial sa mi javi, ze nic moc pokrok, ale chce to awi naozaj trpezlivost. Dakukema pekny vikend prajem!
@ajja1 jeej ahojte, akurát riešim niečo podobné. 13.7. som si zlomila členok, priam vyvalila bokom( čudovali sa že nebola otvorená zlomenina) 🤦 že som si tam zlomila všetko čo sa dalo. Hneď v ten deň ma operovali, mám z jednej strany dáku tyč a z druhej päť časti nejakých-dáke zdratovane celé. Naposledy mi dr. povedal, že o mesiac na kontrole sa dohodneme na termíne a celé mi to pôjdu vybrať. Že som mladá, že mám to všetko ok, že není o čom, že treba von dat.Teraz chodím na rehabky, teda bola som 7x a ešte mám ísť 3x...potom k rehablitacnej dr. Na kontrolu a uvidíme čo ďalej. Mám jednu francúzsku palicu a mám nasliapavat celou váhou. Teda to je týždeň čo mi to dovolili.. Doma chodím už bez palice, ale keď idem kdesi tak mám brať palicu. Mňa by ešte zaujímalo, či niekto nevie koľko dní nechávajú v nemocnici pri výbere toho železa ? A potom znova postupne rozhýbavat, nasliapavat?
@kuceravasisa prosim, ake rehabky Ti predpisali a ako casto chodis? Ked chodis sama, to uz mas asi pekne rozhybane, ze?
Ja keď som ležala v nemocnici, tak jednej pani vyberali železo z nohy. Jeden deň prišla, druhý šla domov. Neboj, nebudú ťa tam držať dlhšie, než je potrebné. Držte sa žienky a nech vám to odsýpa.
@ajja1 na rehabky chodím od 2.9. a 2x do týždňa. Mám laser, magnet a cvičenie. Na rehabke ti skôr ukáže čo máš cvičiť doma... 😀 Za tu pol hodinu toho fakt moc nedas. Chodím sama, ale krivam. Ale to je normálne, čo by som chcela. Ja som šťastná, že sa už na ňu nebojím slapnut. Lebo vkuse kdesi do teba valia nesmieš slapnut, hore dvíhaj, decká ti doma okolo nej behajú a potom že šľapaj na ňu😏😱🤦 hlava nechcela pustiť, ale potom som skúšala sama a zistila som že nič nebolí....
@kuceravasisa tak to je super, ze uz chodis sama. A kolko asi tak cvicis denne doma? Mne predpisala doktorka len 6x cvicenie, vraj som mlada (47) a ze nic ine nepotrebujem. Potom na moje naliehanie mi pridala este aspon magnet. Ale moc nebola nadsena. Ja mam titanovu platnu a 12 srobov. Citim ju skoro pri kazdom pohybe. Pri prepustani mi povedali, ze za za 16-18 mesiacov mi ju vyberu. Pri kontrole mi moj lekar povedal, ze to vyberat nebudu, ak nebude robit ziadne problemy. Tak neviem. Ale, asi ju budem tiez chciet dat von...
@ajja1 tak ja mám 38 a zakaždým mi na rehabke ukáže čosi viacej -nove... A máme takú dohodu že 3x denne si prejdem čo mi ona ukázala za celý čas a medzitým si nohu podchvíľou krútim, natahujem, proste dačo s ňou robím. A tá čo so mnou cvičí mi povedala, že ste mi určite napíše ďalšie cvičenie, že neskončim pri 10tich.
Ahojte, som rada ze som natrafila na túto tému
...som po operacii predkolenia, otvorená zlomenina,členka,mam tycku ,škroby.V pondelok ma operovali...nohu mam mat stále vyvýšené,?snažím sa hýbať prstami ohýbať v kolene...idem po barlach,nemám doslapovat,len od príchodu (v piatok)to mam viac zapuchnute ako v nemocnici...
..
@zuzulkika Ahoj, aj teba chcem podporiť v tejto situácii. Mala som tiež otvorenú trieštivú zlomeninu predkolenia (zasiahnutý aj členok). Všetko, čo poisuješ, je normálne, pomaličky to pôjde. Ako píšeš, je správne, že si nohu vykladáš do vyvýšenej polohy. Opuch ešte potrvá dlho. Hýb prstami, aj v kolene, len nechoď vyložene do bolesti. Máš to ešte veľmi čerstvé. Na tie opuchy mi lekár poradil občas priložiť gázu namočenú v alpe. Ale len tak max. 10 min. som si to dávala. Treba však prikladať možno raz denne, lebo apla veľmi vysušuje pokožku. Takže okrem toho som si dávala ja repíkový obklad na ranu a mastila som pokožku krémom, pretože sa dosť lúpala. Keď sa ti zahoja jazvy, masíruj si ich, aby sa neprirástli. Mne to poradili dosť neskoro, takže niektoré vypadajú dosť nepríjemne. Držím prsty.
Ahoj, vonkajší clenok som zlomila vo februári, sadra 7 týždňov, operácia nebola, teraz už chodím denne na rehabilitácie a cvičenie, magnet, ultrazvuk a lampa....nestupim na nohu, cvičím čo mi ukázala fyzioterapeutka, od seba dám špičky pekne ale k sebe nie plus achilovka je stuhnuta, doktorka mi dáva ešte 6 týždňov kým sa postavím, mám barle ale pomaly skúšam na 30% váhy prvý týždeň, potom 50% váhy ďalší týždeň, 80%vahy a a z potom celá váha na nohu...takže len čas a cvičiť...ty budeš mať asi iný postup po operácii