Dobrý deň chcela by som sa poradiť ohľadom mamky má rakovinu vaječníkov uz 5 rok.Žiaľ už choroba postúpila,onkolog jej prepisal opiatove naplaste,tabletky žial žiadne nezaberajú max.tak na 2hodiny a bolesť znova začne,zaujímavé je že v noci dobré spí ale akonáhle si sadne už má veľké bolesti,už 5krát sme boli vyťahovať vodu z brucha,vyberú jej vodu a tak za 10 dní znova má ascites,dalo by sa jej nejako pomôcť?Ďakujem vopred za radu
@annaneupauerova ani naplaste moc nepomozu, moja mama ich mala v konecnom stadiu bolesti 20 ks. Kratkodobo zvykol pomahat novalgin, ale velmi casto...treba jej dat psychicku silu a hlavne byt s nou...drzat ju za roku...aby to clovek neskor nelutoval, vyuzi vsetok cas, ktory mas, urob fotky, nech napise vnucatam nejake spravy, aby si ju pamatali...
@annaneupauerova zavolať lekárovi aby dvihol dávku tlmiacich liekov a liekov od bolesti
@annaneupauerova to mi je luto :( Kamaratka volala svojej mamke vzdy zachranku, lebo mala predpisane uz najsilnejsie lieky, ake sa predpisat daju, ale nezaberali, tak jej chodili pichat neviem, ci morfium, ci nieco ine, ale ona uz vedela, ked volala zachranku, ze ma volat zachranku s lekarom (vraj nie v kazdej zachranke je lekar a toto moze pichnut iba lekar). Tak to riesila zakazdym takto
@eko22 kvapky už mala ale nezaberali
@annaneupauerova jedine mozno skusit sa opytat na oddeleni paliativnej mediciny. nasmu dedkovi pri rakovine koze vo vysokom stadiu predpisali morfium a to sme mu pichali ked mal velke bolesti. nie je to sice uplne super, ale aspon to ochrani od tych hroznych bolesti.
@eko22 tramal kvapky sú slabšie ako opiatove náplaste.
@annaneupauerova mamina nechce ísť do nemocnice, možno by jej vedeli niečo pichnúť v transfuzke
@pribinak nie nechce ísť do nemocnice
@renatka100 ona este myslí že to nieje až tak hrozné,že sa vylieči
@renatka100
@annaneupauerova no voda v bruchu...mrzi ma to ale toto uz dobre nie je, treba jej to povedat urcite aby sa s tym mohla sama zmierit
@renatka100 to áno ale že vraj je nejaká injekcia aby sa voda v bruchu netvorila
@annaneupauerova davaju jej furosemid na odvodnenie?
@renatka100 dávajú jej diuretika na odvodnenie Furon
@annaneupauerova mamina má metastázy? Lebo ak sú postihnuté pečeň či lymfatických systém tak tá voda sa jej už bude robiť až do konca
Ahoj, mne davali tramal intravenozne, celkom to zaberalo
@ladybug138 to je slabucke pri rakovine...uz jedine opiaty - morfium intravenozne, fentanyl nalepky
@renatka100 berie fentanyl nálepky Transtec a opiaty pod jazyk Effentora
@pribinak má v pečeni rozsev primárneho ochorenia a rozsev primárneho zhubného ochorenia v brušnej dutine
@annaneupauerova už jej dávam každé 4 hodiny tabletku pod jazyk a má zvýšenú dávku náplasti fentanyl
@annaneupauerova skus najst algeziologa a poradit sa s nim. a niekomu pomaha cbd olej. pripadne medicinska marihuana. pripadne ak ju to rozboli ked si sadne tak nech si skusi sadat co najneskor/inak. pid inym uhlom. pololah. drim tebe aj mamicke prsty.
@annaneupauerova tak to uz ma asi vsetko co moze mat, co je legalne...
@renatka100 skuste ten novalgin este, su aj infuzky ak by jej to mal kto podavat
@annaneupauerova nedávajte ju sadat, ak má v bruchu vodu, tak tá voda tlači na orgány a to boli, môže tlačiť aj na bránicu a stážuje jej to dýchanie
@pribinak áno keď leží nemá až také bolesti,a keď už je veľa vody tak má sťažené dýchanie.Ideme vytiahnúť vodu,jeden deň sa zlepší aj strava ale druhý deň už bolesti a zas nemôže jesť
@annaneupauerova tak tá voda tlači na všetko, takze to komplikuje aj jedenie a ak sa jej tvorí masívny ascites, tak to je už žiaľ zle
@pribinak áno má masívny ascites
@annaneupauerova toto vyznie bezcitne, ale v nemocnici by jej možno bolo v takomto stave lepšie
Aj ty musíš byt po psychickej stránke unavená
@pribinak ty by si bola rada v takom stave v nemocnici? Sama, kde ta nechaju napospas osudu, do tyzdnamas dekubity a za dva umries? Sama v case covidu v nemocnici? Kto ma rad svojho rodica, partnera, dieta nikdy by to nedopustil...treba na to pevne nervy a clovek ma traumu do konca zivota, no stoji to za to povedat si, UROBILA som co sa dalo...
@renatka100 svokra ležala NOU, nemôžeme povedať pol zlého slova. Starali sa fakt vzorne.
Dostávala lieky, infuzky od bolesti. Nebola ubolena.
Ja netvrdím že je to super, ale ak sa jej masívne tvorí voda, má metastázy po celej brušnej dutine, tak byt doma nie je žiadna výhra
Áno, človek má doma svoje pohodlie, ale ak je veľmi uboleny, tak aj tá nemocnica nie je najhorší nápad
Aj doma sú ľudia s dekubitmi, dehydrovaný, vyhladovaný. Nie každé mesto má domácu opatrov.službu, ktorá odbremení príbuzných
Tie oddelenia s paliativnym charakterom či hospice majú svoj význam
@pribinak ano, urcite tieto oddelenia maju svoj vyznam...ale pre cloveka to musi byt velmi tazke..myslim pre toho choreho..ja som sama mala rakovinu a bola som sama v nemocnici, sama na izbe, mesiac a pol! Ja som myslela, ze sa zblaznim..ak by som umierala, chcela by som byt so svojimi blizkymi urcite...moze byt oddelenie ake chce
@annaneupauerova ach jaj to mi je veľmi ľúto :( Viem, že kamarát mal kvapky, tramal, alebo tak nejako sa voľali. Skús sa na ne opýtať