Potrebovala by som poradiť.... Radosť z otehotnenia nám zničila informácia o tom že mám rakovinu štítnej žľazy ( papilárny karcinóm štítnej žľazy)... Mala by som ist na operáciu a celú mi ju majú vybrať a potom jodova liečba... Len problém je to ze som tehotná... Teraz neviem nechať si babetko a ísť na operáciu v druhom trimestri s tým ze jodova liečbu by mi nasadili až po pôrode... Alebo ísť na potrat a hneď na operáciu a hneď nasadiť liečbu... Som 6tt prešla ste si niektorá týmto?
@bobricek1979 ahoj no prognózy celkovej liečby sú dobré.... Štandardný postup je operácia, liečba a mala by som byť ok, len teraz je otázne to babo ci si ho nechať ísť v 4 mesiaci na operáciu a potom čakať 5-6 mesiacov na liečbu ktorá by mala zabiť aj tie bunky ktoré tam náhodou ostanú... To neviem ci není risk zase pre mňa čakať na liečbu... Ale hlavne je ze ju treba vybrať... Nijako bola som na Sone našli mi tam hrčku tak som šla na puknciu...
Toto rozhodnutie je len a len na tebe,modlím sa za teba,drž sa.❤🙏
Lieč sa. Okamžite a čo najskôr.
Aj moja sesternica mala to iste, dost neskoro jej to zistili lebo jej tvrdila doktorka ze to ma z tehotenstva taky opuchnuty krk. Na liecbu nastupila ked mala dcerka tri mesiace. Zvladli to a ona je dosnes tu a uz ma velke dievcata. Bola jedna z prvych ktore sa liecili v tom centre v cechach. Velmi ti drzim palce
@gabilili je to veľmi ťažké rozhodnutie ja sama som tiež na začiatku neviem máš dcérku máš rodinu musíš byť tu pre nich veľmi ťažko ti je odpovedať neviem dúfam napíše niekto kto má s tým skúsenosť a aj dieťatko ostalo. Môžem ti len držať prsty a verím sa správne rozhodneš veľa síl verím že to zvládneš určite
@gabilili A lekári čo odporúčajú či nechali to na tebe? Ja by som si dieťatko nechala asi, ked sa dá absolvovať operácia aj počas tehu. Povedali ti, či tam nie je nejaké riziko zdravotné pre dieťatko?
@gabilili ahoj, máš aj info aký vplyv bude mať tvoja diagnóza na vývoj mimina? Treba pozisťovať, lebo správna funkcia štítnej žľazy vo veľkej miere ovplyvňuje vývoj plodu... Určite ti veľa žien potvrdí, že práve počas tehotenstva museli nabehnúť na lieky podporujúce činnosť štítnej žľazy. Ak štítna u ženy nefunguje počas tehotenstva správne, Google ti presne dohlada co bábätku hrozí. Takže treba pozisťovať aj tieto info ak ich ešte nemáš. A hlavne zvaz rizika... Ak to budeš odkladať, možne sa to počas tehu skomplikovať (100%istotu ze nie, ti nedá nikto), otázka je správny vývoj mimina, ak by bola liečba po pôrode, aký by mala na teba vplyv, lebo priznajme si, obdobie po pôrode je dosť náročné aj bez akýchkoľvek diagnóz.... A potom celkovo riziko co ak to nepôjde podľa očakávaní, máš rodinu. Samozrejme nosíš v sebe život a preto je toto rozhodnutie asi najťažšie v živote... Lebo nik nevie co bude. Želám veľa síl a nech sa už rozhodneš akokoľvek, bude to to správne rozhodnutie.
@gabilili ahoj - velmi ma to mrzi. caka ta naozaj nesmierne tazke rozhodnutie. Zelam ti vela sil a nech sa rozhodnes tak, aby si ty citila, ze to je spravne. Ja osobne by som myslela v prvom rade na svoje prve dieta a s liecbou by som necakala. Ja to vnimam tak, ze je lepsie, ked tvoja dcerka bdue mat zdravu mamu, ako ked tvoj manzel ostane sam s dvomi detmi.
@gabilili Presne to co mas ty a este aj na zaciatku tehotenstva mala tetina rodinna znama...Bola tiez na zaciatku tehotenstva ako ty, no rozhodli sa nechat si babo a v 2.trimestri bola na operaciu...uz je tomu niekolko rokov..odvtedy maju este 2 dievcata, cize dokopy tri deticky...jedina pamiatka na tu pliagu je rez na krku, no je to nic oproti daru zivota...Ak mozes, nechaj si babatko..odvdaci sa ti darom zivota..Ty darujes zivot jemu a ono Tebe ...
@sasa1983 preco ju kritizujes za radu, autorka sa musi sama rozhodnut, to ze jej ty napises aby sa liecila okamzite neznamena ze to musi urobit. Moja sesterka uz na potrat ist nemohla a ani sa nemohla hned liecit a je tu. Negativna myslienka vie urobiy viac zla ako oddialene liecenie.
@gabilili Jednoznacne by som ti ako jedine radila bavit sa o moznostiach s lekarmi ktory v tom maju prax a aj skusenost v takom zmyzle ako to vsetko zvladli ich predosle tehotne pacientky. Ja som velmi rada, ze ti lekar ponukol moznost riesit to aj pocas tehotenstva. To znamena, ze mas moznost ktoru nie kazdy pacient s rakovinou ma. Mnohi lekari neradi ponukaju tu klukatejsiu cestu.....ale cesta je sice klukata ale na konci je take iste svetlo ako pri tej jednoduchsej ceste. Podla toho co pises pri tvojej diagnoze a pociatocneho stadia ochorenia je tu reálna moznost zachranit 2 ludi. Treba si to este overit, potvrdit a pripravit sa zabojovat 😉 Drzim palce.
@gabilili ahoj, tak ja som si prešla niečím podobným pred 8 rokmi. Tiež mám papilarny karcinóm štítnej žľazy. Mne to ale diagnostikovali, keď mala mala 6 mesiacov,ale lekár mi povedal, že to už mám niekoľko rokov. Takže ja som dcérku v nosila a vlastne ani som nevedela, že mám takúto diagnózu. Určite by som sa poradila s lekármi, ale tento typ rakoviny nie je až taký invazivny a okrem toho mne liečba kódom (už som bola cca 5x) zabrala iba 1x ostatné 4 razy nezabralo. Čakáme co bude ďalej a potom sa lekárky budú ďalej rozhodovať. Už takto fungujem viac ako 8 rokov a okrem toho po prvej dcére som si dovolila ešte jedno tehotenstvo a name aj ďalšiu už 4 r. dceru. Treba sa poradiť samozrejme s lekármi. Ale ja osobne po mojich skúsenostiach by som dieťatko určite donosila. Obe moje dievčatá sú na šťastie zdravé a spolu s lekármi sme to všetko zatiaľ zvládli. Držím veľmi palce, aby si sa správne rozhodla...
@gabilili poraď sa s onkológom. Nezáleží len od typu konkrétneho nádoru ale aj od jeho agresivity. Sú nádory čo rastú rýchlo aj celé roky a také čo za pár týždňov-mesiacov máš už metastázy. Dala by som na radu onkológa, podľa všetkých vyšetrení (štádium ochorenia, grade nádoru,onkomarkerov....) ti bude vedieť poradiť či si môžeš dovoliť čakať 4mesiace alebo je to doslova hazard a operovať treba čo najskôr. Neriaď sa radami "mala som to isté", ale toho čo ti odporučí onkológ. Pri rovnakom type nádoru môže byť nádor ktorý je veľmi agresívny a aj taký čo je len mierne. Rovnako dôležité je štádium ochorenia. Problémom je že nie všetky vyšetrenia ti môžu robiť ako tehotnej. Treba sa poradiť s onkológom alebo skúseným endokrinológom ktorý posúdi tvoje výsledky z krvi, len pri nádoroch štítnej žľazy sú onkomarkery klamlivé, viem že sa tam sleduje aj hladina vápnika....
@gabilili asi porada s lekarom a s niekym kompetentnym by bola najvhodnejsia
Tiez som mala rakovinu stitnej zlazy a absolvovala operaciu aj liecbu radiojodom - 5x. V nemocnici na jode som bola cca 5 dni a potom doma podla intenzity ziarenia sa treba stranit ludi cca 2tyzdne, no malych deti este dlhsie. Ja chodim k doc. MUDr. Podobovi do Onkologickeho ustavu sv. Alzbety v Ba, kde ma aj operovali a potom liecili. Urcite ho odporucam, je to velky odbornik.
@sasa1983 tvoje prispevky som videla uz vo viacerych temach a bez uražky vzdy sa chytam za hlavu. autorka sa tu niečo pýta, ok poradím alebo napíšem čo si myslím a nenavažam sa do inych rád. tvoj nazor, iného názor. Rozhodnutie je na nej. To že si babatko necha ešte neznamená že umre. Tak isto to že si ho nenecha neznamena že neumre. Je to na jej rozhodnutí, jej svedomí. V oboch prípadoch to bude mať ťažké. Ale nie nezvládnuteľné. Neviem o tejto teme skoro nič, preto by sa mala radiť s lekármi, ak jej dajú dobre prognozy ja by som si dieťa nechala. Ale ak si nenechá určite tu nebudem na nu utočiť. Tak sa konečne skludni.
Je to veľmi ťažká otázka, veľmi ťažká životná situácia. Tvoje rozhodnutie musí byť tvoje. My ti môžeme len napísať, ako to vidime, hoci v tvojej koži nie sme. Zvažujes ale istú smrť (potrat) oproti životu 50 na 50 ( tvoja situácia). Dieťatko už čakáš, je tu, je tvoje. Nevidíš ho, to je pravda. Keby si ho videla, neváhala by si. Po pôrode môže byť neskoro, ale nemusí. Verím, že ak uprednostnis zivot, životom ti bude odplatene. Úplne sa odovzdaj Bohu, dôveruj mu. Zver mu túto situáciu. Zver ju do Jeho rúk. Ak mu dáš život tvojho dieťatka, buď si istá, že ťa požehna životom. Nik iný nie je Pánom nad životom. Dôveruj mu.
Tu je jeden clanok, mozno ta povzbudi, a i ked to nie je tvoj typ rakoviny, no podobny osud.
https://www.cas.sk/clanok/697962/diagnostikoval...
Je dolezite natrafit i na dobreho lekara, ktory zabojuje za vas obidvoch a nebude hladat "lahsie" riesenia.
Ako kočky prepáčte ale radiť jednoznačne - nechaj si dieťa alebo neriskuj , to mi pripadajú také veľmi nezodpovedné rady. Pozerala som to na nete, tento druh nádoru je pomali rastúci a má dobrú prognózu. Ale jednoznačne povedať nechaj si to dieťa keď neviem aké štádium ochorenia autorka má tak to je sila. Treba si uvedomiť že ak ide o III. alebo IV.štádium (kedy už sú aj metastázy) tak tých 8 mesiacov do liečby je jednoznačne veľa(metastázy sa zlikvidujú len liečbou,nezmiznú po operácii ŠŽ sami). Ak by išlo o I.alebo II.štádium tak ok tam to čakanie nemusí ublížiť. Ale tiež neviem či sa dá štádium presne určiť nakoľko na zistenie prítomnosti metastáz(napr.do kostí) tehotnú ožarovať nemôžu. Treba sa rozhodnúť podľa toho čo povie lekár, Aké sú prognózy pri liečbe za 8 mesiacov(ak sú metastázy, tak môžu napriek vyoperovanej ŠŽ stále rásť) a podľa toho sa zariadiť.
@lucia147852 smutne je len to, ked sa onkologicky pacient stretne s lekarom ktory zabuda na to, ze v pripade tehotnej pacientky musi brat ohlad na fakt, ze sa jedna o 2 ludske zivoty a spravit vsetko preto aby pocas moznej liecby vysli z toho obaja podla najlepsich moznosti v poriadku. Zial tie prispevky co ta nutia chytat sa za hlavu su nazory lekara ktory s onkologickymi pacientmi pracuje. Tu bola ponuknuta moznost aj lekarom evidentne väčším odbornikom a ktokolvek to bol tak si ho velmi vazim. Dnesnym mnohym lekarom chyba ludskost...ale to na medicine neucia. Zial aj na onkologii som mala pocit, ze hlavne pre tych sekundarnych lekarov bol pacient len " pripad ". Cest vynimkam. Tam sa lekari striedaju jak na beziacom pase. Len minimum z nich si v danom obore spravi atestaciu. Staci sa pozriet na lekarske osadenie v onkologickom ustave. Sami sekundarny lekar. A to je tam tak non stop. A zial tniektori z tych sekundarnych lekarov su casto arogantny ci k pacientom ci k personalu s kym pracuju. A z akeho si nevysvetlitelneho dovodu ich treba uctievat viac nez je to zdrave. Mnoho krat zabudaju, ze oni su len tak tak jednou nohou von zo skoly a taka sestra s 30 rocnou praxou si nezasluzi ich arogantnost. Odbornici nam naozaj chybaju. Nikto tuto pracu nechce robit. Klobuk dole pred tymi lekarmi ktori ostali a maju gule zvladnut a prejst tazku chvilku spolu s pacientom a ponuknut to maximum co sa ponuknut da. Takych lekarov potrebuju nasi onkologicky pacienti.
@mogaa ja som napr.mala metastazy do lymf.uzlin, tie mi tiez vyoperovali so stitnou zlazou a nastastie chirurg bol velmi sikovny. Operaciu som mala 19.12.a jod napr.az dalsi rok v marci... Tam predtym treba par tyzdnov drzat aj dietu s nizkym obsahom jodu. Ale jednoznacne odporucam poradit sa s endokrinologom, ktory sa specializuje na onko ochorenia.
Ale veď preto som jej odporúčala nech sa spýta na prognózu endokrinológa alebo onkológa. Metastázy do lymfatických uzlín sa buď nahmatajú alebo zistia pri operácii. Ale môže mať aj metastázy napr.do kostí prípadne inde a tie sa zistia len ďaľšími vyšetreniami a tie jej robiť ako tehotnej nemôžu.
@mogaa a co tak magneticka rezonancia? Teda mne po operacii robili iba tu a potom este jedno vysetrenie, ktore sa ale robi az po podani radiojodu
@cmulinko ???
Áno úplne súhlasím že lekárom chýba ľudskosť. A ľudskosť mi chýba aj u danej mamičky ktorej som to komentovala. Vo viacerých príspevkoch sa oháňa len svojim názorom a ak jej niekto napíše opak hneď útočí. Ako by len ona mala 100% pravdu lebo pracuje v zdravotníctve. Lekára si treba vážiť. Mudreho, ľudského, pre ktorého je jeho povolanie naozaj služba a nie len práca ktorú si odrobi a ide ďalej ( toto už nie je myslené na danú mamicku). Bohužiaľ často sa vyskytuje že lekári kašľu na ľudí, tlačia ženy do potratu lebo sa im nechce hľadať riešenia ako zachrániť oboch. To ako potom Dana osoba môže síce fyzicky vyliečená zdanlivo bezproblémovo trpieť psychicky to už neriešia.
Takže chytám sa za hlavu z komentárov jedinej voľby a útok na všetkých čo majú iný názor. Nie je všetko len čierne alebo biele.
@gabilili ahoj och to ma veľmi mrzí, ako ti to zistili maka si nejaké príznaky je to ťažké rozhidnutue aké prognozy sú keď si babetko necháš?