Ahojte, v utorok som bola na vytiahnuti zubov cislo 4 obe horne. V ted den sa mi tam objavila krvna zrazenina take nieco ako sliz, no z utorka na stredu zmizla a mam tam obrovske diery, v ktorych je vidno nieco sivo hnede, je to normalne? Citala som o suchej rane ale neviem to identifikovat. Dasna mam jemne cervensie a opuchnute ale vraj je to normalne po extrakcii, nic extremne nemam, z ran nic nevyteka, len jemne zapachaju ale aj tak sa bojim aby sa mi tam zas nevrtali. Je vpohode nemat tam zatku akoby zrazeninu len dve velke hlboke diery? Ist k lekarovi? Dakujem
@jankajanka13 diery su normalne. Ak ta to neboli, tak to neries. Dasno ti postupne prerastie a tie diery sa zacelia. Ale bude to trvat niekolko mesiacov. Len si do toho neryp. Ak ta to boli tak, ze si musis davat lieky od bolesti, potom mas suche lozko ( vyplachla si si zrazeninu co sa sama vytvori po extrakcii) a v tom pripade chod k zubarovi.
Dalacin a limesil
Rany treba zašiť
@darijja Dakujem moc za radu, cize ak tam stale budu diery bez vyplne no bez bolesti, je to vpohode?
@jankajanka13 v podstate ano, ono tam musi proste ostat nejaka diera, ked isiel zub von, ale neboj sa nic, pekne sa ti to scely, len si vyplachuj, aby sa sa tam nieco nedostalo.
@jankajanka13 ano, je to normalne. Korene zuba su hlboke,preto tam mas diery. Ale dasno zarastie, same.. len vravim, bude to trvat tak 3 mesiace..
Diera po extrakcii zvlášť viac koreňového zuba potrebuje čas, aby zrastla.
Predstav si to takým spôsobom, kus kosti sa vytrhne z tela, v podstate tiež z kosti, keďže aj čeľusť je kosť . A tá rána sa musí od úplného základu zacelit, musí vzniknúť nové tkanivo, ktoré postupne zaceli ďasno a to napokon znovu kalcifikuje.
Ja som mala asi desať, vytrhli mi stoličku, ktorá zle rástla a tlačila na ostatné, a ja som potom doma revala, že to boli a mam dieru. Mama mi na to povedala, pozri sa, keď sa porezes len trochu, ako to boli a ako sa to musí zrast,tiez to nie je hneď. A teraz si predstav, že ti "vytrhnu" časť kosti. Takže?
Pochopila som😆
Daj tomu čas. Hlavne nebabri tam jazykom, nevycucavaj si nič z rany,lebo to bude len horšie.
Keby to veľmi bolelo, pripadne opuchas, či máš pocit, že ti akoby ide vzduch cez ranu, tak treba ísť k zubárovi, aby to skontroloval.
Ale inak len dat čas tomu.
@jaskolka Dakujem za odpoved, neopucham, prestala boliet a ani necitim vzduch cez ranu, ale vidim v nej hnedobiely povlak, je to vpohode? Zubar ma totiz dovolenku tak preto sa pytam aspon tu ak ma niekto skusenost.
@jankajanka13 to je krvná zrazenina, ktorou sa rana prirodzene upchava. pokiaľ nemáš pocit zapachu z úst, že by tam mohol vznikať hnis, tak je celkom normálne, že v rane budeš vidieť také rôzne "veci"
@jaskolka No ano citim zapach celkom, avsak zuby si umyvam 2x denne a vyplachujem 2x denne jemne vodou od zubara co mi dali po trhani, myslis ze to moze byt teda hnus pokial ho citim? Citim aj taku zvlastnu chut v ustach ale ked nemam uz bolest tak neviem, treba ist na pohotovost?
@jankajanka13 keď je taka skôr kovová, to je od pocitu krvi v rane.Ono pri umývaní zubov sa môže stať, že si buchnes trochu do rany a z toho sa rozkrvaca a citis krv.
Hnis je vyslovene "hnusná" vôňa, teda skôr pach a chuť skôr taká horkava a proste to smrdí.
Zase keď fakt sa ti dačo nezdá, tak chod na zubnú pohotovost.
@jaskolka nekrvacalo to odkedy to trhali cize skor ten pach, no uvidim ako sa to vyvinie, inak nemam ziadne priznaky zapalenia len ten pach a ako si vravela hnedobielu zrazeninu tam. Ale dakujem za rady, je to moje prve trhanie preto som trochu mimo 🙂
@jankajanka13 podľa mňa sa rana normálne uzatvára. Ale ako vravím, keď sa ti čokoľvek nevidí, vždy sa dá zájsť na kontrolu,aby si mala istotu u odborníka
Po extrakci zub bez zapoloveho dôvodu by sa mala vložiť výplň do sánky kde mal zub koreň plus zašiť ranu a preventívne antibiotiká proty zápalu n