Dobrý deň som v 8tt chcela by som sa opýtať brat a matka mali razštiep podnebia môže to byt dedične? Doktor sa ma nepýtal zatiaľ na nič tak či tieto vyšetrenia podstúpim neskôr alebo treba o tom kontaktovať lekára
Myslím,že to môže byť dedične. Upozorni lekára na to, nech sa na to pri diagnostike podrobnejšie zameria.
Prajem Ti zdravé dieťatko!
spomen gynekologovi, bude ta dokladnejsie sledovat... neboj, vsetko bude v poriadku.
Spomen to doktorovi, a nezabudni brat kyselinu listovu!
Ja mam rastep. Moje deti nemaju. Vraj to mala moja prababka.
Skoda, ak si planovala byt tehu, mala si skor brat kyselinu listovu...ale ak si nebrala tak do 12.tt by som brala. Samozrejme to treba povedat gynekologovi, nech ta posle potom na morfo, moze to byt dedicne
@veselo_neveselo razstepy vznikaju v ranom tehotenstve, ale jasne, radsej brat.
@vivuska666 ako sa kedysi riesili razstepy?
Moj syn sa narodil s kompletnym razstepom tvrdeho aj makkeho podnebia.. nikto z rodiny to nemal, dokonca to nevideli ani na usg (v 12.tt ani 21.tt), zistilo sa to az treti den po narodeni ked sa maly nevedel prisat)..
Vraj len velmi nizke percento razstepov je zdedenych.. vacsinou je to sposobene virozou, aj malym nachladenim matky do 10.tt. podnebie sa formuje medzi 5-10.tt tusim.. urcite to spomente svojej dr a taktiez ked sa budete objednavat na usg. Pozru vam to dokladnejsie.
Ono su nejake znaky, ktore sa pozeraju pre pritomnost podnebia.. napr zaklad zuboradia, nejaka mini chlopnicka (to ma byt zaklad makkeho podnebia) a pod. Mne to v druhom tehu pozreli velmi dosledne a aj ked to nie je 100%tne, vsetko nasvedcuje tomu, ze druhe babo bude bez razstepu.
@0silvia0 toto info mam od plasticky, kt operuje razstepy.. ale moze byt. Ja som brala na zaciatku tehu silne kortikoidy, ale dr ma.ubezpecil, ze tie iste sa predpisuju prave ked zena nevie otehotneniet na udrzanie plodu 🤷♀️
Hlavne nestresovat a vsetko bude v pohode 🙂 Dnes sa uz da vsetko zoperovat 🙏
@nuxynka no vies, ubezpecovat ta mozu, ale kazde telo je ine, dokonca rtg ziarenie moze vselico sposobit. Co jednemu neuskodi, inemu moze.
Ja som sa tak bala razstepu u mojich deti, jedinu tabletku som do ust nevlozila, kavu som nepila, cele tehotenstva som uzivala kyselinu listovu.
Pokial sa razstep v rodine vyskytol opwkovane, tak je pomerne velke riziko ze sa znovu objavi
Mam znamu co to mala ked sa narodila a jej dcerka to mala tiez..