Ahojte, takmer pred rokom mi bola na prednom zube (22) robená endodoncia/vyplnenie kanálika. Odvtedy ten zub stále cítim na dotyk a na záhryz. Celé mesiace mi 2 rôzni zubári hovorili, že je to normálne a malo by to prejsť, pretože podľa RTG je to vyplnené správne.
Stále to však neprešlo.
Posledný týždeň ma ten zub však začal aj samovoľne veľmi silno bolieť, pravidelne ma v ňom intenzívne pichá, je citlivý na teplé a budím sa na to, že v ňom cítim tlak. Budúci týždeň som objednaná k novej zubárke na konzultáciu. Je mi už jasné, že to bude vyžadovať re-endodonciu, zaujímalo by ma však, aký je v takomto prípade postup, ak má niekto podobnú skúsenosť.
Je možné ten zub nanovo otvoriť aj napriek tomu, že je už vyplnený?
Myslím to tak, že ak mi dá termín na re-endodonciu napríklad až o mesiac, či je možné dovtedy od tej bolesti instantne uľaviť aspoň tým znovu-otvorením, tak ako to bolo na začiatku ešte pred tým ako bol finálne vyplnený.
Ďakujem
Ak chceš aby reendodencia bola úspešná musíš mať 2 veci: zubara, ktorý robí s mikroskopom (mega dôležité) a zubára, ktorý sa to vyslovene špecializuje (extrémne dôležité). Bez týchto dvoch veci tam ani nechoď. Len vyhodis peniaze. Ps: endodoncia by mala byť tiež vždy robená s mikroskopom u odbornika
Áno reendo spočíva vo vybratí koreňovej výplne, prečistení zuba a opätovnom zaplneni. Bohužiaľ, ani reendo nie je na 100 % - jednoducho nie každý zub zareaguje dobre na liečbu, závisí od reakcie organizmu.