Refluxová ezofagitída stupeň B. - diéta

vanessicita
27. dec 2021

Ahojte, prednedávnom mi lekár zistil refluxovu ezofagitidu 2. stupňa. Povedal mi, že musím držať dietu. Problém je v tom, že mi k tomu viac nepovedal a keď som si info hľadala na internete, tak bolo veľa vecí, čo si protirečili. Napr. na jednej stránke bolo, že môžem jesť avokádo a na ďalšej, že nie. A takýchto prípadov bolo viac. Aktuálne mám pocit, že nemôžem jesť poriadne nič. Je tu niekto, kto s týmto bojuje už dlhšie a vie mi dať nejaké rady? Ďakujem

dominikak4
27. dec 2021

Ahoj pred pár rokmi som to mala tiež, dôležité bolo jesť v malých dávkach a často a 2 hodiny po jedle si neľahnúť. Tiež som si v posteli podkladala matrac, aby som mala hlavu a žalúdok vyššie, neskôr som si kúpila polohavací rošt a matrac a vrchnú časť tela som si dávala vyššie. Lekár mi radil aj takú možnosť, že podložiť nohy postele pri hlave, aby posteľ bola šikmo, ale toto nevyhovovalo manželovi. Postupne sa mi to zlepšilo, až to úplne prešlo a teraz zase spávam normálne a jem všetko. Ono sa to zvykne vracať na jar a jeseň vtedy sa vrátim k režimovým opatreniam. Nikdy som nedržala nejakú extra diétu len som zmenšila porcie jedla a rozdelila ich do viac dávok denne a neľahla som si po jedle.

vanessicita
autor
2. jan 2022

@dominikak4 ďakujem. Ešte by som sa chcela spýtať, že po akom čase ste pocutili zmenu? Pretože mávam pravdepodobne z toho refluxu taký nepríjemný pocit v ústach. Niekedy je to akokeby žmolky v krku a inokedy taká bolesť kedy neviem poriadne prehltnúť. Je to niekedy na nevydržanie. Beriem na to určené lieky už cca týždeň a stale sa to nezlepšuje. Mali ste aj vy nejaké takéto príznaky?

dominikak4
2. jan 2022

Ja keď som mala zápal v pažeráku tak mi jedlo viazlo v krku a ak som aj prehltla tak mi tam ostávalo a stálo. Gastroenterolog mi vtedy dal také lieky ktoré mali zrýchľovať pasáž, ale nejedla som ich lebo mi z nich bolo zle. Ono to potom prešlo keď som dodržiavala ten režim. Ešte som chodila na vajcovú vodu do kúpeľov v Piešťanoch, voľne tam tečie, obsahuje síru a tá mi to tlmila, ale to som chodila len keď bolo veľmi zle. Príznaky mi zvykli ustúpiť tak po cca 3 týždňoch čo som dodržiavala tie opatrenia.

dominikak4
2. jan 2022

Liekdy na zníženie kyseliny mi to vždy len zhoršili, nejedla som ich.

dominikak4
2. jan 2022

inak keď som ten pažerák mala taký rozdráždený tak som si dávala na noc a po jedle sáčky Gastrotuss, to je taký gel, ktorý obalí steny pažeráku a lieči ho.