Dobry den. Mamke vyoperovali zhubny nador v prsniku. Konkretne ivazivny duktalny karcinom prsnika. Mal niekto takyto pripad prosim?
Oznacenie nadoru pri biopsii:
HER-2 pozitivny-like subtyp s pozitivitou HR
ER:100%+/PR:100%+
3+ pozitivita
Ki67:30%
grade 3 (3+2+3)
velkost lozicka 8x6x5 milimetrov
Mam tri otazky:
1.Aka je moznost, aby nam nebola nariadena chemoterapia? Urcite by sme ju nechceli.
2.Ak je ten nador vybraty a je taky maly ako pisem, je mozne ze sa vrati? Alebo sa nemusi vratit vobec?
3.Aku liecbu ste mali?
4. Nemalo by sa po prvej navsteve onkologa po operacii zistovat prioritne najskor ci su v tele metastazy a potom az urcit liecba? Niektori to robia tak, ze hned daju liecbu a na zistovanie je cas.
5. Ak je nador vybraty, ako by teraz malo her-2 pozitiv vplyv na moju maminu?
Dakujem.
Akékoľvek otázky a obavy by som dala na papier a konzultovala ich s onkológom. Veľa síl ...
@crysol toto treba riesit s onkologom nie modry konik ☹️ Tuto nikto ti nic neporadi lebo nevedia a len co si myslia a ro ej blbost …. Treba ist za lekarom a spytat sa !! Drzim palce
@miskahrncarikova Toto su uz vysledky po operacii. Len nemoze existovat len same chemo. Mozno vy ste to vydrzala, no mnoho inych nie. Nie na kazdeho to posobi dobre.
@ivankamrva Lekarom neverim.. hlavne po ich pristupe na prvej navsteve. Urcite sa tu najde niekto s rovnakym problemom.
@crysol nemyslim, ze je rozumne hned odmietat chemoterapiu. Aj Steve Jobbs si myslel, ze to zvladne alternativnou liecbou - pricom mal lahko zvladnutelny typ karcinomu. Urcite si nechajte vsetko vysvetlit, mozno aj od viacerych odbornikov a potom sa rohodnite. MOja mama chemoterapiu znasala velmi dobre, nemala ziadne problemy, okrem vypadnutia vlasov, ale toto uz bolo davno, cca pred 20 rokmi. Teraz sa vraj da aj tomu vypadavaniu zabranit. A napadlo ma, ze mozno sksute pozriet Ligu proti rakovine, mam pocit, ze tam mali online poradnu.
@crysol tiro otazky ci sa teraz pyts sa spytaj lekara ,,,
@crysol určite treba všetky obavy povedať lekárovi. Ak povie , že treba chemoterapiu, tak určite treba . Ja by som neriskovala , stačí že tam ostala jedna bunka z nadora a znova nádor narastie. Ak neveríš lekárovi, ktorého mamina má, treba si nájsť iného. Dnes už tá chemoterapia nie je až taká agresívna ako v minulosti. Držím vám palce a veľa zdravia prajem .
@crysol nie je dôležitá veľkosť nádoru , ale grade(jeho zhubnosť)...pri onkoochorení ide o čas, preto ak je tam stanovený presný postup - histológia, následne ak je možné vybrať daný nádor tak operácia a až potom chemo alebo rádioterapia(príp.obe možnosti).....V prvom rade sa rieši primárny nádor (hlavne pri druhoch kde je možná operácia) a až potom sa zisťujú metastázy.....napr.pri rakovine plúc môžu nasadiť liečbu až keď zistia či sú metastázy alebo nie, lebo nádor sa operatívne vyberá len keď nie sú metastázy.....Čo sa týka chemoterapie, vždy záleží od štádia ochorenia....na tvoje otázky vie dať odpoveď len onkológ ktorý presne vie o aký nádor ide, o aké štádium ochorenia a pozná celkový zdrav.stav tvojej mamy......veľa šťastia pri liečbe a mamička nech sa drží❤
@crysol onkologovia už presne vedia pri akom nádore a kedy môžu nasadiť ďaľšiu liečbu....pri určitých druhoch rakoviny sa pôvodný nádor môže operovať(odstrániť) a to aj v prípade keď sú metastázy a naopak sú aj druhy nádorov kde operácia ak sú metastázy nie je možná.....metastázy sa vytvárajú tak že pôvodný nádor vypúšťa rakovinové bunky ďalej do tela a tak vznikajú metastázy....preto je dôležité ak sa dá, tak čo najskôr odstrániť primárny nádor....nie všade sa to dá operatívne, niekedy je možná len chemoterapia....v zásade platí, že pri prvom štádiu ochorenia(ak sa na ochorenie prde včas)tak vtedy stačí operatívne odstrániť nádor a od druhého štádia sa už dáva aj chemoterapia a ak je potrebné aj rádioterapia....pri II. a III.štádiu sa dáva agresívnejšia chemoterapia - tam je možné zničiť rakovinové bunky aj touto chemoterapiou, v IV.štádiu sa dáva už len paliatívna chemoterapia, menej agresívna, nakoľko vyliečenie už tam nie je možné....
@crysol ja som napisala svoju skusenost,uplne som doverovala mojej onkologicke,nepytala som si rady na modrom koniku,lebo tu treba individualny pristup.Mam 2 male deti a radsej znesiem chemo,ako riskovat,ze mi niekde zabludi rakovinova bunka.Mame prajem vela sil a spravne rozhodnutie
@crysol chapem ta .. ale ludia na tejto stranke nemju atestacie z onkologie … aj ked ma niekto rovnaku chorobu nie je ti vzdy rovnake … na modreho konika by som sa fakt nespoliehala
@ivankamrva Je to tak, že každý prípad je iný, poznala som niekoľko prípadov, ktorý si liečili túto dg. a u každého to dopadlo inak. Ale onkológ má predpísaný postup pri každom type a povedia to isté či v BA alebo BB, oni vedia kedy treba chemoterapia, ožarovanie a poznala som aj prípad, kde to mala gynekologičkina mama a nič nezabralo, ale umrela, aj keď skúšali všetko dostupné. Tu by mohla byť výhoda, že nebol veľky, takže asi bol odhalený včas.
A viete mi prosim povedat, kolko od operacie je treba navstivit onkologa a nasadit liecbu? Mamina je uz mesiac aj par dni po no este nemame vhodneho onkologa, tak nechcem aby, sa nieco stalo.
@crysol Čo som poznala podobný prípad, tak už tak po dvoch-troch týždňoch po operácii mohla ísť k onkológovi na takú vstupnú prehliadku, oni tam zoberú aj krv a všetko záleží, aké sú ďalej výsledky. Niekto to má aj v krvi, niekto nie, onkológ potom podľa všetkých výsledkov povie aký je ďalej postup a rovnako v každom meste.
@crysol pozdravujem Vás, ja som si týmto kolobehom prešla pred rokom a velmi mi pomohla skupina “chemoterapia po mastektomii prsníka” tu na MK,sú to vsetko baby rôznych vekových kategórii s rôznymi vzácnymi skúsenosťami,ktoré Vam žiadny onkolog nepovie. Problém sa vždy ľahšie zdieľa,ak viete,že aj niekto iný sa s ním pasuje. Ja osobne som bola mesiac po druhej operacii uz v starostlivosti onkológa ,mala som taktiež maličký nádor a slova chemoterapia som sa hrozila,nakoniec som dostala 3 cykly profilaktickej (ako keby preventívnej) chemo vzhľadom k môjmu nízkemu veku,fungovala som normalne,chodila som do prace,starala sa o dieťatko a v konečnom dôsledku som neskutočne šťastná,že to vsetko tak dopadlo. Tak velmi držím palce, ani sa nenazdáte a bude dobojované 🙏
Ahojte. Chcela by som sa opýtať či nemá niekto skúsenost. Po tretej chemo mi veľmi napuchlo brucho a je veľmi tvrdé.Vypadam presne ako pred pôrodom 😂. Doktorka povedala že tam voda není ale ja už pomaly neviem ani šnúrku si zaviazať 😂. Pred dvomi rokmi som tiež chodila na chemo a nemala som takéto problémy,teraz mi ani nevypadali vlasy aj keď mám červenú. Čo s tým?Ďakujem
@vitaliy Napíš svoju otázku do skupiny Zdravotníci.
@aurelia2000 ďakujem
@crysol dobrý deň, chcem sa opýtať, ako sa ma mamina? Ja som. Tiež nová pacientka a začínam. Najprv s liečbou a až potom. Operácia, neviem prečo? Mate aj vy niekto skúsenosť, že najprv liečba chemo. A potom. Operácia?
@lenkulenku otázky smeruje primárne na onkologa.
Ale - liečba pred operáciou začína, aby sa nález zmenšil, zastavil rast, opuzdril , lepšie sa zoperuje, a následne podľa výsledkov sa ordinuje pooperačna liečba. Laicky povedané. Každá liečba má svoj postup - liečebný protokol.
@lenkulenku Ten postup nechaj na lekárov. Ak chemoterapia zničí všetky nádory, tak nebudú operovať. Ak ešte niečo prežije, tak vyoperuju len tie zvyšky. Drž sa ❤️❤️❤️ Veľa šťastia🍀🍀🍀
@aurelia2000 presne
@aurelia2000 ďakujem 🙏
@aurelia2000 ďakujem
@lenkulenku ahoj, u mna taky isty postup. Mam za sebou uz druhu chemo....este 14 a potom operacia.
@heryteri ja uz som po prvej bielej, zvládla som červené chemo dobre a pri bielej na len prvé dni boleli kosti svaly a dobre ešte 3 predomnou +bio liečba, lebo som her pozit, potom by mala byť operácia... Ú mňa mi Pomáha pozitívne myslenie a viera v Boha 🙏🙏🙏
@crysol ahoj,toto ma uz vysledky po operacii,alebo zatial po biopsii?Ci musi byt chemo,nechajte na posudeni onkologa,ja som mala 16 chemo,25 oziarov a dalo sa to vydrzat.Aj ja mam her2 pozitiv,tak som mala este rok biologicku liecbu.A ano,najskor nastavia liecbu a teraz pojdem na kontrolu snad ma poslu aj na ct,aby zistili,ci nemam niekde metastazy.Toto nechapem ani ja.Ale nemala som zasiahnute uzliny,tak je predpoklad,ze nador nemetastazoval