Dnes mi robili zákrok, malinký, pár stehov, zabudla som sa spýtať, ako sa o ranku starať. Prelepili mi to, ale večer sa mi to odlepilo, asi tým, že som to mala celé mokré, tak som to len preložila čistou gazou a prelepila vodeodolnou náplasťou, trošku to krvácalo..Stačí to ošetrovať 1x denne takto? Dať čistú gazu a tú lepku? Ďakujem.
ja som bola na laparoskopickej operacii a po operacii mi to zalepili a na druhy den rano odlepili a uz nechali odlepene.
asi aj zavisi od toho o co ide.
neviem o aku ranu ide, ale zvacsa staci vydezinfikovat a potom prelepit. hlavne pri sprchovani opatrne a nie priamo na ranu, kym sa nezahoji.
Ďakujem dievčatá, nikdy som nemala takúto ranu, vždy bola minimálne raz odborne ošetrená🙈 vyzerá, že to už nekrváca, zvonku je náplasť suchá, gaza nepresiakla, tak snáď dobre, dnes vydezinfikujem.
@anabela2111 to mas ranu po operacii/vykone?
tu je asi aj dolezite, aky vykon, lebo ak sa jedna o zakrok na uz existujucej nejakej rane, ktora by mohla byt infikovana, vtedy je urcte lepsia intenzivnejsia starostlivost, no ak je ta rana urobena len ako pristup cez kozu do hlbsich struktur, tak fakt staci jednoduche osetrenie.
ja som nemala problem, je fakt, ze u nas maju zvyk pri rozsiahlejsich operaciach davat ATB v infuzii, co som aj dostala. urcite to zlepsilo hojenie.
po viac ako 20hod po operacii mi to teda odlepili, prestriekavali mi to asi 2-3x denen dezimfekciou,a si nejakou liehovou v spreji. inak som to mala odkryte. odvtedy, vcera som bola na stehy a pekne zrastene, ani naznak infekcie.
@majamat áno je to zákrok na predošlej jazve, bola to operácia zlomeniny, včera mi vyberali šrob 🙈
@anabela2111 tak to je ako klasicka operacna rana.
vyzera, ze ju mas v dobro stave, ked nekrvaca.
mozes ju aj prekryvat, ale skor by som to riesila tak, ze prekryt, len ked ides von, aby sa ti to nedrazdilo a nspinila sa, mozno skor lahko prekryt. a tam das neico nepremokave, potom ti to tam moze kvasit, takze urcite lahko. mozes aj predezimfikovat niecom,a le vyslovene by som tam nedavala stvorec s neicim, iba pri prevaovani trosku popritlacat a nechat uschnut a prekryt suchym stvorcom.
ak mas moznost, doma, ked nic take nerobis, tak lldune aj volne na vzduchu.
a co sa tyka ody dorany, mne vyslovene povedali, ze si ju mam vysprchovat cistou vodou,a le dat pozr, aby sa mi ta nedostaloydlo. cista voda je dobra, ak je rana dobre zasita, co yb mala byt, nedostane sa dovnutra. dokaze dobre vyplachnut necistotu, vratane aj nejakych bakterii ( smaozrejme vyslovene ju nevydezimfikuje, len vyplachne ). no potom ranu treba dokladne vysusit, aby nezostal vlhka.
@majamat ďakujem pekne za rady, pozerala som a vyzerá to celkom zcelené, tak som to len jemne vydezinfikovala a zakryla suchým štvorcom, zľahka prelepila len aby to držalo🙂 lebo mi trčí dlhšia niť, tak aby sa mi to nezachytilo 🙈
@anabela2111 😀 ne tiez take nite cierne trcali, soms a smiala, ze to vyzera ako rybarsky vlas 😀 dost ma to drazdilo, lebo sa ot zachytavalo o oblecenie. celkom sranda, ez za 7dni vyhojene a zacelene a drzi.
mam tam pod pupkom jazvy po 4 stichoch a na lavej strane brucha este 2 zacelene rakny, po 1 stichu. po laparke je to take malinke. no jazvy pod pupkom mi dost vytrcala. vraj ju musia viac stiahnut, lebo sa moze rozchadzat.
@majamat a čistila si to 1x denne či viac krát? Super, že sa ti to pekne zapojilo 😊 Môj muž mal tiež také po laparoskopii, on si to čistil vždy večer. Jemu sa to tiež rýchlo a pekne zahojilo😊 ja som sa včera trochu zľakla, keď mi to celé premokvalo a videla som v posteli krvavé fľaky. Nie je to sranda, keďže bolo šrobované do kosti 🙈 ale snáď to bude dobre. Oproti ranám po prvej operácii je toto škrabanček😁😃
@anabela2111 mne to cistila asi 2x denne v nemocke, doma som to uz necistila vobec. 3dni po operacii som tam bola, na 4den ma pustili
@majamat tak to dobre, lebo najhoršie ti ošetrili odborne😊 manžela operovali naobed a na druhy deň ráno domov 🙈😀
@anabela2111 to len 2x prestriekali,a le kedze to bolo doryte, dotykali sa rany kosele, obliecok a pod, cize po vydeimfikovani, akonahle sa to neicoho dotklo, uz tam boli opat mikroorganizmy, ktorych je v nemocke viac, ako doma.
nastastie to u mna dobre dopadlo a nic sa mi tam nedostalo. rany sa niekedy zvyknu zapalit, videla som to uz velakrat, ale malokedy je to take zle, ez by sa to nezhojilo. urcite to ovplyvnuje vela okolnosti.
a preco bol na laparke mm, ked ho tak rychlo pustili?
@majamat po laparoskopii na druhý deň nechali odlepené? Divné...
@laurikalalinka ano.
@majamat on bol na pruh, pupočný aj slabinový. A ty? Dúfam, že bude moja rana rýchlo zahojená, nech po 2 mesiacoch konečne začnem dostupovat na nohu. Teším sa na 1 krok ako na 1 krok svojich detí 😆 Ale keď sa mi dve veľké jazvy pekne zahojili v sadre, toto bude snáď malina😇
@anabela2111 mne vyberali v´maternicu aj vajcikovody. bola to vaginalna operacia s laparoskopiou. takze aj aj.
no ak mam pravdu povedat, tak mam pocit, ze ma ani neoperovali 😀 je to 9dni.
po operacii ma stasne bolelo v lavom boku, potom soms a docitala, ze som vajockovod mala kade-tade poprirastany. ani som to netusila. bolo tam toho este viac, o com sa ani nevedelo. bolo mi aj na vracanie. podla papierov som dostala clekom vela analgetik v infuzii ( aj na infuziach som videla popisane lieky, len nei vzdy sa mi to dalo precitat. posledna infuzak dalsi den rano, to uz ma presunuli na oddelenie, na obed len Ibalin, vecer mi dali infuzku,a le asi aj ten Ibalgin by stacil. koli laparke ma strasne bolelo pod pr. rebrom a matrac na psoteli bol hrozne tvry, inak brucho uz ani nebolelo.
a 3 den po operacii ma uz nebolelo ani to. uz som nic nepotrebovala. 4 den ma pustili.
inak mam pupocny prih, cize aj to s bduem musiet dat spravit, ale vraj mam pockat apson 6m.
@anabela2111 a teda prajem skore zotavenie. neda sa to uplne porovnat, ale mala som problem s patovymi ostrohami a to boli jak svina. asi 6m s oboma nohami naraz.
kazdy jeden krok neskutocne bolel a to sa v praci aj nachodim niekedy. cista hroza.
@majamat ďakujem pekne, aj tebe skoré zotavenie 😊
@anabela2111 dakujem.
@anabela2111 este by som odporucila betadin a tak prelepit.