Dobrý deň, svokrovi diagnostikovali rakovinu prostaty s metastázami v panve. V júni má ísť na prvú chemoterapiu, teraz chodí na injekcie na zastavenie tvorby hormónov.
Prosím Vás, ak je tu niekto, kto sa v tomto vyzná, akú sú prognózy ochorenia? Čo ho čaká, a nás s ním, pretože je vdovec a staráme sa o neho.
Lekárka nám nepovedala vôbec nič, len akú liečbu začne. Svokor má 70 rokov, inak nemá žiadne ochorenia, nádor mu zistili u urológa na preventívnej prehliadke, na kontrolu kostí išiel pre pretrvávajúce bolesti v lakťovom kĺbe.
Ďakujem Vám.
ale nie štádiu metastáz, môj ocko to mal a žiaľ zomrel minulý rok po onkoliečbe
ak už nebude môcť voľne močiť zavedú mu permanentný katéter a bude chodiť na chemoterapiu, ktorá môže mať rôzne vedľajšie účinky, u každého inak ale väčšinou sa pripojí nechutenstvo, slabosť, chudnutie, neskôr ostane ležiaci a bude sa treba oňho starať
Dnes išiel k zubárovi, musí mať chrup v poriadu, lebo pri metastázach v kostiach sa podáva nejaká liečba, čo môže poškodiť čelusť.
Mysleli sme si, že vyberú prostatu, ale operáciu doktorka vôbec nezvažuje, len lieky a chemoterapiu.
Doktori nič nepovedia, nevieme, čo máme čakať.
@2xmama Otec už zije 4, 5 roka od prveho zistenia z výsledkov krvi, celkom bez problemov. Jemu sa spravili metastazy v panve, zrejme preto, lebo od prvých zlých výsledkov, až po operaciu uplynulo polroka! Išiel na operaciu nadora, metastazy mu ozarovali, ale dementi zabudli na jednu metastazu! Tá mu pred rokom ožila. Ja Ti napíšem viac, len teraz nestiham v robote
operovať sa to dá v prvom štádiu, ale keď už sú metastázy je to zbytočné, lebo už má napadnuté aj iné orgány a kosti, môj ocko mal metastázy vo všetkých brušných orgánoch, najhoršie na tom bola pečeň a kvôli tomu aj zomrel, mal potom tekutinu v bruchu, veľké bolesti...
Svokor ma tiez, tiez 70tnik, ale bez metastaz. Odstranenie prostaty sa nezvazuje kvoli velkemu zhorseniu kvality zivota (plienkovanie, velke psychicke zmeny, zmeny nalad a vela dalsich)..on teda ma injekcie a ozarovanie..prognozy su dobre, pretoze nema ahresivnu formu..
Drzim palce.
@zuzap33 toto nie je pravda. Otcovi nádor operovali a na metastazy v panve dostal rádioterapiu. Eligard funguje len určitý čas, potom by vznikali ďalšie metastazy, keby sa primárny nádor neodstránil. Neodstráňuje sa možno len vtedy, keď sú metastazy po celom tele a pacient by aj tak za chvíľu zomrel.
@zuzap33 to má mrzi, že si onko pacient, ale rakovina prostaty je úplne iný typ rakoviny ako ostatne, aj pri liečby sa pristupuje individualne pripad od pripadu. Ako píšem, rieši sa to aj operovanim primárneho nádoru a rádioterapiou metastáz, ako to bolo aj u ocina. Tým, že je to pomaly postupujúca rakovina, nedava sa napr hneď chemoterapia kazdemu. Vzdy je to individualne, aj koľko je metastáz a kde sa nachadzaju
ahojte dievcata, dnes bola mojmu muzovi- 48 rokov, zistena rakovina prostaty 😢...mozete mi prosim napisat, kde boli lieceni vasi blizky s touto diagnozou? ..nevieme sa rozhodnut na ake pracovisko sa obratit. Dakujem
@bakvi nas svokor sa az nedavno dostal opat k lekarovi,zial sa mu stav asi aj zhorsil ale uz ani nebol v dobrom stave...zatial sa drzi dobre,len odkedy mu oznamili ze sa to uz neda operovat,sa akosi opusta :( snad liecba zeberie...dostal nejake lieky,skusame aj cagu sibirsku a caka ho nejaka opat specialna magneticka ci ct neviem....chodi do bratislavy ale nejake skusenosti nebiem dat...len viem ze ho v Ba uprednostnili ako urgent...tak len cakame a verime ze aspon dlho tu s nami bude este...podstupil aj biopsiu,vysledky nie najlepsie...uvidime :( drzte sa,treba skusat vsetko mozne...svokor je uz starsi,pred 70kou,takze take ze sirup z javor.sirupu so sodou bikarbonou unho neprichadza do uvahy...treba vysadit cukor a alkohol,to rakovinu krmi... :(
@2xmama náš s tým žil 7 rokov, no nemal metastázy. U neho išlo o biologickú liečbu, jeho typ nádoru na ňu reagoval lepšie. Minulý rok sa však pridružila aj rakovina krvi a to už žiaľ išlo rychlo
@bakvi to je vyborne skore. My budeme mat tiez 3+3,alebo 3+4. Ale cielena biopsia,iba z nadoru sa brali 4 vzorky. Este musime pockat na dalsie ukazovatele. A vybrat urologa. A vybrat liecbu. Moj ma 49,skoro ako tvoj. Sok,co? Neskutocne tieto veky,toto byvala domena 70tnikov. Uz sa davate psychicky dokopy?
@bakvi pripojím sa do diskusie ak vám pomôže. Môj manžel je po operácii brali mu z 12 vzorku a mal skoré 5+4 takže ho operovali v TN. Operácia dopadla dobre, robili to laparoskopicky. Hoci potom sa vyskytli komplikácie ktoré môžu nastať. Ale už je v poriadku. Teraz sa zotavuje 3mesiac. Ale stále únik moču, začal cviky na posilnenie svalstva. Uvidíme ako dlho to potrvá.
@michaela329 to ako fakt 7 rokov je dobre? Ja som myslela, že po úspešnom absolvovaní liečby sa muž dožije normálne, akoby rakovinu nemal...
A všade čítam aké je super, že pri včasnom zachytení je doba prežitia až 5 rokov!!! Dúfam, že to nebude čítať manžel ktorému to teraz diagnostikovali.
@izabella288 Vo svokrovom veku, s jeho ostatnými diagnozami-to bolo skutočne aj tých 7 rokov dobre. Nakoniec ho zabila druhá rakovina, rakovina krvi, tá už bola oveľa agresívnejšia.
@bakvi on bude mať 70. My patríme po TN tak nás tam odporucili. Ono je výsledok ci robotický ale alebo laparoskopicky je vraj ten istý. On mal nádor na prostate. Vybrali prostatu operácia dopadla dobre, len sa mu vytvorili linfokely raz na ľavej a teraz na pravej strane . stále sa liečime. Zajtra ideme na kontrolu tak uvidíme.
Ahojte. Zapojím sa aj ja do diskusie. Svokrovi ( ma 64 ) tento rok v máji tiež zistili rakovinu prostaty. Absolvoval strašne veľa vyšetrení, lebo sa našli len metastázy - bedro, lymfatické uzliny, stavce. Nakoniec biopsia zo stavca ukázala, že to je prostata. PSA mal 8,04 takže nikto na to netipoval, vraj pri metastazujucej rakovine zvykne byť aj 400 ba dokonca nemerateľné.
Každé 3 mesiace predtým chodil k urológovi, ktorý sa na neho ako je vidieť úplne vykašľal, keď to je už dá sa povedať posledné štádium.
Našli sme ďalšieho, ktorý sa k tomu stavia pozitívne - čo je z jednej strany super, lebo mu aspoň dáva ako takú nádej.
Podstupuje zatiaľ len hormonálnu liečbu od neho - injekcie do brucha a plus nejaké hormóny v tabletkách od onkologa.
S metastazami sa nikto nezaobera...
Ako dostal lieky teraz od onkologa, tak chodí bez palice, že ho neboli ani kĺb a všeobecne vyzerá dobre, tak je úplne šťastný.
Neviem aký by mal byť ďalší postup, mali by ho poslať na PET CT, alebo MR, že ako to je s metastazami teraz, alebo podstúpiť rádioterapiu?!
Prognózy nie sú dobré, čo čítam, tak v priemere v tomto štádiu 14 mesiacov. Neviem či by som mala povedať partnerovi, že keď s ním teraz 24.9. pôjde k urológovi aby poslal otca von a otvorene sa ho spýtal ako to vidí on a koľko mu cca v tomto štádiu mesiacov/rokov života dáva.
@2xmama rakovina prostaty je jedna z najlepšie liecitelnych typov raka.