Dobrý deň, prosím máte niekto skúsenosť s rakovinou žalúdka a pažeráka? Priebeh, postup ? Ďakujem
Ktore stadium? Je positive na Imunotherapiu? Manzel na to zomrel.
Manzel mal stvrte stadium, do 4 mesiacov po stanoveni diagnozy zomrel. Mal chemoterapiu, ale nazabrala.
Manzel mal zistenu aj Barretovu oesophagitis, je to chronicky, prekancerozny, zapal zaludka. Je to z ticheho refluxu. Vedie to k rakovine zaludka/pazeraka.
Manzel nemal protilatky, tak nemohol ist ani na imunotherapiu. Chemoterapiu mal 3 cykly, ale nepomohli.
Pokial otec nema metastazy, tak ho budu operovat a vsetko mu to vyberu, rekonvalescencia bude tazka, ale da to.
Teraz mam mladucku pacientku, 20 rokov, tiez tato ista diagnoza, chemo jej krasne zabrala. Ale ona este nemala ziadne potiaze, ani neschudla nic. Velmi sa z toho tesim, ze jej to zabralo.
@oslo1 prosím ťa a manžel mal nejaké potiaze? Bolieval ho žalúdok alebo cítil nejakú nepohodu predtým?
Úprimnú sústrasť, je mi to ľúto, že to takto dopadlo 😪
@oslo1 Svokor ma zatiaľ chuť do jedla, neschudol, akurát ma problém pri prehĺtaní ryže. Prosím vás viete mi povedat da sa vyoperovať zo pažeráka a aj zo žalúdka nádor. Lebo lekári nám zatiaľ tvrdili že pravdepodobne sa to operovať nebude dat ale musíme počkať na výsledky. Cakame na výsledky a až potom sa Mozme pohnúť dalek k odborníkom. Vedeli by ste povedat aké to je štádium? Je možné že to môže byt aj jedno z posledných štádií? Ďakujem za vás čas
Maminka zomrela v utorok. Od zistenia cca 4 mesiace. Najprv jej odisli uplne oblicky a po tom dvanastornik. Zacalo to tym, ze vracala. Vlastne cele tie 4 mesiace normalne nemohla jest. Ale u nas pochybila nemocnica, pretoze ked to zacalo, tak to neriesili,. Ked zistili ze su tam nadory, tak odobratie vzorky naplanovali az na polku februara. Museli sme vsetko riesit po znamostiach a kym sa k tomu odobratiu dostali, bolo neskoro.
Dievcata, Manzel bol zdravy clovek, najzdravsi v celej rodine. Denne cvicil, zdravo sa stravoval, nepil, nefajcil.
Nikdy mu nic nebolo, nic ho nebolelo, nebol chory.
As koncom septembra 2022 ho zacalo boliet pod rebrami, za par tyzdnov ho zacal aj zaludok boliet.
Manzel v tom case zacal Keto diet, schudol 10-15 kg.
Isiel K gp, (toto uz druhykrat ho zobral lekar, ked som napisala ostry email). Mal stale tie bolesti. S lekarom sme sa dohodli, ze budeme sa tvarit, ze manzel nechcene schudol.
Vacsina nemocnic v UK ma rapid response team, kam vas GP referuje, ked mate neiste priznaky. Nie je to na pohotovost, ale treba to vysetrit. Tento team ma 2 tyzdne na to, aby urobil vsetky vysetrenia, toto iste je pri podozreni na onkologicke ochorenie, do 2 tyzdnoch musi byt vysetrenia hotove. Pokial to nie je mozne urobit v NHS (statnej) nemocnici, tak sa ide do sukromnej a NHS to zaplati.
Tak Manzel bol referovany do jednej z najlepsich Londynskych nemocnic.
Teraz v skratke, bola mu najdena rakovina zaludka s Barret's oesophagititis a metastazami do pecene a brusnej dutiny.
Bol to sok a teda riadny.
Bolo nam povedane, ze manzel ma terminalnu rakovinu, stage 4, kde vyliecenie nie je mozne, dava sa paliativna chemoterapia a paliativna liecba.
Manzel mal strasne bolesti. Nakolko mu Morphine nepomoho, preslo sa cez phentanyl naplaste k Oxycodonu a potom k silnym NSAID.
Bol to zaciatok konca.
Manzel sa dozil akurat svojich 46 narodenin a mesiac potom (marec 2023) zomrel.
Az spatne som si uvedomila, za manzel bol velmi, ale velmi unaveny ten posledny 6 mesiacov az rok, pred tym , ako mu diagnostikovali rakovinu. To uz sa asi aj rozliezala po tele.
Ste sa pytali na cancer stages, stupne rakoviny.
Stage 1 - rakovina je iba solitarna v mieste nalezu, neprerasta matersky organ
Stage 2 - rakovina prerasta organ, cez celu stenu a moze uz aj prerastat do okolitych organov
Stage 3 - su chytene aj regionalne lymfaticke uzliny
Stage 4 - metastazy v okolitych organoch, aj blizkych a aj vzdialenych.
Bohuzial vyskum ukazal, ze rakovina zaludka, okrem stage 1, tak outcome operacie je nie dobry, preto sa upustilo od operacie a skor sa pomaha pacientovi prezit v plnohodnotnom, alebo aspon zabezpecit aku taku kvalitu , prezitia.
Takze tak.
Autorka, tusim si pisala, ze tvoj Ocko ma rakovinu zaludka, no uvidite, co vam povedia.
@danmot ahoj, mne zomrel Ocko pred polrokom, mal rakovinu žalúdka mal aj metastázi ku pľúcam. Na onkológiu sa už nestihol ani dostať.....zomrel behom mesiaca od zistenia rakoviny.....nemal žiadne príznaky...držte sa
@oslo1 Prepac,ze sa pytam,ale kedze sama trpim na reflux a riziko Barreta je tam vysoke,tak sa chcem opytat, ten Barretov pazerak mu zistili az ked uz mal tie bolesti? Resp.nevedel skor,ze ho ma,pretoze palenie zahy nemaval? Lebo ked sa to zisti,tam su potom dolezite pravidelne kontroly + uzivanie liekov, aby sa co najskor zakrocilo,ked sa to zacne zvrhavat.
@iwesska ahoj, nevedeli sme o income, manzela netrapila zaha, ani nemal traviace tazkosti
Co viem, tak prave Tito pacientov s tichym refluxom maju najhorsiu prognozu, lebo aj ked je tam Barret, nevie sa o tom. A pride sa na to, az ked he neskoro.
Teraz mam viac takych pacientov, clovek by plakal.
@oslo1 To je teda hrozne zakerne ochorenie,ze clovek ho roky ma a ani o nom nevie. To potom aby sa kazdy clovek bal,ci ho nahodou nema. Asi by sa gastroskopie mali robit preventivne aspon raz za 2r-3r,tak ako kolono od isteho veku, napr.po 30. A ty si onkolog alebo pracujes na gastre? Velmi by ma zaujimalo,z coho moze u takeho mladeho,zdravo sa stravujuceho a aktivneho cloveka, vzniknut taketo az taketo fatalne poskodenie pazeraka😪Na to ale asi odpoved nepozna nikto.
Aj môj otec bol v januári na operácii. Vyoperovali mu celý pažerák a časť žalúdka. Chudol, nemohol prehĺtať. Mal dosť veľký nádor 5x8cm v pazeraku. Mal chytene aj lymfaticke uzliny. Inak všetko čisté zatiaľ . Teraz jedáva menej. Teraz absolvuje 4. cyklus chemo. Dokopy ich má 8. Potom mu zas urobia vyšetrenia či to pokračovalo ďalej. Nezostáva iné, len čakať a veriť že to bude ok.
@simka000000 drzim palce, mne zali celý zaludok v decembri, prvé mesiace sú hrozné naučiť sa fungovať, jesť, piť, proste všetko...
@gabikasel a tiež ste mali rakovinu žalúdka ? A keď vám vybrali tak to už nemáte ?
@simka000000 prave pre karcinom žalúdku mi ho zali celý, teraz som v sledovani na onkologii
Moj otec mal cca 10 r dozadu, zobrali mu cely zaludok a inak funguje normalne, nebol ani na chemo. Mal rakovinu zaludka