Ahojte, som pol roka po 3tom pôrode. Z ničoho nič som začala veľmi chudnúť. Aj kilo za týždeň. Mam 49kg a naozaj by som to už veľmi chcela zastaviť. Stravujem sa stále rovnako. Výsledky sú všetky ok aj z gyn hľadiska aj u obvodnej. Mam 163cm čiže nieje to moc na povšimnutie pri mojej výške ale ja som už vážne ako doska. Veľmi mi to vadí môj vypracovaný zadok sa zmenil a vyzerám akoby som mala staehno pokračujúce k chrbtici bez zadku. Chodím ako taký "kostitras". Veľmi som oslabla silovo. Mimochodom veľa členov z mojej rodiny trpí obezitou. Čiže od nich úplne vyčnievam.Nemáte niekto skúsenosti? Stravujem sa rovnako ba niekedy aj viac. Niekedy za večer dokážem sama zjesť celú pizzu...
@levandulova111 je nejaké špeciálne vyšetrenie na štítnu žľazu? Lebo Dr mi opakovane brala krv moc stolicu posielala na rôzne vyšetrenia a všetko bolo ok
Mne sa to dialo po 2. porode. Vyska 168 a do roka po porode som vychudla som na 49 kg, aj menstruaciu som prestala mavat, slaba ako mucha som bola (do toho okrem babatka 2-rocne dieta).
Mne pomohlo az odstavit dcerku (odstavila som ju v roku, ale ak si na tom uz teraz zle, mozno by bolo namieste aj skorsie odstavenie... Tvoje zdravie je dolezite, Tvoje dieta / deti maju len 1 mamu).
Z vysetreni by bolo vhodne sa pytat na endokrinologiu, tam by Ti skontrolovali stitnu zlazu - oni si sami robia svoje specificke odbery krvi.
@mamatroch presne vidíš, ja tiež som už 2 mesiace nemala žiadny menzes a tehotná nie som. No a je pravda ze stále dojčím. Fakt som netušila ze to môže byť tym
Ono pre telo je to zataz aj ked si to neuvedomujes. Este si mozes skusit nasadit zelezo (ja som brala maltofer, ked som mala nizke hladiny - z toho ma nezapekalo, je na predpis) ale skor vidim pricinu v kojeni. Na Tvojom mieste by som sla najskor na endokrino a ak oni vylucia ako pricinu stitnu zlazu, odstavila by som babatko. Rovnako dobra maminka budes aj ked bude babatko na UM 😉
Stitna zlaza - prvotne TSH - to je prvy ukazovatel, ale nie jediny. Treba tam vysetrit aj fT4 a fT3 a protilatky, hlavne TSI. Stimulacne. Lebo rapidne chudnutie moze byt priznak zvysenej cinnosti. Ja som ale mala okrem chudnutia aj ine priznaky, ako padanie vlasov v chumacoch, zvyseny tlak a pulz, nadmerne potenie, unava a slabost v nohach. Pri dalsich relapsoch, po tretom a stvrtom porode, som uz ale mala priznaky vsetky, okrem chudnutia, mam stale nadvahu. Je to individualne. Po tretom porode ma doktor vyhnal z ambulancie, lebo som bola pri nom znova po 2 tyzdnoch od prveho vysetrenia, ze to sa nemoze takto za 2 tyzdne rozbehnut. Tak som si dala spravit rozbor ako samoplatca v Unilabs a uz to bolo pozitivne, znizene TSH, zvysene fT3, fT4 ale este v norme a pozitivne protilatky TSI. Lekar ma potom uz objednal velmi rychlo, uz ma nevyhanal 🙄.
Ine priciny ja neviem, ale opakovane by som skusila si dat spravit rozbor a rovno ako samoplatca. Zobrat TSH, fT4, fT4, TSI. Pripadne este dalsie protilatky aTPO a ATG - ale tieyo su zvacsa zvysene pri znizenej cinnosti, hoci ja ich mam pozitivne aj pri zvysenej. Ale u mna su podstatne tie TSI. Mam Graves Basedowu chorobu.
štítnu žľazu - základné vyšetrenie ti aj obvodný spraví. Ale ak kojíš, tak to môže byť spôsobené aj tým. Ja som tiež mala 49 kg pri výške 158 ale mne dala dcéra zabrať, ja som nemala kedy jesť,
Okrem spominanej stitnej (aj ja chodim), naozaj popri dojceni jedavas dostatocne? Skus popisat co cez den jes a kolko. Niekedy mame pocit, ze je to dost, ale nemusi. Len plnohodnotne kojenie ti “vezme” spali cca 400 kcal… to je akp fajny trening
Kamoška takto moc začala chudnúť po druhom dieťati, dojčila ju rovnako ako staršieho ale pri tom v pohode. Pri malej šli tie kilá strašne rýchlo dole, až to bilo do očí, bola zdravá , nič jej nebolo , po skončení dojčenia jej už potom váha zostala rovnaká. Teraz je štíhlejšie ako pred deťmi🙂Ale sama musíš vedieť, či sa cítiš v pohode alebo nie, ak nie, radšej k obvoďákovi a on ti urobí testy, prípadne ťa pošle na nejaké vyšetrenie.
Ja som tiež po prvom pôrode tak schudla, mám 170cm a vazila som 49kg. Vyzerala som už hrozne, telo bolo unavene z dojčenia a z nedostatku spánku.
Ako písali baby, na endokrinologiu sa treba objednať.
Síce tu bolo spomenuté, že aj obvodná odoberie krv, ale niekde v inej diskusii som čítala, že endo je specifickejsie vyšetrenie, obvodná síce krv vziať môže, ale to najhlavnejšie zistia až tam..
No ale ako som tu čítala, závidím babám, ktoré chudli po pôrode... Ja som síce schudla za pol roka 18,5 kg ale brucho mi trčí stále a cvičiť nemôžem... A mám strašne málo spánku 🙈
Si unavená, podvyživena nemyslím vahovo, ale bielkoviny, minerály...tak telo šetrí a zastavilo aj menzes.Tri deti dajú zabrať, kojis...
Štítnu žľazu mi robí obvodná v prevencii neviem či to je standart.Skus si dávať b vitamíny, magnézium no a kľud, pravidelne jesť.
Mozno to nebude tvoj pripad, ale naprikald moje prve tehotenstvo mi spustilo celiakiu, resp. Probelmy ako pri celiakii ale test krvy negativny (len pozitívna genetika) tiez som po porode zacala chudnúť takym tempom ale ja som rychlo presla na bezlepkovu stravu a vsetko sa upravilo a prestala som chudnúť,nebolelo ma brucho
Bbay asi mate pravdu. Keď som tak pouvažovala tak asi jem dosť málo na to ze dojčím. Mam 3 deti do 4 rokov. Čiže áno som aj unavená a navyše často chorá.
Hlavne vela oddychu,kvalitneho spanku a co najmenej stresu. Poziadat o pomoc manzela, dalsich rodinnych prislusnikov. Dojdenie je na povazenie, ci odstavovat, zas mne to brutalne ulahcovalo zivot a starostlivost o deti - lahla som si k babatku, dojcila a spali sme, i cez den aj v noci, jednoduchsie ako zakazdym ist chystat flasu (a never tomu, se to bude robit niekto iny, mozno obcas, ale gro zial ostava na matke)...
Velmi prospesne moze byt i "chvilku bez deti", ak by ich mohol niekto zobrat aspon na 2-3hodky napr von, teraz cez leto sa da i neskor (po praci), aby si nebola v tom vecnom napati, ze kto zas zaplakal...
Nepises, ze kolko maju starsi, mozno by zvladli nejaky pobyt u starych rodicov a s najmladsim ak by pomohol manzel aspon s tymi prechadzkami...
(Aj ked zas ja som niekedy to mala v tomto scenari este narocnejsie, lebo ked boli vsetky 3 deti doma, tak najmladsiemu stacilo "byt vedla" starsich, sledovat ich pri hre atd.. s ked isli na prazdniny, tak uz bolo zavesene len na mne a ani na wc sa mi nedalo..cize fakt zavisi i od veku atd)
@sasesoe napísala som vyššie koľko majú deti
Mala som to iste. Veeeeela som kojila. Mala som 172 cm a 49kg. Vysledky v poriadku, jedla som za troch!! Nevyspata, velky vydaj energie-aj kojenim....Musela som prestat kojit, potom sa to upravilo. Len moje dieta uz malo rok, tak to nevadilo.
3 porody za 4 roky je zahul.
A každé moje jedlo je také ze jem ja a ďalšie 2 deti z neho
Ja som bola ako kostra keď som kojila.... Keď som skončila s kojenim tak som pribrala... Si chudá lebo kojis
Ja som tiež dosť chudla, dr ma poslal dokonca na RTG kostí či ich nemám moc riedke. Ale akonáhle som prestala kojit (v januári) váha mi ide stále hore.
Kojenie je extrémna záťaž pre telo. Ja kojím práve pol roka a vyjedam ako stavbár, pritom mám 57 kg a 170 cm. Jem 5-6x za deň aj mimo to niekedy. Akonáhle zjem menej, som malátna, podráždená a hlavne mi hneď klesne tvorba mlieka. Vážne dávaj pozor na stravu, ono sa to nezdá, ale to dieťa ťa vyciciava (doslova 😁) a musíš jesť za dvoch.
okrem kojenia a endokrinologie, co konzumujes cez den, nevynechavas jedla?
Hovoríš, že vyšetrenia ok, aj štítna žľaza?