Reakcia na Sumatriptan

7. okt 2023

Dostala som od neu na migrény sumatryptan. Prvý krát som si ho dala minulý týždeň a mala som dosť divnú reakciu. Mne to prišlo ako alergická, ale v živote som alergicku reakciu nezažila, tak neviem. Ako keby mi opuchol hrdlo, bolelo to pri rozprávaní, prehĺtaní a po hodine to odznelo. Dýchať sa mi ale dalo, žiadny iný problém som nemala. Bolesť hlavy ale zostala. Už nebola taká silná migrenická, bol to taký iný typ bolesti. Dnes mi začalo pms a skúsila som si dať znovu. Stalo sa to iste. Máte s tym niekto skúsenosť? Odznie to niekedy, mám tomu dať ešte šancu alebo tie lieky už radšej nebrať? Bohužiaľ nič iné ani na predpis z analgetik mi nezaberá. A neu povedala že ak nezaberie toto, bude musieť nasadiť antiepileptiká a to nechcem. Dala som to skúsiť na migrénu kamarátke a ta si veľmi pochvaľovala, tak neviem čo je so mnou. V prívalovom letáku som sa o alergickej reakcii nedočítala.

nafka0483
7. okt 2023

1. Take silne lieky nikdy nesmies davat len tak skusat kamaratke aj ked sa ti zda ze ma rovnaku diagnozu.

2. Ano, moze to byt alergicka reakcia, informuj lekara, moze ti predpisat iny triptan - posudi podla stavu.

marce63
7. okt 2023

@nafka0483 Ahoj, uživam tieto lieky.
Veľmi dôležité je, kedy liek užiješ.
Musíš si to spravne načasovať, podľa toho aj zaberá na bolesť. Každý si to musi sam odskušať. Ja som tiež predpokladala, že liek bude učinnejší,
ono bolesť zostáva, ale nie je taká intenzivna, dá sa vydržať, je iná.
A k tej možnej alergickej reakcii,
treba ihneď informovať lekárku, to sú nebezpečné reakcie, keď ti puchne hrdlo. Neriskuj.

martina803
7. okt 2023

Ja som vzdy po tomto lieku uz vedela ze si musim ist lahnut, mala som krce v rukach a nohach, uplne som ostala ospalá, zaspala som a ked som sa zobudila, bola som ok 😁

moname
7. okt 2023

Mne hneď akoby zovrelo hrdlo,viac som neskúšala-tiež alergická reakcia

kr058
7. okt 2023

Ahoj, sumatriptan funguje tak, že ti v podstate roztiahne cievy, aj tie čo vedú do mozgu cez krk. Môžeš mať tieto pocity, ale nemali by byť nejaké výrazné, skôr len nepríjemné.
Taktiež je bežné, že zrazu máš pocit, že ťa popáli aj voda bežnej teploty a podobne. Trvá to hodinu, dve. Dôležité je, či ti prešiel záchvat a áno, nemusí bolesť hlavy úplne prejsť, ale významne sa zmierni tak, že môžeš normálne v živote fungovať ďalej.
Ja som pri užívaní tohto lieku mala silné búšenie srdca, zle sa mi dýchalo a tak. Lekár však neprešiel na antiepileptiká, ale napísal mi iný typ triptánu a s tým nemám žiadny problém. Takže existujú ešte aj iné možnosti, ak by boli tieto pocity pre teba neznesiteľné.

mikadooo
7. okt 2023

Môže byť reakcia. Choď k neuro a skúste vymeniť lieky. Triptány sú momentálne najlepšie lieky na migrénu a zaberajú najväčšiemu spektru ľudí. Ak ti však nerobia dobre, tak sú aj iné lieky... Mimochodom prečo sa bojíš antiepileptík? Ináč, nemyslím si, že to je jediná možnosť, ktorá ti ostáva. Kolegyňa mala tiež problémy (s rizatriptanom) a dr jej dal niečo iné - na záchvaty, nie na preventívne užívanie. Akurát už s ňou nie som v kontakte. Len som tým chcela povedať, že určite existujú aj iné možnosti ako antiepileptiká.

alazala
7. okt 2023

To je jediný liek, ktorý mi na migrénu zaberie - ale musím ho zobrať včas. Tiež mám potom stiahnuté hrdlo atd , podľa mňa ten liek takto účinkuje. Beriem ho už roky, nemám s tým problém

taktotedanie
7. okt 2023

Informuj lekara, su aj ine moznosti
Liek na migrenu je to skvely

autor
8. okt 2023

@mikadooo antiepileptik sa bojím, lebo som dosť citlivá na tlmive lieky, bojím sa že by mi to mohlo ovplyvniť pozornosť a jazdím denne diaľku autom, tak mam pred tým rešpekt. Zas je otázka či mi to pozornosť ovplyvní viac ako migréna.

mikadooo
8. okt 2023

Počuj, skús najskôr iný triptán, fakt. Nerozumiem, že ti dr predpisala sumatriptan a potom ti hneď navrhuje antiepileptiká. Skúšala si aj iné triptány? Prípadne ešte mi napadlo, že skús na ďalšiu migrénu len polku tbl., možno to zaberie a vedľajšie účinky nebudú až také hrozné. Ja som mala kedysi sumatriptán, našťastie žiadne vedľajšie účinky, len mi až tak hladko nezaberal, tak mi dr skúsil dať iný triptán a ten je úplne super, síce iný problém ako u teba, ale neurológ sa netváril že inej cesty ako epileptiká niet... a to ešte existujú aj lieky na iných bázach, čiže nie triptány, ktoré sú tiež určené na záchvaty. Takže podľa mňa skús najskôr tú polku a ak.aj tak budeš mať tie nepríjemné pocity, skonzultuj s neurológom a povedz mu, že antiepileptiká nechceš. Ináč ja som mala aj antiepileptiká, ale brala som ich večer. Žiadne oťapenie som nepociťovala (resp. spala som, takže možno aj hej, ale ráno som bola úplne ok). Šoférovala som s nimi normálne. Ale bolo to už pred x rokmi, takže žiaľ už si vôbec nepamätám, ako sa volali. Viem len, že som ich vysadila, keď sme sa začali snažiť o bábo, to má aj neurológ upozornil, že na to bacha.